Denník N

Koľko ľudí bolo na prvom protikorupčnom pochode? Napočítali sme 7070

Organizátori hovorili o 10-tisíc účastníkoch pochodu, niektoré médiá o zhruba piatich tisícoch.

pochod

Viac ako 7000 ľudí prišlo na Veľký protikorupčný pochod v Bratislave. Denník N urobil tento odhad z fotografie akcie, na ktorej pritom stále nie je vidieť celý dav a počet ľudí na Námestí SNP tak zrejme bol ešte o niekoľko stoviek vyšší.

Na snímke nižšie každá farebná bodka predstavuje jedného účastníka pochodu, každá farebná časť tisícku ľudí. Celkovo sme na zábere napočítali 7070 účastníkov.

Odhady počtu účastníkov na pochode sa značne líšili. Kým organizátori hovorili o 10-tisíc ľuďoch, viaceré médiá naopak o 4- či 5-tisícoch. Denník SME, ktorý účastníkov taktiež počítal na fotografii, udával číslo 5500. Podľa policajného veliteľa podujatia prišlo 8- až 9-tisíc ľudí.

Ako však napísal Štefan Hríb, „dôležitejšie než presné číslo je, že to bol veľký a pritom rozumný protest. Nezazneli utopické ani antisystémové požiadavky ako pri Gorile, naopak, protest správne identifikoval problém a jeho mladučkí organizátori navrhli čisté riešenie – odstúpenie troch ľudí, ktorí by proti korupcii mali konať, no nekonajú“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie