Denník N

Cesta od Danka ku Kotlebovi

Žiadna bratislavská kaviareň: na protikorupčný pochod prišli aj nespokojní furmani zo stredného Slovenska. Foto – N
Žiadna bratislavská kaviareň: na protikorupčný pochod prišli aj nespokojní furmani zo stredného Slovenska. Foto – N

Musíme sa venovať tým, čo volia Kotlebu zo zúfalstva, keď už pre nič iné, tak z pudu sebazáchovy.

Volili Danka, ten ich však sklamal, tak budú voliť Kotlebu. Chcú zvrhnúť systém, politikov by najradšej vešali a veria konšpiračným teóriám. Ak mali podobne šťastnú ruku aj v minulosti, tak pred Dankom asi volili Fica, Mečiara, Slotu či komunistov.

Na prvý pohľad by stačilo konštatovať, že človek, ktorý volil Danka a chce voliť Kotlebu, nemá čo hovoriť, že je sklamaný a nemá prečo byť nahnevaný na ostatných, kam to Slovensko a spolu s ním i on dopracovali. Nesie za tento stav zodpovednosť, minimálne ako volič ho spoluvytváral. Netreba ho ľutovať, má, čo chcel. A ak mu to nedošlo a pomôže k vláde i Kotlebovi, bude na tom ešte horšie a tiež si za to bude môcť sám.

Také jednoduché to však nie je ani v prípade lesných robotníkov, čo sa pripojili k bratislavskému protikorupčnému pochodu. Môžete im síce pripomenúť, že nie sú práve dôslední, ak protestujú proti tomu, že vo vláde zostávajú Fico a Kaliňák. Veď im to umožnili sami tým, že volili Danka.

Lenže tým, že volili Danka, nepoškodili len seba, ale aj ostatných v tejto krajine. A ak raz oni a im podobní pomôžu k moci Kotlebovi, tiež na to nedoplatia len oni.

A aj keby sme sa takýmto ľuďom nechceli venovať z čistého sebectva alebo z pudu sebazáchovy, treba uznať, že mnohí z tých, ktorým ponovembrová transformácia zhoršila život, si za svoj osud nemôžu len sami.

Aj keby mali všetci ponovembroví reformátori iba tie najlepšie úmysly, museli byť takí, čo z objektívnych dôvodov na zmeny doplatia. Či už preto, lebo sa v tom zmätku na všeličo zabudlo a všeličo nedomyslelo, alebo preto, lebo niektoré, najmä tradičné odvetvia našej ekonomiky v novom svete ťažko obstoja.

Nehovoriac o tom, že úmysly mnohých z tých, čo rozhodovali, neboli najlepšie a to platí pre všetky ponovembrové vlády. Rozdiel medzi vládami demokratických reformátorov a tých ostatných pred novembrom i po ňom boli „len“ v tom, že u prvých išlo skôr o systémové chyby, u tých druhých o podstatu systému.

Nie že by to nebol podstatný rozdiel, treba však pochopiť, že pri pohľadu z dola, keď vidíte, že vás okrádajú o ťažko vydreté peniaze, môže byť ťažké rozlíšiť, či ide o chybu v systéme, alebo od základu zlý systém.

Furmani nie sú na Slovensku až takou výnimkou a najúspešnejšou taktikou kotlebovcov je predstierať, že ich počúvajú, na rozdiel od iných politikov a úradníkov. Nie je to síce pravda, ale než na to postihnutí opäť prídu, môže byť neskoro. Ak si ich teda včas nezačnú všímať aj tí, čo s nimi majú poctivejšie úmysly a môžu im naozaj pomôcť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie