Denník N

Stredoškoláčky chystajú akciu na podporu „Sorosovej univerzity“, nahnevala ich pasivita politikov

Hlavná organizátorka pochodu, osemnásťročná Michaela Weberová, a jej učiteľka, absolventka Stredoeurópskej univerzity Kristína Kállay. Foto N – Tomáš Benedikovič
Hlavná organizátorka pochodu, osemnásťročná Michaela Weberová, a jej učiteľka, absolventka Stredoeurópskej univerzity Kristína Kállay. Foto N – Tomáš Benedikovič

Skupinku študentiek mrzelo, že na Slovensku sa nedeje nič viditeľné na podporu jednej z najlepších univerzít v okolí, ktorej sa Orbánova vláda vyhráža zatvorením.

Už pred Veľkým protikorupčným pochodom sa Facebookom šírili zvesti o tom, že jeho skutočným organizátorom nebudú študenti, ale Igor Matovič, Richard Sulík, „protislovenské médiá“ či priamo finančník George Soros.

Onedlho sa už konšpirátori budú môcť vyšantiť naplno. Iná partia stredoškoláčok plánuje na utorok zhromaždenie na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti (CEU), ktorú zakladal a spolufinancuje priamo Soros. Konšpirátori tradične označujú Sorosa za človeka, ktorý sa snaží riadiť Slovensko a rovno celý svet.

Nemá ísť o takú masovú akciu, aká bola na bratislavskom Námestí SNP. Ani téma nie je taká masová, ako bol boj proti korupcii v najvyššej politike. Hlavný motív má byť prejav solidarity s jednou z najkvalitnejších univerzít v strednej Európe, ktorú vláda Viktora Orbána vyháňa z Maďarska.

„Mrzelo nás, že sa na Slovensku doteraz nekonala žiadna väčšia akcia na podporu Stredoeurópskej univerzity. To sa teraz snažíme napraviť,“ hovorí hlavná organizátorka, osemnásťročná študentka Michaela Weberová.

Akcia sa má konať v utorok o pol šiestej podvečer na bratislavskom Námestí Slobody neďaleko úradu vlády. Nemá tam byť pódium, pozvaní nie sú žiadni herci či politici – vystupovať majú hlavne stredoškoláci a niekoľko absolventov Stredoeurópskej univerzity.

„Pokiaľ príde 400 ľudí, budeme to považovať za úspech,“ dodáva organizátorka.

Účastníkov zvolávajú hlavne medzi svojimi známymi na Facebooku, okrem toho oslovujú napríklad aj niektoré stredné školy či univerzity. Akciu propagujú prostredníctvom loga, ktoré pre podujatie nakreslila Weberovej spolužiačka Klára Kusá.

Vidieť na ňom obrys budovy maďarského parlamentu, kde koncom marca schválili zákon proti univerzite, a zároveň obrys budovy Národnej rady SR. Práve do vtedy rozostavanej budovy parlamentu chcel Soros začiatkom 90. rokov minulého storočia umiestniť CEU, ale po skúsenostiach so slovenským nacionalizmom ju rozbehol v Prahe a napokon natrvalo umiestnil do Budapešti.

soros
Logo, ktoré vytvorila študentka bilingválneho gymnázia Klára Kusá na podporu Stredoeurópskej univerzity.

Učiteľka medzi rečníkmi

Weberová je v predposlednom ročníku bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Petržalke, po maturite by chcela študovať fyziku. Rozmýšľala aj o štúdiu na Stredoeurópskej univerzite – za predpokladu, že ju maďarská vláda nakoniec nezruší.

„Na tej škole študuje mnoho Slovákov. Niektorých osobne poznám – sú to ľudia, ktorým nie je ľahostajné, čo sa u nás deje, a po návrate sa snažia s tým niečo robiť. Aj preto by nás malo zaujímať, čo sa s univerzitou stane,“ hovorí Weberová.

Do príprav sa zapojila aj jej učiteľka Kristína Kállay. Sama na univerzite v Budapešti rok študovala históriu a rodové štúdie, v utorok by mala na zhromaždení aj vystúpiť s príhovorom.

„CEU ponúka možnosť študovať v inšpiratívnom prostredí, máte spolužiakov z rôznych krajín sveta, vaši vyučujúci sú kapacitami vo svojom odbore,“ hovorí Kállay.

Zhromaždenie podľa nej nemá byť iba o univerzite samotnej, ale aj fenoméne, ktorý môže postupne prísť aj Slovensko. „Viktor Orbán sa v Maďarsku snaží dostať pod kontrolu obsah vzdelávania a to je veľmi nebezpečné,“ dodáva Kállay.

Demonštrácia na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Foto - AP
Demonštrácia na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Foto – AP

Podpora z cudziny

V Budapešti už na podporu Stredoeurópskej univerzity vyšli do ulíc tisíce ľudí. Menšie akcie sa konali aj v ďalších krajinách – v Prahe protestovala asi stovka študentov.

V Litve zase ponúkol primátor Vilniusu univerzite, že by sa mohla presídliť do jeho mesta. S nápadom dostať univerzitu do Prahy prišiel aj český minister financií Andrej Babiš. Hoci sťahovanie etablovanej školy s viac než 1300 študentmi zatiaľ veľmi reálne nevyzerá, takéto prehlásenia môžu byť pre univerzitu aspoň morálnou podporou.

Na Slovensku boli reakcie zatiaľ iba obmedzené. Napríklad dekani dvoch fakúlt na Univerzite Komenského poslali list maďarskej vláde, v ktorom vyjadrili univerzite podporu. „Niektoré fakulty Stredoeurópskej univerzity patria medzi 50 najlepších na svete. Jej prítomnosť zvyšuje prestíž celého maďarského akademického prostredia,“ napísal napríklad dekan právnickej fakulty Eduard Burda.

Podľa skupinky študentiek bilingválneho gymnázia však treba univerzitu podporiť aj nejakou viditeľnejšou akciou, v čom ich podporuje aj učiteľka Kállayová.

„Som rada, že sa študenti snažia byť aktívni takýmto spôsobom a angažujú sa pre nejakú spoločensky dôležitú vec,“ dodáva.

Inšpirácia rovesníkmi

Weberová hovorí, že bezprostredným impulzom na zorganizovanie akcie bolo, keď videla, ako sú slovenskí politici pasívni. Napríklad minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) povedal, že Slovensko CEU nepotrebuje. „U nás máme dostatok vysokých škôl,“ vysvetlil minister.

Weberová s takýmto postojom nesúhlasí. „Ani jedna slovenská univerzita nie je v medzinárodných rebríčkoch tak vysoko ako Stredoeurópska univerzita v Budapešti. My sa však uspokojíme so stavom, že sme ju pred 25 rokmi vyhnali, a viac nás nezaujíma,“ hovorí.

Weberová pôvodne chcela zostať pri tom, že o univerzite napíše článok na študentský web Heyou.sk. „Na zvolanie zhromaždenia ma nakoniec inšpirovala komunita absolventov CEU, ktorá sa k nám začala aktívne pridávať,“ hovorí.

Ako videli utorkový protikorupčný pochod Kotlebovci a ich sympatizanti: študentov Karolínu Farskú a Dávida Straku zrejme mali riadiť Poliačik so Sorosom.
Ako videli utorkový protikorupčný pochod kotlebovci a ich sympatizanti: študentov Karolínu Farskú a Dávida Straku podľa nich riadili Poliačik so Sorosom.

Pôvodne plánovala, že by zhromaždenie zvolali pred maďarskú ambasádu. Tá však sídli vo vilovej štvrti v časti Bôrik nad Bratislavským hradom, ďaleko od frekventovaných miest.

„Nie je to vhodné miesto na zhromaždenie. Námestie Slobody je oveľa priestrannejšie aj dostupnejšie pre ľudí,“ vysvetľuje.

Nízkonákladová akcia

Z pohľadu zákona je zvolanie takéhoto zhromaždenia jednoduchou záležitosťou – organizátor iba oznámi príslušnému mestskému úradu, že sa takáto akcia bude konať.

Horšie je to s technickou stránkou. Študentky museli vymyslieť, kde si požičať zvukovú aparatúru, ako ju previezť na miesto a zabezpečiť elektrinu.

„Týmto sme sa zaoberali niekoľko dní. Našťastie, naša akcia nie je taká náročná na organizáciu, ako bol napríklad protikorupčný pochod. Jej význam bude hlavne symbolický,“ hovorí.

Napriek tomu už študentkám prišli aj prvé nenávistné komentáre. V ďalších dňoch ich môže pribúdať.

„Neviem zatiaľ, ako na to reagovať. Na niektoré slušnejšie možno odpíšeme, ale pri niektorých ľuďoch je jasné, že je zbytočné skúšať im rozumne vysvetliť naše pohnútky,“ dodáva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

George Soros

Stredoeurópska univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie