Denník N

Andrea Bartošová: Focus

Nové obrazy Andrejky Bartošovej si môžete pozrieť v galérii Čin Čin.

„Ak zaostríte svoje oči alebo sa vaše oči zaostria, pokúšate sa pozerať priamo na objekt, aby ste ho mohli vidieť jasnejšie.“ Tak hovorí o slove focus Cambridge English Dictionary a v Oxford English Dictionary je focus: ,,Stredobodom záujmu alebo činnosti“ alebo: ,,Akt zamerania záujmu alebo činnosti na niečo.“

Názov výstavy si vymyslela Andrejka a ja ako kurátor, môžem len súhlasiť. No nedá mi nedoplniť, keď Focus tak aj Hókus-pókus. Ide tu totiž aj o čarovanie. Čarovanie s farbami na plátne, teda o maľovanie. Maľovanie obrazov je čarovná činnosť. Čarovná a dobrodružná. A zrejme aj jedna z najstarších ľudských činností vôbec. Jedna z teórií tvrdí, že starších ako reč a mladších ako dotyk. Ale podobne ako pri reči a dotyku, potrebujeme pri nej partnera. V prípade maľovania toho, kto sa díva. Toho, kto zaostruje zrak, aby videl jasnejšie. Toho, kto sa zameria na stred záujmu alebo aktivity.

Keď myslím na obrazy Andy Bartošovej, myslím vždy na otvorenú krajinu. Krajinu rozprestierajúcu sa nám pred očami a v srdciach. To svetlo alebo ten tieň, ktorý dokáže maliarka tak elegantne, ako keby ledabolo nastoliť vo svojich obrazoch, je tým, čo mi dáva príjemný pocit istoty. Tu som doma, tu ma poznajú, tu som v bezpečí. V šírej a rozprestrenej krajine našej pamäti.

Na obrazoch AB sa tancuje, na obrazoch AB sedia ľudia v yakuzach alebo v záchranných kruhoch, na obrazoch AB lietajú balóny, na obrazoch AB neviditeľné krídlo sojky velí armáde z tmy sa vynárajúcich tvárí. Ruky mávajú a gestikulujú, hladia a spočívajú. Toto všetko a ešte viac sa deje na obrazoch AB.

A ináč tanec, tanec v kruhu tu bol podľa všetkého úplne na začiatku. Myslím tým začiatku ľudstva. Teda ľudského rodu. Tancujúc v kruhoch sa prví ľudia pokúšali spojiť s ekliptickým pohybom univerza. Spomeniem Erica Satieho a jeho Gymnopedie, iniciačné tance gréckych panicov, to je zrejmý význam toho slova. Krásna pieseň, pustite si ju a dívajte sa na obrazy AB.

Focusujte, zaostrujte, aby ste videli jasnejšie, čistejšie. Očami a srdcom.

Čarovnú hru čarujúcej maliarky. Hru naozaj, ako tanec, ako reč, ako dotyky, ako maľovanie. Ružová s pastou, teplá sivá, cadmium oranžové, modrý tyrkys, umbra s čiernou, kobalt, cadmium žlté svetlé, kasselská s čiernou. Farby pastou. Pasta gestom. Gesto veľkorysé aj na malých formátoch.

Rád sa dívam na obrazy Andrejky Bartošovej. Naplňuje ma to pocitom, že sme raj úplne nestratili, že tu niekde blízko ešte kúsok z neho ostalo. V našom vnútri, v našom srdci, v našej pamäti. Na obrazoch AB. Na záver by som rád parafrázoval Pinu Bausch, ktorej premenený citát som si prisvojil.

Maľujme, maľujme, ináč sme stratení.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie