Denník N

Najväčšia bilbordová firma núka Košiciam a Bratislave bicykle výmenou za reklamnú plochu

Cyklisti v meste. Foto N – Tomáš Benedikovič
Cyklisti v meste. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spoločnosť BigMedia chce mestám nakúpiť stojany a bicykle na zdieľanie. Chce prispieť aj na prevádzku bikesharingu, od radníc výmenou za to žiada priestor na reklamu na bicykloch.

Obyvatelia Košíc a turisti by mohli čoskoro jazdiť za neveľké poplatky na 250 nových bicykloch. Reklamná spoločnosť BigMedia ponúkla mestu spoluprácu pri vytvorení siete zdieľaných bicyklov – bikesharingu. Súhlasiť ešte musia košickí poslanci.

Čo je to bikesharing? Možnosť požičať si na strategických miestach mesta bicykel – potrebné je zaregistrovať sa a zaplatiť zálohu. Online technológie zabezpečia, že operátori vedia, kto a kde práve s požičaným bicyklom je. Zdieľanie bicyklov už roky funguje v Kodani, Barcelone či Paríži.

Ponuka pre Košice je takáto: mesto nemusí platiť za kúpu bicyklov a asi 50 stojanov a ani prípravu celého systému. S BigMediou, ktorá je súčasťou Joj Media House, by si rozdelili iba pravidelné prevádzkové náklady, ktoré sú približne od 35 do 60 eur na jeden bicykel mesačne. Súkromník by na oplátku mohol bicykle a stojany využívať ako reklamné nosiče.

Podobnú ponuku dostala aj Bratislava, zatiaľ iba neoficiálne. Firma projekt predstavila dopravnej komisii, informovala o tom Cyklokoalícia. Mesto zatiaľ nereagovalo na otázku, ako sa k ponuke postaví.

Primátor Ivo Nesrovnal chce tento rok spustiť bikesharing v hlavnom meste za takmer 500-tisíc eur. Nie je zatiaľ jasné, koľko bicyklov by mesto kúpilo, ako by systém vyzeral a aké by boli náklady na prevádzku. János Gaál z BigMedie tvrdí, že ich ponuka patrí k tým výhodnejším.

Mesto by postupne dostalo asi 750 bicyklov a 150 staníc zadarmo, toľko je ich podľa Gaála v Bratislave potrebných, aby bikesharing fungoval aj v okrajových častiach mesta. Presné náklady na prevádzku a rozdelenie podľa neho ešte nie sú jasné, no – tak ako v Košiciach – BigMedia ponúka projekt výmenou za reklamný priestor.

Bikesharing chcel magistrát spustiť ešte v roku 2012 so sponzoringom Sberbanky, no projekt sa dodnes nezrealizoval.

V Bratislave síce funguje istá forma bikesharingu cez Cyklokoalíciu už od roku 2013, no je skôr určený pre užšiu komunitu a nie pre širokú verejnosť.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie