Denník N

Lacno cestuje po svete a robí krásne fotografie, v Bratislave ho okradli

Od januára stihol prejsť Indiu, Nepál, Srí Lanku, Bhután, Thajsko, Malajziu, Kambodžu, Švajčiarsko, Nemecko, Česko, Rakúsko. V Bratislave ho tento týždeň okradli. Na fotke je v Českom a v Saskom Švajčiarsku. Foto – footloosedev.com
Od januára stihol prejsť Indiu, Nepál, Srí Lanku, Bhután, Thajsko, Malajziu, Kambodžu, Švajčiarsko, Nemecko, Česko, Rakúsko. V Bratislave ho tento týždeň okradli. Na fotke je v Českom a v Saskom Švajčiarsku. Foto – footloosedev.com

Aktualizované 20. 4. – Devesh Joshi cestuje po svete za minimálne náklady vďaka sponzorom svojho blogu. V Bratislave mu skupina Slovákov ukradla drahý fotoaparát.

„Nikdy som nebol cestovateľ. Nedostal som sa ani do okolitých miest,“ rozpráva 27-ročný Ind Devesh Joshi, známejší pod prezývkou Dev, o svojom živote v Británii, kde vyštudoval a pracoval v lokálnej televízii. Práca ho veľmi nebavila. Potom ešte v Indii písal príbehy startupov, ale ani v tom sa nenašiel, tak dal opäť výpoveď, založil si cestovateľský blog a rozhodol sa precestovať čo najviac krajín za čo najmenej peňazí.

Od januára prešiel už viac ako desať štátov v Ázii a Európe. Zážitky z ciest dopĺňa peknými fotkami z drahej zrkadlovky. Tie z Bratislavy, kde bol až do utorka tohto týždňa, na blogu nenájdete. Fotoaparát mu ukradla skupinka Slovákov.

Dev už svoj príbeh opísal aj na blogu. Začína ho varovaním: „Prosím, neberte z tohto príbehu len negatívny tón voči Slovensku či východnej Európe, to nie je jeho zmysel.“

Príspevok na nový fotoaparát pre Deva

Ak by ste chceli Devovi prispieť na nový fotoaparát, môžete mu poslať ľubovoľnú sumu cez odkaz paypal.me/DeveshJoshi/x, kde x je suma napríklad v eurách. 

Foto - footloosedev.com
Foto – footloosedev.com

Priateľskí zlodeji

V pondelok o deviatej večer Dev fotil vysvietený Bratislavský hrad, krátko pred desiatou sa vracal električkou späť do hotela pri Hlavnej stanici.

„Milujem slobodu a tento životný štýl. Nechcem vidieť všetky krajiny sveta, ale spoznať viac kultúr, nájsť si nových priateľov. To som robil v pondelkovú noc. Videl som troch cool ľudí. Porozprávali sme sa, vedeli trocha po anglicky.“

Dvojica, s ktorou bol Devesh na cigarete, keď ho okradli. foto - Devesh Joshi
Dvojica, s ktorou bol Devesh na cigarete, keď ho okradli. Foto – Devesh Joshi

Keď spolu s dvomi mužmi a ženou vystúpili na konečnej, noví kamaráti ho ešte zavolali na pivo. „Povedali, že poznajú tradičný bar, kde si môžeme dať drink. Robím to stále, stretnem ľudí, ale ešte sa mi nikdy nič takéto nestalo.“

V krčme si všetci objednali pivo, ešte vypili len polovicu, keď žena s mužom navrhli vyjsť von na cigaretu. Tretí muž zostal v podniku a hral sa s Devovým fotoaparátom.

Nikto sa neozval

Pár sa pred krčmou rozdelil, Dev zostal so ženou sám. „Začal som byť podozrievavý, vošiel som do baru a muž s fotoaparátom bol preč.“ Žena sa snažila odísť, podľa Deva hovorila niečo po slovensky, tak prosil ľudí okolo, aby mu tlmočili alebo zavolali políciu. Nikto sa neozval.

Jeden z mužov si potom prišiel po ženu a po strkanici rýchlo odišli. Dev si ich ešte stihol odfotiť na mobil, no polícia mu nevedela pomôcť. Na vlakovej stanici sú aj viaceré kamery, no mnohé nefungujú.

Dev vo Viedni. foto - footloosedev.com
Dev vo Viedni. Foto – footloosedev.com
foto - footloosedev.com
Foto – footloosedev.com
foto - footloosedev.com
Foto – footloosedev.com
Foto - footloosedev.com
Foto – footloosedev.com

Ako cestovať za pár eur

Z Bratislavy pokračuje Dev do Budapešti a potom ďalej do Slovinska. Musí si ešte síce kúpiť nový fotoaparát, no jeho cesty sú inak nízkonákladové.

„Chcel som inšpirovať viac ľudí k cestovaniu, v Indii nemáme takú kultúru. Ľudia chodia iba na malé dovolenky alebo víkendové výlety, majú nízke platy. Hovorím im, že nepotrebujú veľa peňazí.“

Pred cestou si našetril asi šesťtisíc eur, no z tých minul iba časť. Vďaka blogu spolupracuje s turistickými centrami a lokálnymi sponzormi, ktorí mu preplácajú napríklad náklady na ubytovanie či zľavy na vstupné.

Denne tak v Bratislave minul asi iba 15 eur – na jedlo či pivo.

Klasickým turistickým atrakciám sa snaží vyhýbať a viac času tráviť na ulici, medzi miestnymi. Na blogu radí, ako cestovať podobne lacno – napríklad dobrovoľníčiť, písať o zážitkoch a nájsť si sponzorov, pohostinných domácich, variť si vlastné jedlo, stopovať a nelietať.

Foto - footloosedev.com
Foto – footloosedev.com
Foto N - Matej Dugovič
Dev v centre Bratislavy. Foto N – Matej Dugovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie