Denník N

Streľba v Paríži ešte viac zamotala prezidentské voľby. Posilní Le Penovú alebo Fillona?

Teroristický útok pri jednom zo symbolov Francúzska môže ovplyvniť rozhodovanie voličov pred nedeľnými voľbami. Foto – AP
Teroristický útok pri jednom zo symbolov Francúzska môže ovplyvniť rozhodovanie voličov pred nedeľnými voľbami. Foto – AP

Útok na Champs-Élysées tesne pred nedeľným hlasovaním zatienil poslednú debatu prezidentských kandidátov.

Obava, že do nedeľných francúzskych prezidentských volieb zasiahne násilie, sa naplnila. Jedenásti kandidáti na prezidenta práve v záverečnej televíznej debate využívali jednu z posledných možností, ako osloviť občanov, keď sa v samom srdci Paríža, na Champs-Élysées, strieľalo.

39-ročný muž, ktorého v minulosti antiteroristická jednotka francúzskej polície považovala za potenciálne nebezpečného, spustil paľbu na dodávku plnú policajtov. Predtým ako ho zastrelili, jedného zabil a dvoch zranil.

K útoku sa prihlásili teroristi z Dáišu (takzvaný Islamský štát).

Či naozaj útok zorganizoval, alebo sa len „priživil“ na pochopiteľne silne sledovanej udalosti, nebolo pár hodín po útoku jasné. Podľa francúzskych médií bol páchateľom Karim C., ktorý už sedel v base za útok na policajta. Incident sa vyšetruje ako teroristický útok.

Streľba pár dní pred voľbami, na exponovanom mieste, na jednom zo symbolov francúzskej metropoly a Francúzska ako takého, má potenciál zasiahnuť do rozhodovania voličov, hoci v predvolebnej kampani sa ukazovalo, že okrem teroristických hrozieb ich (zrejme aj viac) trápia aj témy ako nezamestnanosť, finančná a sociálna stabilita ich rodín, či stav francúzskej ekonomiky.

Komu to prospeje?

Tohtoročné francúzske prezidentské voľby sú veľmi nevypočítateľné. Ťažko sa odhaduje aj to, aký bude mať na ne vplyv to, čo sa stalo v Paríži. Reuters napísal, že podľa najnovšieho prieskumu, ktorý robili v stredu a štvrtok, by v prvom kole vyhral centrista Emnanuel Macron s 24 percentami, nasledovaný populistkou Marine Le Penovou s 21,5 percenta. Prieskum naznačujúci aj posilňovanie konzervatívca Francoisa Fillona a ultraľavičiara Jeana-Luca Mélenchona sa však robil pred streľbou.

Tá by mohla pomôcť hlavne Le Penovej, ktorá presadzuje tvrdé bezpečnostné opatrenia, akcie proti islamistom, požaduje to, aby z krajiny vyhostili cudzincov považovaných za teroristickú hrozbu, a priamo naznačuje vzťah medzi prisťahovalectvom a terorizmom.

BBC vo svojej analýze naznačuje, že voliči by sa mohli obrátiť aj na bývalého premiéra Fillona. Jeho názory sa v otázke bezpečnosti podobajú na názory Le Penovej, ale jeho slovník je kultivovanejší a, na rozdiel od nej, má skúsenosť s pôsobením v exekutíve.

Všetci prezidentskí kandidáti útok odsúdili, vyjadrili solidaritu s policajtmi a viacerí z nich zrušili akcie naplánované na posledné hodiny pred voľbami.

Čakalo sa to

Hoci Francúzsko má dlhoročné skúsenosti s terorizmom, posledné roky boli mimoriadne tvrdé. Od roku 2015 pri teroristických útokoch zahynulo 238 ľudí a v krajine je cítiť napätie, ešte povzbudzované populistami. V krajine stále platí výnimočný stav.

To, že sa teroristi pokúsia narušiť voľby, sa dalo čakať. V utorok v Marseilles zadržali dvoch mužov, ktorí pripravovali útok pred voľbami. V ich byte objavili materiál na výrobu bomby.

Analytik Pascal Perrineau ešte minulý mesiac varoval pred možnosťou, že sa niečo stane. „Útok by mohol zasiahnuť nielen kampaň, ale aj výsledky volieb. Jeho efekt by mohol zasiahnuť aj druhé kolo. Niečo také tu ešte nebolo.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie