Denník N

Študent práva: Kaliňák a Fico sú hanbou právnickej fakulty

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysokoškolák Tomáš Popovič (22) v utorok vystúpil na Veľkom protikorupčnom pochode. Povedal, že práve absolventi právnickej fakulty sú symbolom korupcie, proti ktorej sa v utorok protestovalo. Je tretiak a praxuje v advokátskej kancelárii, kde sú aj Peter Kubina a Daniel Lipšic.

Ako ste sa dostali k tomu, že ste vystúpili na pochode?

Jeden môj kamarát vysokoškolák pomáhal Karolíne a Dávidovi s organizáciou. Poznajú sa z debatnej asociácie. Keď začali organizovať pochod, skontaktoval sa s nimi. Stredoškoláci hľadali zástupcu z vysokých škôl, chceli, aby vystúpil na pochode, tak poprosili tohto kamaráta o pomoc. Ten sa na debatnom spolku, ktorý máme na fakulte, spýtal, či by niekto nechcel vystúpiť. Ja som sa aj s dvomi kamarátmi prihlásil.

Video: Vystúpenie vysokoškolákov na proteste

Ako často sa takto stretávate?

Asi raz za týždeň dvadsať ľudí a debatujeme. Určí sa téma, povie sa, kto je vláda a opozícia a ide sa proti sebe. Ale to sa tak len nazýva – niekedy sú témy aj z iného spektra ako z politiky. Napríklad vesmír, kde nejde ani tak o fakty ako skôr o argumentačnú schopnosť.

Čím to je, že všetci študenti, ktorí sa angažujete vo verejnom živote, ste debatéri?

Myslím si, že samotný projekt debaty o spoločenských problémoch je zaujímavý práve pre ľudí, ktorí sa o to dianie zaujímajú.

Protest ako keby ukázal, že študenti sa zaujímajú o veci verejné. Často aj na školách sa však stretávame s tým, že len veľmi malá časť triedy sa zaujíma o politiku. Akú skúsenosť máte vy?

Že dosť veľa ľudí je unavených z toho, čo sa deje. Neviem to vyjadriť percentuálne, ale vždy sa nájde nejaká menšia skupina, ktorá má o to záujem. Napríklad keď nás je v ročníku 300 na právnickej fakulte, tak asi 50 má záujem o to, čo sa deje.

Prečo ste sa prihlásili, že vystúpite na proteste?

Nedá sa už na to, čo sa deje, pozerať. Myslím si, že vláda absolútne stratila schopnosť sebareflexie. Ja netvrdím, že všetci, čo sú tam, sú skorumpovaní alebo sa tam išli nechať skorumpovať, ale je málo ľudí, ktorí si po tých rokoch v politike zachovali osobnú integritu – že sa na toho človeka pozriete a nie je vám z neho zle.

Ktoré kauzy vás hnevajú?

Bašternák a Čistý deň. Myslím si, že v tej druhej nejde len o peniaze.

Prečo si to myslíte?

Je to môj osobný pocit. Pri Bašternákovi sa dá hovoriť o podozrení, že ide o peniaze, pretože vidíme, že niekto jazdí na Bugatti a premiér býva v jeho byte a celé osadenstvo Bonaparta je minimálne zvláštne – ľudia z justície, advokácie, politiky, ktorí môžu byť nepriamo a priamo spojení. Keď sa človek pozrie na Čistý deň, tak tam nie sú také peniaze, aby to mohlo vládu zaujímať natoľko, že za to nastaví krk premiér alebo minister.

Čo vám na to, že vystúpite na pódiu, povedali rodičia?

Rozprával som sa o tom s otcom. Nevedel širšie súvislosti, ale povedal mi, aby som si dával pozor. Starší ľudia, ktorí majú čo stratiť (nemyslím rovno môjho otca, ale všeobecne, ak je niekto už niekde zabehnutý, má zamestnanie), tak možno majú ešte z minulého režimu zakorenené, že proti ničomu nemajú vystúpiť, aby mali pokoj.

Čo robia rodičia?

Obaja sú lekári.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Práve právnická profesia je často kritizovaná za rodinkárstvo, že na súdy alebo prokuratúru sa dostanú len deti právnikov. Ako to je?

Pokiaľ ide o právnickú fakultu, tak dnes sa už o žiadnej protekcii nedá hovoriť. Záujem o štúdium poklesol natoľko, že dnes už berú všetkých. Sito sa robí až v priebehu prvého ročníka. Myslím, že môj ročník bol predposledný, ktorý ešte robil prijímacie skúšky.

Prečo záujem klesá?

Možno veľa ľudí, keď dnes v našej krajine počuje slovo právnik, tak je znechutených. Aj na proteste som povedal, že je hanba, že práve právnici sú symbolom tej hniloby v spoločnosti. Nehovorím, že všetci, je veľa excelentných právnikov, ale keď ich máme sto a desať z nich robí svinstvá, tak ľudia vidia len tých desať. Dôvodom môže byť aj to, že právnikov je dnes už veľa. Slovenský trh nie je až taký veľký. Na druhej strane tí, čo sa snažia nejakých zamestnať, sa často sťažujú, že sú nekvalitní, že hoci ich príde na pohovor 20, nevedia si vybrať, lebo napríklad uchádzači o prácu nevedia kriticky myslieť. Potom ak sa chcete stať advokátom, tak najprv musíte absolvovať 5-ročnú prax za malú mzdu. Aspoň v 95 percentách to tak je.

Prečo ste si vy vybrali právo?

Vždy ma zaujímali veci verejné – samotná stavba štátu, z čoho sa skladá a potom aj samotný predmet činnosti. Právnických profesií je viacero; ak má človek šťastie a výdrž, dá sa robiť s právom všetko. Páči sa mi myšlienka byť v advokácii.

Prečo nechcete byť sudca?

Pretože keď prídete na súd v Bratislave, tak sa pred vami objaví obrovská hromada spisov. Ste sudca, a ak to chcete robiť dobre, nepohnete sa odtiaľ a dostanete oveľa menej peňazí ako advokát za rovnaké množstvo práce.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Takže to na škole beriete ako ťažkú a zle zaplatenú prácu?

Je to tak v Bratislave a ak sa bavíme o poctivých ľuďoch.

Prečo hovoríte „ak sa bavíme o poctivých ľuďoch“?

Veď to všetci vieme. Pretože nie všetci sudcovia fungujú na princípoch odbornej činnosti a často môžeme hovoriť aj o tom, že sú úplatní. Vtedy sú ich peniaze zase úplne iné.

Takže niektorí spolužiaci si hovoria, že ak budem úplatný, tak sa mi oplatí byť sudcom, a ak budem poctivý, tak sa mi to neoplatí a budem radšej advokát?

To ste povedali veľmi zjednodušene. Medzi spolužiakmi sú všelijakí ľudia a človek si vypočuje všeličo.

Ako ste si pripravili prejav na protest? Povedali ste, že je hanbou, že práve absolventi právnickej fakulty Robert Kaliňák a Robert Fico sú symbolom korupcie, proti ktorej dav protestuje.

Nepísal som si ho, iba som nad tým premýšľal. Nikdy predtým som nemal také vystúpenie. Až na pódiu mi napadlo, že vlastne protestujeme proti ľuďom, ktorí majú vyštudovanú právnickú fakultu. Bolo to spontánne.

Boli ste z počtu ľudí prekvapený?

Na Facebooku som videl, že účasť má byť vysoká. Nedovolím si povedať počet, iba viem, že ich bolo strašne veľa. Ani na proteste pri kauze CT ich toľko nebolo.

Chodili ste aj pred Bonaparta?

Bol som tam raz.

Prečo iba raz?

Názorovo mi to bolo blízke, ale myslím si, že pri tomto proteste teraz bola veľká výhoda, že za tým nebola politická strana. Išlo o študentský prvok, na pódiu nebol žiadny politik.

Tento protest zorganizovali stredoškoláci, na pódiu ste vystúpili traja vysokoškoláci. Neuvažujete o tom, že aj vy niečo zorganizujete?

Uvažovali sme o tom. Prvýkrát sme o tom hovorili po voľbách v roku 2016, keď sa Smer znovu stal súčasťou vlády. Po kauze Bašternák bola tá otázka znovu na stole. Keď vypukla kauza Zuzany Hlávkovej, jeden z nás spravil internetovú výzvu, kde sa podpisovali vysokoškoláci na jej podporu. Zapojilo sa asi 1200 ľudí. Vtedy sme si hovorili, že to má odozvu a možno by sme mohli urobiť aj niečo väčšie, ale ako tretiaci sme toho vždy mali dosť – bakalárku, štátnice a podobne, ale bolo to na stole a je to na stole.

Veľa ľudí čaká, čo bude ďalej. Kaliňák, Gašpar ani Kováčik nemienia odstúpiť.

Pýtal som sa na to aj Karolíny, ale oni ešte nevedia, čo ďalej. Videli sme, čo sa dialo v Rumunsku, a myslím si, že ak by sa tlak stupňoval, vyvíjal a zostal a bolo by to pravidelné, tak si myslím, že by sa pridávali aj ostatní ľudia.

Hovoríte o študentoch ako o niekom, kto nemá čo stratiť. Nemôžete prísť o skúšku alebo mať problémy na škole?

Áno, Univerzita Komenského je verejnoprávna, ale premýšľal som nad tým a myslím si, že by to bolo kontraproduktívne a bolo by od nich veľmi hlúpe, keby sa touto cestou uberali.

Učia vás Svetlana Ficová, Ján Cuper alebo Katarína Tóthová?

Cuper učil v prvom ročníku, ale mňa nie a spolupráca univerzity s ním už bola ukončená. Svetlana Ficová ma neučí a u profesorky Tóthovej možno budem mať štátnice.

Aká je?

Pani profesorka to má po odbornej stránke „zmáknuté“ a ani v jej osobnom prístupe nie je problém. Problém je v tom, kde sa v určitom období svojho života nachádzala, a s tým nesúhlasím.

Fakulta nedávno ocenila asi 60 ľudí a neskôr traja ocenení – Peter Kubina, Zuzana Čaputová a Katarína Javorčíková – ocenenie vrátili, pretože nechceli byť na jednom zozname s bývalým komunistickým predsedom vlády Colotkom a s Cuperom. Čo si myslíte o tom, že ocenenie vrátili?

Som ešte len študent a nie je ma za čo oceňovať, ale ak by som niekedy dostal rovnaké ocenenie ako súčasný minister vnútra, tak by som ho tiež vrátil.

Dekan fakulty Burda vtedy povedal, že Cupera aj Colotku ocenil za ich prácu pre fakultu a že by sám seba považoval za zbabelca, ak by „pod eventuálnym ideologickým tlakom opomenul zamestnancov fakulty, hoci pre ňu veľa urobili“. Čo na to hovoríte?

Je to zvláštne. Nechcem hodnotiť vedenie fakulty, ale napríklad ukončenie spolupráce s pánom Cuperom považujem za dobrý krok. V rozhodnutí pána Burdu oceniť taký široký okruh ľudí nevidím žiadny oportunizmus, možno to bolo trochu nedomyslené.

Do akej miery má právo brať ohľad na morálku?

Právo bez morálky je formalizmus. Napísať na papier môžete hocičo. Morálka a etika musia ísť ruka v ruke s právom.

Myslíte si, že sa dajú zrušiť Mečiarove amnestie?

Nie som odborník, ale vyjadrili sa k tomu erudovaní ľudia, že sa zrušiť dajú. Je úplne amorálne, keď hocijaká moc vyhlási amnestiu sama na seba, na trestné činy, ktoré spáchala. Veď to je nechutné.

Ako sa k tomu podľa vás postaví Ústavný súd?

Ústavný súd je taký zvláštny orgán, ktorý, keď sa to netýka politických vecí, vie rozhodnúť celkom fajn, a potom napríklad v prípade menovania generálneho prokurátora, keď sa to politickej moci nehodilo, dospeli k záveru, že pán prezident má istú mieru dispozície v rozhodovaní, ale keď už ide o ústavných sudcov, tam zase Ústavný súd prezidentovi povedal, že si má vybrať povinne.

Ako to vnímate vy študenti?

Je to zvláštne a podľa mňa až kontroverzné. Nastoľuje to pochybnosti, či Ústavný súd koná na základe princípov nezávislosti.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pracujete v advokátskej kancelárii, kde pôsobia Peter Kubina a Daniel Lipšic. Obaja sa angažujú v politicky citlivých kauzách. Ako ste sa do tejto kancelárie dostali?

Išiel som na pohovor. Svoje názory som mal už dávno predtým, ako som tu začal pracovať. Predtým som pána Kubinu ani nepoznal. Necítim sa byť ovplyvnený jeho názormi ani názormi Daniela Lipšica. Ja som napríklad trestné právo ešte ani nemal, neviem o ňom veľa a nemám s pánom Lipšicom ani ako spolupracovať. Pán Kubina si tiež väčšinu vecí robí sám. Občas sa pozdravíme, ale nesedávame spolu do noci a nerozprávame sa čo a ako.

Ako hodnotíte argument Smeru, že na námestí síce bolo možno 10-tisíc ľudí, ale Robert Kaliňák získal 350-tisíc preferenčných hlasov?

Pán Kaliňák sa sám – myslím, že po roku 2012 – vyjadril na otázku, čo hovorí na to, že dostal tak veľa preferenčných hlasov, že to je efekt padajúceho ihličia. Že vlastne ľudia zakrúžkovali Roberta Fica a automaticky ľudí za ním, teda aj jeho. Druhá vec je to, že tých 350-tisíc krúžkov dostal ešte pred kauzou Bašternák, keď bol považovaný za korunného princa.

Chceli by ste ísť do politiky?

Ak by som išiel, tak iba v prípade, že mám skúsenosti. Prirodzene, že keď ma zaujímajú verejné veci, tak ak by som mohol niekedy prispieť k tomu, aby sa veci zlepšili, tak prečo nie.

Tento text vyjadruje osobné názory respondenta a nevyjadruje postoje a názory advokátskej kancelárie, v ktorej respondent pôsobí ako právny asistent.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie