Denník N

Sila verejného protestu a slepota vlády

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mladí ľudia, ktorí protest zorganizovali, preukázali väčší zmysel pre realitu ako vládni politici.

Bol som sa pozrieť na námestie SNP zhora od Michalskej, lebo odtiaľ som pred mnohými rokmi prichádzal na prvú veľkú demonštráciu – v stredu 22. novembra 1989. Vtedy som neveriacky hľadel na ten dav ľudí a bolo mi hneď jasné, že jeho veľkosti a odhodlaniu nemôže komunistická vláda odolať.

V utorok 18. apríla 2017 bolo námestie zhruba rovnako zaplnené, ale nebol to ten istý dav. Vtedy prišli ľudia, ktorí prekonali vlastný strach, teraz prišli ľudia, ktorí prekonali vlastnú lenivosť. Vtedy žiadali pád režimu, teraz žiadali pád niekoľkých funkcionárov. Vtedajší dav bol nabitý neobmedzenou, živelnou energiou, ten terajší bol rozvážny a vedomý si svojich limitov.

Napriek tomu je tu istá podobnosť, ktorá by mala vládu Roberta Fica znepokojovať. Komunistickú vládu nepoložil samotný dav na námestí SNP, ale vedomie, že je umocnený o odhodlanie státisícov ďalších ľudí, ktorí sa o demonštrácii dozvedeli – napriek tomu, že komunistické médiá sa ju snažili utajiť.

Súdiac podľa obrovského záujmu na internete bol terajší dav tiež umocnený o státisíce ľudí, ktorých odhodlanie k protestu sa môže pohľadom na zaplnené námestie SNP výrazne posilniť – najmä ak sa Ficova vláda bude tváriť, že sa nič nestalo.

Napriek tejto podobnosti je však funkcia verejného protestu v diktatúre úplne iná ako v demokracii, lebo kým diktatúru existenčne ohrozuje, demokraciu naopak posilňuje. Najmä na Slovensku, kde je tradícia protestu slabá.

V demokracii vôbec nejde o to, aby po každej demonštrácii padla vláda a bolo múdrym rozhodnutím organizátorov, že nič také nežiadali. Verejný protest je najvyššia forma tlaku, akú môže spoločnosť vyvinúť na vládu, ktorá odmieta vypočuť varovné hlasy médií či opozície (s hlúpym argumentom, že sú protivládne).

Veľkosť protestu je kľúčová a vláda, ktorá nechce prísť o spoločenskú legitimitu, by mala počet protestujúcich pozorne vyhodnocovať. Terajší protest bol taký početný, že rozumná vláda by davu vyšla v ústrety aspoň v niektorej z jeho požiadaviek. Jalová reakcia premiéra Fica a vládnych politikov však nesvedčí o rozume, ale o politickom kŕči.

Zaplnené námestie SNP videli na Slovensku milióny ľudí, tým istým miliónom však vláda odkazuje, že ona ho nevidela, teda že „skutok sa nestal“. Táto slepota je – slovami francúzskeho politika Josepha Fouchého – „horšia než zločin, je to chyba“.

Je príjemným prekvapením, že mladí ľudia, ktorí protest zorganizovali, žiadnu chybu neurobili a preukázali oveľa väčší zmysel pre realitu než Ficova vláda. Dokázali to aj heslom na čele pochodu: „Skutok sa stal.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Komentáre

Teraz najčítanejšie