Denník N

Slovák, ktorý pracuje pre fínsky olympijský výbor: Aj ich deti len sedia za počítačmi. Hokej je výnimkou

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Peter Brüll je v Poprade ako vedúci fínskeho tímu na majstrovstvách sveta do 18 rokov. V škandinávskej krajine študoval a žije v nej s prestávkou dvadsať rokov. Tvrdí, že korupcia je pre Fínov niečo nepredstaviteľné. Trestajú ju prísnejšie ako násilné trestné činy.

S fínskou reprezentáciou prišiel do Popradu aj Peter Brüll, Slovák, ktorý v tejto krajine žije 20 rokov. Tvrdí, že Fíni nemajú tím plný silných mien, ako to bolo v posledných rokoch. Šampionát do 18 rokov pre nich nie je úplnou prioritou, seniorské kluby napríklad nemusia hráčov do reprezentácie uvoľniť.

Dvadsať rokov žijete vo Fínsku. Akí sú Fíni v porovnaní so Slovákmi?

Tichší, viac uzavretí, hlavne voči novým ľuďom. Inak máme dosť spoločného, nátury nie sú až tak vzdialené. Slováci sú bližšie k Fínom ako napríklad k Španielom či Talianom.

Hovorí sa, že Fíni športujú oveľa viac ako Slováci.

Áno, ale napríklad Nóri športujú ešte viac. Aj v zime je bežné, že Fíni idú na bicykli do práce, behajú, sú vonku.

O slovenskej mládeži sa hovorí, že spohodlnela, má iba svoje mobily a tablety a už sa toľko nehýbe. Ako je to vo Fínsku?

Presne rovnako. Tínedžeri sú stále viac a viac zatvorení pri počítačoch. Sú chorľavejší, menej sa hýbu vonku, je to rovnaký problém ako na Slovensku.

U nás je to však argument, prečo zaostávame napríklad aj za Fínmi v hokeji.

Vo Fínsku je hokej medzi športmi veľkou výnimkou. Je tam prepracovaný systém a vzhľadom na počet obyvateľov má hokej veľkú základňu. Je tam veľa zimných štadiónov a v zime sa môže trénovať aj vonku na nekrytých klziskách, v mestách je korčuľovanie pre verejnosť zadarmo. Hokej je v porovnaní s inými športmi inde. Hráči majú veľa vzorov v NHL, chcú sa tam dostať.

No napríklad futbalisti sa nikdy nedostali na majstrovstvá sveta či Európy. Na olympiáde v Riu získalo Fínsko len jednu bronzovú medailu. Sú však dobrí v bežeckom lyžovaní, skokoch na lyžiach, biatlone či snoubordingu.

Pozn. redakcie: Fínsko a Slovensko majú približne rovnaký počet obyvateľov. Kým však na Slovensku hrá hokej 8-tisíc hráčiek a hráčov v mládežníckom veku, vo Fínsku je to o 30-tisíc viac. 

Mnoho Slovákov s nostalgiou spomína, ako boli voľakedy plné ulice a sídliská detí, ktoré hrali hokej vonku s loptičkou. Je to vo Fínsku vidno?

Ani veľmi nie, upadá to ako aj na Slovensku, čoraz menej detí tam športuje. Je veľa takých, ktorí trénujú, no ak niekto netrénuje, tak sa hýbe veľmi málo.

Peter Brüll je vedúcim fínskej výpravy na majstrovstvách sveta v hokeji do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Vo Fínsku študoval a žije tam s prestávkou dvadsať rokov. Pracoval pre Slovenský olympijský výbor aj Slovenský lyžiarsky zväz. Vo Fínsku je od roku 2008 zamestnaný v miestnom olympijskom výbore. Na podujatiach, ktorých sa zúčastňujú fínski športovci, pôsobí ako manažér vo funkcii vedúceho či zástupcu vedúceho výpravy. S Fínmi bol napríklad na majstrovstvách sveta 2011 v Bratislave a Košiciach, so slovenskou výpravou na olympijských hrách v Aténach 2004 a Turíne 2006.

Foto N - Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Ako to vyzerá vo Fínsku počas seniorských majstrovstiev sveta v hokeji? Zastaví sa čas?

Na Slovensku je to ešte trochu sledovanejšie, ale zhruba na rovnakej úrovni. Rovnako sa teraz v tlači špekuluje, ktorí hráči z NHL posilnia tím. V televízii teraz idú naživo aj zápasy osemnástky z Popradu.

Fíni dokonca prijali zákon, ktorý určuje športové podujatia, ktoré musia byť dostupné všetkým zadarmo.

Áno, napríklad fínske zápasy na MS v hokeji sú na verejnoprávnej televízii, ostatné však na súkromnej. Takisto musia byť dostupné aj niektoré zápasy futbalového šampionátu, atletika, lyžovanie a tak ďalej. Pokiaľ ide o lyžovanie, zadarmo sú len preteky, ktoré sa konajú vo Fínsku.

Podľa viacerých odborníkov by malo byť Fínsko vzorom pre Slovensko vo výchove hokejovej mládeže. Aj Fíni však musia mať nejaké problémy – ktoré to sú?

Sú si vedomí, že systém im funguje dobre. Vedia, že musia hrať hru, ktorá nie je natoľko založená na individualitách, a sú úspešní. Problémy sa však nájdu vždy, napríklad naposledy na majstrovstvách sveta do 20 rokov, keď bojovali o záchranu – vtedy vyhodili trénersky tím ešte počas turnaja.

Celý realizačný tím, ktorý je teraz v Poprade, začínal už pri reprezentácii do 16 rokov a potiahol to s ňou až sem. Teraz však končí a v dvadsiatke je nový tréner. Naposledy tam bol taký, ktorý mal zmluvu len na rok a už bol dopredu dohodnutý s jedným klubom – bol to zlý výber.

Ako to brali médiá a hokejové osobnosti?

Veľa sa o tom písalo. Každý mal na to svoj názor. Presne ako u nás: každý divák je najlepší tréner.

Fínski hokejisti oslavujú gól do siete Slovenska v zápase MS do 18 rokov v Poprade. Foto N - Peter Kováč
Fínski hokejisti oslavujú gól do siete Slovenska v zápase MS do 18 rokov v Poprade. Foto N – Peter Kováč

Na Slovensku rodičia platia vysoké členské poplatky, tak nadobúdajú pocit, že musia byť veľmi angažovaní do chodu tímu. Ako je to vo Fínsku?

Tam nie sú také tlaky. Jasné, rodičia kričia na rozhodcov a trénerov, no je tam snaha, aby do chodu tímu nezasahovali. Riešia však problém s agentmi. Na kempe, na ktorom vyberajú 15-ročných chlapcov do reprezentácie, ich krúži veľmi veľa a hráčov sa snažia rovno podpísať. Ide im možno viac o zárobok ako o to, čo je najdôležitejšie pre hráčov.

Hokej je drahý aj vo Fínsku. Ak je 14- či 15-ročný hokejista vo väčšom klube, rodičia platia na sezónu aj 3-tisíc eur. Na fínske pomery je to dosť, hlavne, ak majú rodičia viac malých hokejistov. Navyše sú vo Fínsku veľké vzdialenosti, deti treba voziť na tréning autom.

Na Slovensku je verejným tajomstvom kupovanie miest v mládežníckych tímoch, v Česku to už nie je ani tajomstvom. Fínsko sa však v indexoch korupcie umiestňuje na popredných priečkach. Je to tak aj v hokeji?

Aj tam, ako všade inde, funguje systém „kto pozná koho“. No ešte som nezažil prípad, že by niekto kupoval miesto v tíme pre svoje dieťa. Veľmi prísne sa tam hľadí na všetko, čo by sa len trochu dalo spájať s korupciou.

U nás je stále bežné všimné lekárovi, policajnej hliadke či vedeniu škôlky, keď nie je miesto pre dieťa.

Vo Fínsku je to niečo nepredstaviteľné. Veci, ktoré sú u nás bežné, sú tam hneď kauzou. S hotovosťou sa tam už skoro nepracuje, napríklad pokuta policajtovi sa nikdy neplatí v hotovosti. Aj účet od lekára vždy príde domov poštou.

Funguje tam však aj závisť. Vo Fínsku sú údaje daňového úradu verejné. Môžem tam ísť a spýtať sa, koľko zarába môj sused, a oni mi to musia povedať. Vždy je jeden deň v roku, keď sa zverejnia daňové priznania za posledný rok. Na druhý deň nie je v médiách nič iné, len rebríčky najlepšie zarábajúcich ľudí podľa profesií či bydliska.

V porovnaní so svetom sú vo Fínsku veľmi nízke tresty za násilné trestné činy. Ak bol človek opitý, ešte je to poľahčujúca okolnosť. Naopak, za finančnú trestnú činnosť ako neplatenie daní sú nepomerne vyššie tresty. Lepšie niekoho prepadnúť ako nezaplatiť tisíc eur daň. Keď sa na Slovensku niekomu podarí nezaplatiť daň a neprídu mu na to, tak si ľudia povedia, že je šikovný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v hokeji do 18 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie