Denník N

Mičev: Pôjdem ako buldog a budem burcovať ľudí

Stanislav Mičev. Foto – TASR
Stanislav Mičev. Foto – TASR

Šéf Múzea SNP Stanislav Mičev, ktorý sa chce vo voľbách postaviť Marianovi Kotlebovi, otvorene hovorí o svojom členstve v komunistickej strane a o tom, ako ho chce poraziť.

Stanislav Mičev v rozhovore hovorí:

  • prečo trvá na tom, že Kotleba je fašista;
  • čo naňho môžu vytiahnuť z jeho minulosti;
  • prečo si už na čele Múzea SNP nepočkal v pokoji na dôchodok;
  • ako chce znížiť nezamestnanosť o polovicu tam, kde je nad 20 percent.

 

Do komunistickej strany ste vstúpili v decembri 1989…?

Áno, a prešiel som hlasovaním päť k štyrom, lebo pre niektorých som nebol dosť dobrým komunistom. Dobrý komunista vraj nemôže žiadať zrušenie Ľudových milícií a štvrtého článku ústavy. Už v auguste 1989 sme žiadali, aby Havla pustili do televízie a zverejnili celý text Niekoľko viet.

Vstup do strany po revolúcii pripomína výrok jedného bývalého pracovníka Ústavu marxizmu-leninizmu a neskoršieho profesora histórie, ktorý povedal  približne tom istom čase, že v strane zostáva, pretože ju chce rozvrátiť zvnútra…

(smiech) Nechcel som ju rozvrátiť zvnútra. Chcel som pomôcť transformácii na normálnu politickú stranu sociálnodemokratického typu. Vtedy už bolo absolútne jasné, že k tomu dôjde. Vytvorili sme frakciu a tlak na vedenie. Tajomníci zahadzovali stranícke knižky a utekali ako krysy.

Niektorí utekali ako „krysy“, to je jeden príbeh, ale vy ste vstúpili do strany. Nedalo sa to bez vstupu do KSČ?

Navrhli sme na zjazde, aby sa vytvorilo KSS s pomlčkou SDĽ a poverili sme zvolený výbor, aby on rozhodol, kedy sa prvá časť vypustí. Vo výbore boli už reformisti – Kanis, Ftáčnik, Weiss a ďalší. Bola to len otázka týždňov, a to sa aj stalo. Existovali dva spôsoby. Jeden zvolili Česi. Nechali komunistov a založili sociálnu demokraciu. Ako to vyzerá s komunistami v Česku a tu sú kde? Transformáciou sme „červených bratov“ odpísali úplne.

SDĽ splynula so Smerom, vy ste však nikdy do Smeru nevstúpili. Prečo? Ak použijeme váš myšlienkový model, tak sa dala strana Smer transformovať zvnútra, či nie?

Už som nesplynul. Nepokúsil som sa o transformáciu, lebo tam sa zdola nedá urobiť nič. Smer pre mňa nie je strana sociálnodemokratického typu.

Vlani na jeseň sa objavila informácia, že ste boli evidovaný vo zväzkoch ŠtB. Keď ste sa o tom dozvedeli prvý raz, zaskočilo vás to?

Nevedel som, že sa na mňa vedie nejaký zväzok. Boli sme v Mníchove na služobnej ceste, robila sa správa, automaticky to posielalo vedenie tam. Ani jeden človek, ktorý bol vo funkcii a cestoval na Západ, sa tomu nevyhol. Veľmi rýchlo pochopili, že nie som žiadny zdroj, a v decembri zavreli spis. Keď som sa o tom dozvedel, len som sa pousmial. Neskôr, keď som nastúpil do funkcie, mi odporučil minister Maďarič, aby som si dal urobiť lustračné osvedčenie.

Uvažovali ste o tom, či ste nevedomky neposkytovali informácie?

Určite nie. Nevedome ani podvedome, nijako. Ani v spise nič nie je.

Keď zalovíte v pamäti, je ešte nejaký kostlivec, ktorý by mohol vypadnúť z vašej skrine? Téma diplomovej práce, vedecké články štúdie?

Možno… Napísal som brožúrku Vlastenectvo v podmienkach Socialistického zväzu mládeže. Nie je tam veľmi čo škrtať. Za vlastenectvo sa nehanbím ani teraz.

Boli ste ako jeden z prvých, ak nie prvý, kto označil krátko po oznámení výsledku župných volieb Kotlebu za fašistu. Trváte na tom?

Trvám na tom. Nezmenil sa. Akurát nechal v naftalíne čiernu uniformu a prezliekol sa do zeleného trička a do obleku. Názory nezmenil. Vie len to, že keby ho vykrikoval nahlas, hrozí mu väzenie. Propagácia fašizmu je trestná. Keď si zoberieme ich predošlý program, tak občianstvo nemohli dostať Židia, Maďari, Američania, žltí, čierni… Toto nie je fašizmus? Podľa mňa je. Nový program majú len preto, aby sa zmestili do ústavy.

Kedy ste sa rozhodli kandidovať za župana? Vaše pôsobenie v Múzeu SNP bolo a je úspešné, mohli ste si počkať v pokoji na dôchodok…

Aj tak by sa dalo, keby však platila táto úvaha, nikdy by nekandidoval napríklad terajší prezident Andrej Kiska. Asi ho niečo trápilo. Aj mňa trápi. Napríklad to, že tu v Banskej Bystrici na Námestí SNP sedí na stoličke predsedu kraja človek, ktorý tam nemá čo robiť. Ľuďom treba ukázať, že tento ich revolučný vzor je obyčajný babrák.

Predpokladám, že ste zvažovali reálnosť šancí na víťazstvo. SaS vám neodpustí vstup do KSČ a zápis v zväzkoch ŠtB, OĽaNO ide s nimi, Smer sa nevyjadril, SNS ešte stále rozjíma o vlastnom kandidátovi. Vidíte pri jednokolovej voľbe priestor?

Spresnil by som to, pán Sulík mi neodpustí. Komunikoval som s KDH, chcú pravicového kandidáta…

Smer sa nevyjadril, SNS môže ešte postaviť svojho kandidáta.

Myslím si, že ak niekoho Smer a SNS podporia, tak jedného. A či vidím priestor? Stačí dostať o jeden hlas viac ako Kotleba.

Stanislav Mičev. foto N - Daniel Vražda
Stanislav Mičev. Foto N – Daniel Vražda

Stanislav Mičev

Narodil sa v roku 1957 v Banskej Bystrici. Vyštudoval Pedagogickú fakultu, odbor slovenský jazyk – história. Okrem siedmich rokov na ministerstve kultúry žije a pracuje v Banskej Bystrici. Jedenásť rokov je riaditeľom Múzea SNP. Hovorí, že z múzea, o ktorom málokto niečo vedel, sa stala uznávaná vedecká a múzejná inštitúcia celoeurópskeho významu. Počas jeho riaditeľovania vznikli digitalizačné a vzdelávacie centrá.

To áno, ale pri všeobecnom nezáujme voličov o župné voľby a predpokladanej nízkej účasti to nevyzerá až tak ideálne.

Neverím tomu. Odhadujem, že v Banskobystrickom kraji bude volebná účasť okolo 50 percent.

Na základe čoho odhadujete?

Rakúsky a holandský efekt. Ľudí treba presvedčiť.

Čo vy urobíte pre to, aby ste dostali ľudí k voľbám?

Budem biť na poplach. Urobím všetko preto, aby som zaktivizoval ľudí okolo Zväzu protifašistických bojovníkov, budem sa opierať o rómskych aktivistov, aj o maďarských voličov. Obídeme mestá aj obce a budeme presviedčať programom.

Nikto z kandidátov nechce ísť s Kotlebom do, nazvem to ,ideologickej‘ konfrontácie, hoci práve tá je principiálna. Prečo?

Osobne som hlboko presvedčený, že aj ideologický spor má vo voľbách dôležitú úlohu a nebudem sa tomu vyhýbať. Pripadá mi však absurdné, aby som debatoval s človekom, ktorý nemá základné znalosti z histórie. Mazurek vykrikoval na tú rodinu: Sedemsto rokov ste nás okupovali a teraz sa sem vraciate. Turci, veď sa dostali do Komárna a Nových Zámkov. Mohli by sme Turkom poďakovať, že Bratislava bola dvesto rokov korunovačným mestom, lebo Budapešť bola obsadená.

Nemyslíte si, že práve od vás ako od historika a riaditeľa Múzea SNP to verejnosť očakáva?

Zdá sa niekomu, že to nerobím už roky?

Keby ste mali povedať tri veci, pre ktoré by nemali ľudia voliť Kotlebu, ktoré by to boli?

Fašizmus, fašizmus, fašizmus vo všetkých podobách.

Objavil sa model jedného protikandidáta, teda to, že sa silní kandidáti na záver vzdajú v prospech najsilnejšieho. Považujete to za šťastné či korektné voči voličom? Minimálne voči časti voličov, ktorí by si vybrali práve vás.

Jeden protikandidát nebude nikdy. Korektné voči voličovi bude, ak mu povieme, že naším základným cieľom je porážka súčasného predsedu župy, aby sme nedopustili zmenu politického systému na Slovensku. Bude voči voličom korektné, keď vyhrá Kotleba, lebo my sa nevieme dohodnúť?

Otázka je, či to budú ľudia takto vnímať?

Musíme im to vysvetliť.

Vy ste v istom zmysle špeciálny prípad. Hovorili ste totiž o istej forme volebného fundraisingu, o získavaní peňazí na kampaň od darcov s výnimkou právnických osôb a politických strán. Ako to vysvetlíte darcom, keď sa práve vy vzdáte v prospech niekoho iného?

Mojím základným cieľom je, a všade to hovorím, aby nebol predsedom terajší župan. Ak ten cieľ naplním tým, že podporím v istom momente niekoho iného, tak ho splním.

Existuje recept na víťazstvo?

Existuje. Presvedčiť ľudí, aby išli voliť. Vychádza mi, že Kotlebov strop je na rozhraní 20 až 25 percent. Znamená to, že zvyšok ho nechce.

Nie tak celkom. Veľkej časti to môže byť jedno.

Z prieskumov nám vychádza, že 67 percent ho nechce. Ak pôjdu voliť, tak predsedom nebude.

Keby to platilo, tak by sa županom nestal ani v predošlých voľbách.

Nie. V prvom kole vyhral Vlado Maňka s podstatným rozdielom. V druhom kole zohralo úlohu niekoľko nešťastných politických faktorov. Vrece zemiakov a ďalšie hlúposti. Aj podcenenie jeho možného víťazstva pravicou aj ľavicou. Nikto tomu neveril, aj preto boli pravičiari vlažní k podpore Maňku…

Ak mal niekto primárnu zodpovednosť za Maňkovo víťazstvo, tak to bol predsa Smer, nie pravica.

Súhlasím. Ja nepodcením nič. Pôjdem ako buldog, budem burcovať ľudí a presviedčať ich, aby išli voliť. Musíme to však urobiť všetci.

V čom by sa líšil váš kraj od Kotlebovho?

Dal som si heslo, že chcem nový život pre kraj…

To je klasika. Iní kandidáti majú krajší, lepší, dobrý…

Nie je, lebo ja nechcem lepší. Tento marazmus sa nedá prerábať. Chcem nový! Chcem postaviť kraj z hlavy na nohy. V Rimavskej Sobote máme 25-percentnú nezamestnanosť. Keď budem županom, garantujem, že neprekročí trinásť percent. A nielen tam. Všade, kde je nad 20 percent, klesne na polovicu. Máme na to programy.

Keď nie?

Nehovorím do vetra, máme to spočítané.

Ak vyhráte, zostanete riaditeľom múzea a mestským poslancom?

Riaditeľom nebudem a poslanecký mandát dotiahnem do konca, ale celý príjem od mesta venujem na charitu. A určite to nebude 1488 eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie