Denník N

Študenti Gašparovi neveria: Kaliňák, Počiatek a Bašternák už mali byť vyšetrovaní za korupciu

Organizátori Veľkého protikorupčného pochodu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Organizátori Veľkého protikorupčného pochodu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajný prezident Tibor Gašpar ponúkol študentom diskusiu o korupcii, oni mu odkazujú, že je zodpovedný za nevyšetrenie káuz.

Organizátori Veľkého protikorupčného pochodu neveria policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, že má úprimný záujem riešiť korupčné kauzy tak, ako to vyhlásil vo štvrtok na tlačovej besede.

„Keď sa pozriem na kauzu Bašternák, nemôžem uveriť. Všetko nasvedčuje tomu, že Bašternák si ulial milióny eur z daní našich rodičov. Trochu poslal Kaliňákovi, trochu Počiatkovi a Ficovi postavil byt. Prečo to celé polícia odmietla vyšetrovať? Za toto všetko je zodpovedný policajný prezident Gašpar,“ povedal Dávid Straka, študent Gymnázia Jura Hronca a organizátor pochodu.

Policajný prezident núkal dovzdelanie

„Neveríme mu, že by mohol začať riešiť tieto kauzy. Kaliňák, Počiatek, Bašternák mali byť už dávno vyšetrovaní za korupciu. Je to pre nás nepredstaviteľné, že to jednoducho nefunguje a ľudia to ignorujú. Sú to vážne témy. Mali by sme sa učiť, a nie si študovať korupčné kauzy našej vlády, s ktorými polícia a prokuratúra nie sú schopné roky pohnúť. Potom je pochopiteľné, že nemáme motiváciu ostať na Slovensku,“ dodal.

Gašpar vo štvrtok vyhlásil, že oceňuje a bude vždy vyzdvihovať každú aktivitu občanov, ktorá smeruje k pomoci polícii s bojom s kriminalitou, zvlášť s korupciou. „Ak tento pochod čo len trochu zmenil v povedomí občanov prístup k tomuto problému, tak ja to vítam, malo to zmysel a dokonca si myslím, že v tom treba aj pokračovať,“ povedal Gašpar.

Študentom policajný prezident ponúkol spoluprácu, „aby sme si vzájomne vymenili názory a možno trošku sa dovzdelali o tom, ako sa s korupciou v praxi bojuje“.

Video: Tlačová beseda policajného prezidenta

Domnieva sa, že zasahovali dospelí

Jednou z požiadaviek organizátorov pochodu je, aby Gašpar odstúpil z funkcie. On to neurobí. „Vnútorne a pocitovo necítim potrebu, aby som odstupoval, ak ma odvolá minister vnútra z dôvodu, že padlo politické rozhodnutie, budem rešpektovať moje odvolanie. Nie som s tou stoličkou zrastený, som tu už piaty rok, tak trochu to cítim na zdravotnom stave.“

Gašpar dáva za vinu to, aký majú študenti naňho názor, opozícii a médiám. „Z dlhodobého hľadiska tu prebieha nejaká diskusia, tvoria ju médiá, politici, to všetko tých ľudí formuje, formuje sa verejná mienka. Keď som si pozrel niektoré videá na YouTube, tak sa domnievam, že do toho zasahovali aj dospelé osoby a svojím vplyvom a názorom tieto požiadavky formovali,“ vravel Gašpar, no nepovedal, koho mal na mysli.

„Dnes si dovolím povedať, že to má súvis aj s niektorými kauzami, ktoré sa možno aj v priebehu dnešného dňa otvorili. Nebudem to viac konkretizovať.“ Policajný prezident pravdepodobne myslel lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorého NAKA prestala vyšetrovať pre podozrenie z daňových podvodov z dôvodu, že skutok je premlčaný.

Video: Ako študenti pripravovali Veľký protikorupčný pochod
autorka: Martina Koník

Gašpar študentom ponúkol „deň otvorených dverí v boji proti korupcii na prezídiu, môžeme si ukázať konkrétne prípadové štúdie, kontakt s vyšetrovateľmi, aby sa mali možnosť spýtať aj na to, či ich prezident policajného zboru nejakým spôsobom usmerňuje, aby zmarili vyšetrovanie“.

Gašpar hovoril, že on nijaké vyšetrovanie neovplyvňuje. Do funkcie riaditeľa finančnej polície však Gašpar ustanovil bývalého člena a sponzora Smeru Bernarda Slobodníka. Práve ten podľa bývalého vyšetrovateľa Jozefa Luttera ovplyvňoval prvé nevyšetrenie kauzy Bašternák.

Študenti žiadajú aj odchod ministra vnútra Kaliňáka a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Kaliňák odstúpiť nemieni a Kováčik sa k pochodu doteraz nevyjadril. Na splnenie požiadaviek dali premiérovi Robertovi Ficovi štrnásť dní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie