Denník N

Fico ubezpečuje, že korupciu vníma ako problém, Kaliňák zostáva, hovorí, že má mandát od voličov

Robert Kaliňák. Foto Tasr
Robert Kaliňák. Foto Tasr

Funkcionári Smeru hovoria, že kým na námestí boli tisíce ľudí, Kaliňák dostal 350-tisíc hlasov. Na jeho odchod nevidia dôvod, minister vnútra pochod zatiaľ nekomentoval.

Minister vnútra Robert Kaliňák nevidí ani potom, čo za jeho odchod prišli do Bratislavy demonštrovať tisíce ľudí, dôvod na odchod z funkcie.

„Rešpektujeme právo na názor, ktorý ľudia vyjadrili počas protestu. Je dôležité, aby sa verejnosť zaujímala o dianie v tomto štáte a aj tému korupcie, ktorou sa vláda zaoberá. Každý politik sa zodpovedá svojmu mandátu, ktorý dostal v parlamentných voľbách,“ napísal Kaliňákov tlačový odbor v písomnom stanovisku. „Politici tu však nie sú na to, aby vyšetrovali, to sa dialo pred rokom 1989. V demokratickej spoločnosti je vyšetrovanie pod palcom orgánov činných v trestnom konaní. Politici sú tu na to, aby prijímaním legislatívnych krokov priestor na korupciu zužovali, a to nepochybne vláda a ministerstvo vnútra krokmi, ktoré boli v posledných rokoch prijaté, aj robia,“ píše sa v stanovisku. Kaliňák zo stredajšieho rokovania vlády odišiel bočným vchodom.

Video: Ako študenti pripravovali protikorupčný pochod
Autorka: Martina Koník

Písomne na pochod reagoval aj premiér Robert Fico. Tvrdí, že vždy rešpektoval právo občanov na vyjadrenie vlastného názoru a vníma ho ako jeden zo základných pilierov demokracie.

„Je dobre, ak sa mladí ľudia aktívne zaujímajú o dianie v krajine a sú pripravení pomôcť jej konkrétnymi skutkami. Osobitne oceňujem každú iniciatívu, ktorá reflektuje autentické postoje časti verejnosti a ktorá uprednostňuje občianske požiadavky pred politickými,“ napísal vo vyhlásení.

Premiér ďalej ubezpečuje, že vláda vníma korupciu ako vážny dlhodobý problém a robí konkrétne kroky pre jej potláčanie a odstránenie.

Fico nijako nekomentoval ani nereagoval na požiadavky organizátorov pochodu. Tí chcú, aby z funkcií odišli minister vnútra Robert Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. „Prezident Policajného zboru sa vyjadrí v najbližšom čase,“ odpovedal policajné prezídium na to, či Gašpar odstúpi. Kováčik pochod zatiaľ nekomentoval.

„Aktívne pristupujeme k vytváraniu novej, účinnejšej legislatívy, spolupracujeme s renomovanými medzinárodnými organizáciami, ako OECD, či domácimi mimovládnymi organizáciami. Už v predchádzajúcich rokoch sme obmedzili platby v hotovosti, zaviedli elektronické trhovisko a prijali unikátny protischránkový zákon,“ vymenoval premiér v stanovisku a avizuje, že zlepší zákon o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti a „ďalšie protikorupčné zákony“.

Fico hovorí, že výsledok v boji proti korupcii sa dá dosiahnuť „len spoluprácou občanov a rešpektovaných štátnych orgánov“. Premiér znovu vyzval občanov, aby korupciu nahlasovali. „Štát je voči páchateľom korupcie pripravený zasiahnuť,“ sľubuje predseda vlády.

Žitňanská o proteste: Všetci to tak cítime

Na odchod Kaliňáka nevyzývajú ani jeho koaliční partneri, ani kolegovia v Smere.

„Bolo to vyjadrenie niečoho, čo všetci cítime,“ povedala ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská o demonštrácii.

Na Kaliňáka svoj názor nezmenila. Už dávnejšie povedala, že by mal z funkcie odísť. Situáciu však nemieni postaviť tak, že buď ona, alebo Kaliňák. „Chcete, aby som odstúpila?“ reagovala žartom.

Tvrdí, že robí maximum pre to, aby dôvera v inštitúcie vzrástla. Podľa nej intenzívne riešia aj nové postavenie policajnej inšpekcie a menovanie policajného prezidenta. Žitňanská kvôli tomu nedávno rokovala s generálnym prokurátorom, policajným prezidentom, ale Kaliňák na stretnutí nebol. „Nemyslím si, že nebol pozvaný ,“ povedala.

„To, že na Slovensku sú ľudia nespokojní a že existuje vysoká miera nedôvery v štátne inštitúcie a v politikov, vieme. Včera to bolo demonštrované aj na námestí, áno, veľkolepo. To, čo ma teší, je, že nie všetci, ktorí sú frustrovaní, cítia potrebu to demonštrovať pred Tisovým hrobom,“ dodala.

Ministri za SNS pochod nekomentovali. „Nie je to na mojom posúdení, nie som ten človek, ktorý by to mal posúdiť, neviem o týchto škandáloch nejak veľa, ani nemám informácie. Sú na to iné orgány. Čo k tomu viac mám povedať,“ povedala ministerka pôdohospodárstva zo SNS Gabriela Matečná.

Tisíce verzus státisíce

V Smere porovnávajú počet demonštrantov, ktorých boli tisíce, s tým, že Kaliňák dostal vo voľbách 350-tisíc preferenčných hlasov. Podobne to, prečo nechce z funkcie odísť, vysvetľoval v minulosti aj samotný Kaliňák.

„Podľa mňa by nemal odstúpiť z funkcie. Tak ako rešpektujem plné právo na vyjadrenie názoru, je potrebné, aby aj akákoľvek skupina rešpektovala volebné právo a výsledky, ktoré s ním súvisia,“ povedal minister práce Ján Richter.

Situáciu by vôbec neporovnával s Pavlom Paškom, ktorý kedysi odstúpil sám. „Pán Paška sa rozhodol sám a odstúpil, aj to je vyspelosť politika. To len treba vyzdvihnúť, že k problémom, ktoré sa okolo neho nakopili, sa postavil tak, že nechcel, aby trpela strana,“ dodal Richter.

Dôvod na Kaliňákov odchod nevidí ani minister hospodárstva Peter Žiga. „Vnímam to tak, že za nami je tiež nejaká skupina ľudí, ktorá má svoj názor,“ hovorí Žiga.

„Vy túto otázku kladiete na základe toho, že to žiada niekoľko tisíc ľudí – desaťtisíc ľudí, 20-tisíc ľudí. Čo s tými 350-tisíc ľuďmi, ktorí mu dali preferenčný hlas? Dávam to ako otázku. Čiže on sa rozhodne, môže sa rozhodnúť,“ povedal minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič.

„Som rád, že žijem v demokracii, kde sa ľudia môžu slobodne vyjadrovať, protestovať, kde je sloboda vyjadrovania názorov, aj názorov veľmi kritických k moci, ktoré navrhujú aj to, aby niektorí politici z funkcií odišli. Tomu som rád a som takisto rád, že sa v tejto spoločnosti uplatňuje aj ďalšie demokratické právo, že o tom, či politici prichádzajú, alebo odchádzajú, rozhodne všeobecné tajné volebné právo. A tieto práva súvisia,“ povedal Maďarič.

Politik musí podľa ministra kultúry brať do úvahy, že sa niekde zhromaždí niekoľko tisíc ľudí, ktorí žiadajú jeho odstúpenie. „Zároveň musí brať do úvahy aj to, že možno niekoľko desať-, stotisíc ľudí mu dalo svoj hlas. A je to vždy vec pomeru a okolností.“

Ako by mal na včerajší protest reagovať Smer? „Ďalším podporovaním toho, že ľudia môžu slobodne vyjadrovať svoje názory, počúvať tie názory a rátať s tým, je, že sú slobodne šírené médiami.“

Čo bude ďalej?

Organizátori pochodu Dávid Straka a Karolína Farská zatiaľ nemajú ďalší plán, ako dosiahnuť svoje požiadavky, ak nikto z trojice Kaliňák, Gašpar, Kováčik neodstúpi. „Na memorandum, ktoré sme odovzdali úradu vlády, sme rukou dopísali, že im dávame 14 dní,“ povedala Farská. „Čakáme, ako sa k tomu postavia, a dúfame, že nebudeme počúvať len ďalšiu ignoranciu,“ dodala.

„Rozmýšľame nad študentským štrajkom alebo verejnou diskusiou s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom. Ak by to nevyšlo, zvažujeme možnosť ďalšieho pochodu,“ povedal Dávid Straka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie