Denník N

Operátori hrozia Joj, že ju vyradia zo svojej ponuky, pýta podľa nich nereálne poplatky

Ateliéry na Kolibe, kde sídli TV Joj. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ateliéry na Kolibe, kde sídli TV Joj. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vojna medzi televíziou Joj a káblovými a telekomunikačnými operátormi sa stupňuje. Po spore o šírenie Českej televízie a menších staníc Primy je už debata o peniazoch, ktoré pýta Joj za šírenie svojich kanálov.

UPC a ďalší kábloví a telekomunikační operátori, ktorí domácnostiam predávajú balíčky televíznych staníc, hrozia televízii Joj, že ju vyradia zo svojej ponuky. Televízia ich nahnevala tým, že si vypýtala oveľa vyššie poplatky za šírenie svojich troch staníc.

Spor sa týka kanálov Joj, Plus a Wau, ktoré sú väčšinou v najlacnejších programových balíčkoch operátorov. „TV Joj požaduje od operátorov za šírenie svojho vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa táto stanica dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc,“ píše sa v tlačovej správe Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií.

O čo ide v tomto spore silnej televízie a operátorov? Joj si aj teraz účtuje za šírenie svojich staníc od operátorov menší poplatok, nešlo však o zásadnú sumu. „Doteraz sme na základe zmlúv platili len takzvaný technologický poplatok za vysielanie ich programov v HD rozlíšení,“ vraví Robert Ťavoda z asociácie operátorov. „Teraz Joj zavádza úplne nový poplatok za programový obsah, ktorý doteraz nikdy neuplatňovala.“

Po ČT a Prime ďalší problém

„Televízia súčasne požaduje, aby operátori zaradili Joj, Plus a Wau do základného balíčka, a odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček Joj, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne,“ píše sa ďalej v tlačovej správe asociácie.

„Pri takýchto podmienkach majú operátori len dve možnosti – prvou je výrazné zvýšenie cien za základný balíček, tou druhou je vyradenie Joj z ponuky.“

Asociácia združuje operátorov ako UPC či Slovanet a dvadsiatku ďalších, zväčša lokálnych firiem. Spolu predávajú televízne balíčky do asi 450-tisíc domácností. O spore ako prvý informoval portál omediach.com.

Ilustračné foto - UPC
Ilustračné foto – UPC

Podľa informácií Denníka N platili doteraz operátori Joj poplatok rádovo v desiatkach centov za domácnosť. Väčšinou sa to hýbalo medzi dvadsiatimi a tridsiatimi centmi. Dnes Joj požaduje okolo dvoch eur, čo je takmer desaťnásobok. Stanice Joj sú pritom zväčša súčasťou základného balíka, ktorý stojí bežne do desať eur.

Dve eurá sú preto významná suma z bežnej ceny základného balíčka. Operátori hovoria, že ak Joj nesúhlasí s tým, aby boli jej stanice za tento poplatok v samostatnom balíčku, ktorý by si mohol objednať len ten, kto chce, ide o ultimátum, na ktoré nepristúpia. Základný balíček by to podľa nich výrazne predražilo. Navyše, ak by Joj ustúpili, logicky by takýto poplatok mohla žiadať aj Markíza, ďalší silný hráč na trhu.

V krátkom čase ide už o druhý tvrdý stret medzi operátormi a televíziou Joj. Prvý vypukol po tom, čo Joj operátorom poslala predžalobnú výzvu so žiadosťou, aby zo svojich ponúk vyradili Českú televíziu a menšie stanice Primy, napríklad Prima Cool či Prima Love. Tieto kanály totiž vysielajú zahraničné filmy a seriály bez toho, aby mali kúpené licencie pre Slovensko.

„Stalo sa nám niekoľkokrát, že sme venovali veľa peňazí na kampaň na nejaký film, ktorý Prima odvysielala dva dni pred nami. A ľudia si ho pozreli tam,“ vysvetľoval v rozhovore pre Denník N riaditeľ Joj Marcel Grega. „Videli sme, ako im krivka sledovanosti narástla na zaujímavý podiel, a u nás už film nikto vidieť nepotreboval. Pritom licenciu pre Slovensko sme kúpili my, nie Prima. To je obrovský zásah do našich práv.“

Operátori hovoria, že výzva Joj vyradiť české stanice je prestrelená. „Nie je jediný dôvod, aby operátori upravovali ponuky podľa vyhlásení programových spoločností, pokiaľ sa to netýka ich vlastných programov,“ píše vo svojej tlačovej správa asociácia.

„Odmietame takýto konfrontačný prístup a vysielateľovi TV Joj zároveň pripomíname, že to boli práve kábloví operátori, kto umožnil, aby táto televízia vôbec vznikla, keď ju pred rokmi pri začiatkoch vysielania bezplatne zaradili do svojich programových ponúk.“

Telekom a iní ešte rokujú

Hovorca UPC Jaroslav Kollár pre Denník N povedal, že ak Joj bude vo svojom postoji pokračovať, vyradenie jej staníc zo svojej ponuky vnímajú ako veľmi reálne. Iní veľkí operátori, ktorí na rozdiel od UPC nie sú členmi Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií, sú o niečo zdržanlivejší.

Ilustračné foto – TV Joj.
Ilustračné foto – TV Joj

Orange prisľúbil odpovedať vo štvrtok dopoludnia, Telekom hovorí, že s Joj rokuje. „S televíziou Joj sme uzavreli zmluvu na dlhšie obdobie, máme preto ešte určitý časový priestor na akékoľvek rokovania. Máme záujem hovoriť o viacerých variantoch, kľúčový je pre nás efekt na zákazníka,“ odpísal PR manažér Telekomu Peter Gálik.

Joj tvrdí, že asociácia vedie klamlivú kampaň. „Nie sme prekvapení rétorikou tejto asociácie, ktorej vedenie od začiatku pristupovalo k našim rokovaniam deštruktívne. Rokovania prebiehali od novembra minulého roku, no vždy, keď sme sa priblížili k riešeniu, na nasledujúcom stretnutí ho asociácia dementovala,“ vraví Lucia Kulihová z Joj.

Televízia podľa nej v apríli vedenie asociácie požiadala, aby oznámilo jednotlivým operátorom, ktorých zastupujú, že s nimi začnú rokovať priamo. S asociáciou ako takou sa podľa televízie dohodnúť nedá.

„Do asociácie patrí 22 operátorov, z nich traja neodpovedajú na naše snahy o komunikáciu, s ostatnými členmi prebiehajú bezproblémové bilaterálne rokovania, ktoré smerujú k podpísaniu kontraktov,“ tvrdí Kulihová. Podobne bezproblémovo sa vraj správajú aj operátori združení v Slovenskej asociácii pre káblové telekomunikácie, ktorá zastupuje až 89 firiem.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie