Denník N

Vyzerá to ako formalita, no dvaja kandidáti sa preto nestanú sudcami. Chybu našiel až Kiska

Predseda súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský a predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková s prezidentom Andrejom Kiskom. Foto – tasr
Predseda súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský a predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková s prezidentom Andrejom Kiskom. Foto – tasr

Problém nie je v osobách kandidátov, ale v tom, ako predseda súdu v Spišskej Novej Vsi vybral výberovú komisiu.

Na pondelok avizuje prezidentská kancelária vymenovanie nových sudcov. Mohli byť medzi nimi aj dvaja kandidáti, ktorí mali ísť na Okresný súd v Spišskej Novej Vsi. Už teraz je však jasné, že na post sudcu si musia ešte počkať.

Kandidáti na sudcov pritom neurobili nič zle. Uspeli vlani vo výberovom konaní, prešli bezpečnostnou previerkou a tento rok v januári ich odobrila aj Súdna rada. Stopku dostali až od prezidenta Andreja Kisku.

Priebeh výberového konania bol verejný, kontrolu robila aj Súdna rada, no až prezident ako posledný článok si všimol chybu, ktorá sa stala už na samom začiatku – pri výbere výberovej komisie.

Chybu urobil šéf súdu

Pochybil predseda Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský. Ten zodpovedá nielen za vyhlásenie výberového konania, ale aj za zloženie výberovej komisie. Skladá sa z piatich členov, pričom jeden je zástupcom parlamentu, dvaja Súdnej rady, jeden ministerstva spravodlivosti a jedného vyberajú sudcovia súdu, kde sa konkurz uskutoční.

Predseda súdu Slovinský namiesto dvoch nominantov Súdnej rady vybral dvoch zástupcov ministerstva.

„Takéto zloženie výberovej komisie odporovalo zákonu a komisia preto nebola oprávnená vykonať výberové konanie,“ vysvetlil prezidentov hovorca Roman Krpelan. Predložené návrhy na vymenovanie kandidátov preto považuje Kiska za neúplné a do odstránenia vytknutých nezákonností nemôže o nich rozhodnúť.

Aj keby to mohlo vyzerať ako formalita, sudcov tak vyberal aj niekto, kto na to nemal právo a od začiatku by tak mohli byť spochybniteľní.

Žitňanskú omyl prekvapil

Bude sa teda konkurz opakovať?

Odpoveď na to nemá zatiaľ ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Nie je to jednoduchá situácia, pretože zároveň je tu, samozrejme, aj pohľad dvoch kandidátov, ktorí boli vybraní, prešli výberovým konaním v dobrej viere,“ konštatovala Žitňanská s tým, že „chyba nepadá na ich hlavu, ale na hlavu predovšetkým predsedu súdu“.

Nepovedala však, či ho preto odvolá z funkcie. „Tento typ omylu zo strany predsedu súdu“ ju však prekvapil.

Žitňanská si chce najskôr počkať na stanovisko Súdnej rady, ktorá sa problémom bude zaoberať na pondelkovom zasadnutí.

Členom rady je aj Slovinský. Ten chybu zatiaľ nevysvetľuje. Chce si počkať na stanovisko prezidenta.

Nestalo sa to po prvý raz

Nie je tak jasné, ako sa chyba pri výbere komisie stala. Ministerka si to vysvetľuje tým, že predseda zrejme nezaregistroval zmenu právnej úpravy alebo si to neuvedomil do dôsledkov. „Tým sa zaoberám, tomu sa venujem,“ povedala. Zloženie výberových komisií totiž štát v minulosti menil.

Denisa Hiščáková mala šťastie. Omyl pri zložení výberovej komisie v jej prípade si nikto nevšimol. Foto - TASR
Denisa Hiščáková mala šťastie. Na chybu v zložení výberovej komisie nikto neupozornil. Foto – tasr

Po spätnej kontrole výberových konaní na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi je zrejmé, že takáto situácia sa nestala po prvý raz. Rovnako aj pri výberovom konaní v máji 2015 neboli vo výberovej komisii dvaja zástupcovia Súdnej rady, ale ministerstva. Toľko aspoň prezrádza zápisnica. Kandidátku Denisu Hiščákovú napriek tomu v máji 2016 prezident vymenoval za sudkyňu. Na omyl vtedy nikto neupozornil.

Je však pravda, že v tomto prípade sa môže ťažšie dokazovať pochybenie predsedovi súdu, pretože jeden z členov komisie, predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai, bol v tom čase evidovaný aj v databáze ministerstva, aj Súdnej rady. Vysvetlenie teda môže byť, že chyba sa nestala pri výbere komisie, ale pri písaní zápisnice.

Prečo si však vtedy chybu nevšimol ani prezident pred vymenovaním sudkyne, ako sa to stalo teraz? „Prezident dôveroval Súdnej rade, ktorá zodpovedá za výberové konanie a predpokladal, že najmä v čase, keď sa menili pravidlá výberu sudcov, si svoju zodpovednosť ustráži a pošle prezidentovi nespochybniteľne vybraných nových sudcov,“ reagoval Kiskov hovorca s tým, že aj na základe tohto prípadu začal prezident ešte dôslednejšie kontrolovať každý krok Súdnej rady. Výsledkom  je teraz nevymenovanie dvoch sudcov do Spišskej Novej Vsi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie