Denník N

Umenie v novinách. Dnes ponúkame krásu aj tam, kde sa zvyčajne nevyskytuje

Táto maľba Laca Terena je dnes na titulnej strane tlačeného vydania dnešných novín.
Táto maľba Laca Terena je dnes na titulnej strane tlačeného vydania dnešných novín.

Načo nám je umenie? Táto otázka má mnoho odpovedí a väčšina z nich sa dá použiť aj na vysvetlenie toho, prečo dnes v Denníku N nájdete namiesto fotografií či grafov výtvarné diela Laca Terena.

Pôžitok. Medzi najčastejšie výhrady čitateľov novín patrí, že sú plné zlých správ, depresívne, že v nich chýba krása v najširšom zmysle slova. Nie vždy je pocit o prevahe negatívneho obsahu správny, a aj keď áno, býva to často dané pochmúrnou povahou diania okolo nás. Ale pokiaľ sa to dá, prečo neponúknuť krásu aj tam, kde sa obvykle nevyskytuje.

Odhaľovanie súvislostí. Umenie len zriedka pomenúva veci explicitne a najjednoduchším možným jazykom, ako sa o to snaží novinárčina. Ide to možno na úkor zrozumiteľnosti a masovej prístupnosti, ale umožňuje to hľadať pravdu, ktorá je často príliš zložitá, než aby sa dala naplno opísať suchým žurnalistickým jazykom či zoradiť do pár zarážok.

Ak dáte do novín namiesto spravodajskej fotky obraz, bude menej jasné, ako veci vyzerajú. Ale možno o čosi viac vynikne, aké naozaj sú. Búranie zaužívaných predstáv a hľadanie nových limitov. Celé témy, umelecké formy a odvetvia už boli ikskrát odpísané ako vyčerpané a odsúdené na zánik, podobne ako sa to dnes veští tlači. Skaza však nakoniec vždy obišla tie oblasti, kde dochádzalo k inovácii.

Dnešok je tak okrem iného aj príspevkom do diskusie o tom, či aj noviny dokážu stále prekvapovať a otvárať ľuďom myseľ podobne, ako to robili v ére, keď boli jediným zdrojom informácií o dianí vo svete.

Nadčasovosť. Výtlačok za 60 centov nedosiahne nikdy nesmrteľnosť, na ktorú má šancu dobrý obraz. Zasadenie aj niekoľko rokov starého diela do aktuálneho textu však vytvára iné hry s časom – dnešného čitateľa oslobodzuje od pocitu naliehavosti a zásadnosti, vďaka ktorému ľudia často až príliš prežívajú správy a zveličujú ich dejinný význam. A pre čitateľa budúcnosti, pre ktorého bude väčšina top správ dneška bezvýznamná a nezrozumiteľná, ostáva v novinách aspoň niečo, čo môže byť aktuálne aj v jeho dobe.

Zvyšovanie citlivosti. Odrezávanie hlavy, zhadzovanie z budovy, autonehody, to všetko sa dnes dá vidieť celkom ľahko a v dobrom rozlíšení. Samozrejme, ukazovať zlo a nešťastie má svoj význam. Ale niekedy je možné prežiť ich hlbšie a poučiť sa, ak sa zobrazia úplne inak. Zo všetkých týchto dôvodov sme sa rozhodli dávať v novinách pravidelne priestor umeniu nielen na kultúrnych stranách. Prvý, kto sa na tento experiment podujal, je Laco Teren, ktorému patrí naša vďaka.

O pár týždňov budeme pokračovať a snáď vznikne tradícia, ktorá vám nielen pomôže spoznať diela, ku ktorým by ste sa inak nedostali, ale bude vás aj baviť a inšpirovať.

1
Titulka špeciálnych novín 17. marca 2015. Zberateľskú verziu si môžete kúpiť na papieri, ale aj v elektronickej verzii v aplikácii pre tablety. Viac ukážok nájdete aj na našom Facebooku

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie