Denník N

Mandát na zločiny pre Kaliňáka?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Znamená dostatok preferenčných hlasov, že pre vás zákony neplatia, ako naznačuje minister Maďarič?

Nesmierne ma rozhorčil komentár ministra Mareka Maďariča o tom, že minister vnútra Robert Kaliňák dostal vo voľbách 350-tisíc preferenčných hlasov, takže ak jeho odstúpenie žiada niekoľkotisíc protikorupčných demonštrantov, tak nemajú nárok.

To kde sme sa ocitli? Znamená to, že v mene silného mandátu môžeme porušovať zákony či nebodaj páchať zločiny? Dejiny poznajú dosť podobných prípadov, spomeniem len, že aj Mečiar dostal veľké množstvo hlasov vo voľbách.

Mimochodom, keby organizátori protikorupčného pochodu mali dosť peňazí a ochotu pozvážať, povedzme, 400-tisíc demonštrantov z celého Slovenska na dostatočne veľké priestranstvo, prípadne by organizovali niekoľkotisícové zhromaždenia vo väčších mestách, tak by už Kaliňák odstúpil?

Minister znamená služobník

Ak sa politik či verejný činiteľ spreneverí svojmu poslaniu slúžiť ľuďom (minister je služobník), alebo je v podozrení, že tak koná (konal), mal by odstúpiť. Týka sa to aj prípadov, keď osobne nespáchal nič protizákonné, ale v rezorte, ktorý riadi, nie je všetko v poriadku. Odvolávať sa pritom na voličské hlasy je bezcharakterné ignorantstvo najhrubšieho zrna.

Smer síce vyhral voľby, ale dve tretiny voličov dali hlas iným stranám, takže ten mandát nie je až taký silný. Niekedy môže byť hlas ulice silnejší a nejde len o demokratické vyjadrenie odlišného názoru, čo je podľa ministra Kaliňáka úplne v poriadku.

Začiatkom deväťdesiatych rokov prebehla tlačou spáva, že odstúpil veliteľ námorníctva USA, lebo niektorí námorní dôstojníci sexuálne obťažovali svoje podriadené. Tomu sa hovorí zmysel pre zodpovednosť.

Chýba charakter

Keby boli Kaliňák či policajný prezident podobne zodpovední, tak sa chlapsky postavia k problémom a odstúpia. Možno by aj lepšie spávali, lenže k tomu treba mať aj CHARAKTER. Tento pojem je však pre väčšinu našich politikov neznámy.

Premiér Robert Fico si iste dobre uvedomuje, že tvrdošijná obhajoba Kaliňáka škodí imidžu jeho vlády, ale zrejme sa obáva, že by niečo nečestné (prípadne aj ohľadom jeho vlastnej osoby) mohlo vyplávať na hladinu.

Formálne síce vyhlasuje boj proti korupcii, ale pod bojom si človek predstavuje niečo úplne iné. Vítam preto úprimnú snahu mladých ľudí, ktorí chcú skutočne bojovať o to, aby mohli žiť v inom, lepšom štáte.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie