Denník N

7 dobrých správ: Vyvolával trénerovi, nakoniec presvedčil aj Mateja Tótha. Mladý Róm zabehne MS za Slovensko

V irackom Mosule opäť zaznela hudba, v egyptskom Luxore odhalili sochu najznámejšieho faraóna. Na Slovensku pomáhajú vyliečení gambleri novým pacientom a v Prešove vybudujú cyklochodník na trase pionierskej železničky.

1. Proti teroristom bojuje husľami

Ameen Mukdad vytiahol husle a začal hrať. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby jeho hodinový koncert neprebiehal v ruinách irackého Mosulu. „Chcem využiť túto príležitosť a poslať svetu správu a bojovať proti terorizmu a všetkým ideológiám, ktoré obmedzujú slobodu, že hudba je nádherná vec,“ povedal huslista pre al-Džazíru. „Každý, kto bráni hudbe, nie je dobrý človek.“

Hudba nebola v Mosule povolená v čase, keď ho ovládali teroristi z Islamského štátu. Mukdad utiekol z mesta po tom, čo zničili jeho dom a zobrali mu husle. Iracké sily nedávno získali kontrolu nad mestom a Mukdad sa sem vrátil, aby Mosul opäť rozozvučal svojou hudbou.

„Počula som, že tu bude hrať, a chcela som prísť, pretože takáto udalosť reprezentuje Mosul,“ povedala Tahany Salehová, obyvateľka irackého mesta.

„Takýto je Mosul so všetkou svojou krásou. Chcela som prísť a všetkým odkázať, že Mosul je mesto krásy. Vojna to nezničí. Vojna nezastaví život v Mosule. Môžete vidieť všetku túto skazu, ale my stále snívame a sme šťastní. Stále počúvame hudbu.“

2. V Luxore odhalili sochu známeho faraóna

V Egypte odhalili veľkú sochu jedného z najznámejších faraónov, Ramzesa Veľkého. Žulová socha, ktorá je vysoká 11 metrov a váži 75 ton, bola kompletne reštaurovaná. Objavili ju postupne v rokoch 1958 až 1960, keďže bola rozdrvená na 57 kusov.

Sochu slávnostne odhalili v Luxorskom chráme na východnom brehu Nílu. Egypt dúfa, že ďalší archeologický objav motivuje turistov, ktorých počet výrazne klesol pre politickú nestabilitu.

„Sme šťastní, že turisti, ktorí obľubovali klasický Egypt, Luxor, plavby po Níle, sa opäť vracajú v bežných počtoch,“ povedal pre Reuters Hišam El Demery z egyptského Úradu pre rozvoj cestovného ruchu.

Ramzes II. bol tretím kráľom 19. dynastie starovekého Egypta. Počas svojho 67-ročného vládnutia vo veľkom staval kolosálne sochy a masívne stavby, ktorými prekonal všetkých faraónov. Takisto mal najviac detí spomedzi vladárov v starovekom Egypte.

3. Ženy v Nigérii menia plastový odpad na módne doplnky

Najskôr pozbierajú z ulice zahodené plastové igelitky, potom ich vyčistia, aby z nich nakoniec uháčkovali štýlové tašky. Ženy v Nigérii si tak zarábajú a zároveň pomáhajú čistiť ulice od odpadu.

„Táto práca mi skutočne pomohla. Teraz môžem deťom zaplatiť školu a môžem nakúpiť jedlo,“ povedala Aišatu Mohammedová, ktorá sa zapojila do programu s názvom Odpadom k bohatstvu. „Táto práca tiež pomohla mojim príbuzným.“

Háčkovaním igelitiek ženy vytvárajú rohožky, tašky a iné farebné doplnky. Do programu sa zapojilo viac ako 300 žien a stále sa zvyšujú počty tých, ktoré sa chcú zaučiť.

„Na predaji týchto produktov sme zarobili sedem miliónov, ktoré sa vracajú ženám,“ povedal Raymond Obindu, koordinátor programu. Cena (uháčkovaných) tašiek je napríklad od troch do 47 dolárov, závisí to od ich kvality a veľkosti. „Takže vidíme, že žena samotná dokáže zarobiť takmer 5-tisíc dolárov, pretože je dobrá. Môže si kúpiť pôdu, môže mať počítač, a tiež dať deti do školy,“ vysvetlil Obindu.

Nigéria sa zmieta v kríze pre dlhoročné boje vedené teroristami z Boko Haram. Pre nepokoje bolo v krajine presídlených viac ako 1,8 milióna obyvateľov. Tento projekt tiež pomáha naštartovať ekonomiku krajiny.

4. Pri liečbe gamblerstva pomáhajú abstinenti

Pri liečbe gamblerstva pomáhajú na oddelení psychiatrie v Banskej Bystrici aj bývalí pacienti. Milan Valach je jedným z nich. K automatu si nesadol už viac ako 20 rokov a v rámci terapeutických klubov pomáha ďalším. Vyliečiť sa zo závislosti mu pomohol uznávaný psychiater a primár oddelenia Ludvík Nábělek.

„Keď prišli na Slovensko automaty, na začiatku sa mi darilo, ale postupne som prešiel do takého kolobehu, že som nechcel získať peniaze späť, ale hral som kvôli hre samotnej,“ povedal pre RTVS. Svoj príbeh na skupinovej terapii rozpráva pacientom.

Psychiater Nábělek sa ako prvý venoval liečbe patologického hráčstva v bývalom Československu. Zakladal aj kluby pre gamblerov, ktorí abstinujú. V súčasnosti sú v každom okresnom meste.

„Raz do roka mávame slávnostný klub abstinujúcich hráčov, kde za svoju abstinenciu dostávajú diplomy,“ vysvetlil Nábělek. „Pre mnohých je to možno najdôležitejší papier života.“

5. Mladý Róm prekonal prekážky, chce byť ako Matej Tóth

Na začiatku mu takmer nikto neveril. Mladý Róm Daniel Kováč sa však nevzdával a mal jasný cieľ – byť majstrom v chôdzi podobne ako jeho vzor, olympionik Matej Tóth. Svojím výkonom sa mu pomaly približuje a v lete odcestuje na majstrovstvá sveta do africkej Kene.

16-ročného atléta trénuje Peter Mečiar, u ktorého začínal aj slovenský olympijský víťaz. Daniel Kováč však veľa skúseností zo šampionátov nemá, no v Afrike chce vyhrať.

„Kto by nechcel mať z majstrovstiev sveta medailu. To by bolo super. Je tam však veľká konkurencia,“ povedal pre RTVS.

Daniel Kováč pochádza zo sociálne slabšej rodiny, ktorá nemala financie ani na vybavenie jeho cestovného pasu.

Veľké šance mu na začiatku nedával ani jeho tréner. Nakoniec však súhlasil, pravdepodobne preto, že v rovnakom čase vyhral Matej Tóth na olympiáde zlato. Mečiar na mladom chlapcovi videl, že Tóthov úspech ho veľmi motivuje.

Mladému slovenskému reprezentantovi do 17 rokov pomohlo aj športové gymnázium v Nitre, ktoré mu poskytlo ubytovanie. Daniel Kováč totiž nemohol každý deň dochádzať na tréningy zo Šale.

No a nakoniec ho podporil aj jeho vzor – Matej Tóth, ktorý mu daroval dva páry špeciálnych športových topánok.

6. Slovák si splnil americký sen, hoci potreboval more

Na ceste za svojím cieľom musel prekonávať prekážky aj Jozef Bukovčák. Ten sa vo svete preslávil výrobou kitesurfingov – dosiek, na ktorých jazdca na vode ťahá špeciálny šarkan, po anglicky kite. Pod vlastnou značkou Crazy Fly ich vyrába od roku 1997 a dnes patria medzi najlepšie na americkom trhu.

Bukovčák musel na začiatku presvedčiť svoju rodinu, ktorá nebola z jeho nápadu veľmi nadšená. Nemal úspory, banka mu pôžičku nedala, a preto mu prvé peniaze požičali najbližší.

„Vedel som, že na spustenie výroby by som potreboval najmenej desať ľudí, priestory, stroje. Mal som všetko v hlave, ale peniaze neboli,“ povedal pre Aktuality.sk. „Napriek tomu som sa do toho pustil, ale cítil som veľkú zodpovednosť voči najbližším. Lenže moje heslo je – nebojte sa!“

Po niekoľkých mesiacoch sa však objednávky tak rozrástli, že firma nestíhala vyrábať. Dosky najskôr dodávali do južného Francúzska a Talianska.

Po dvoch rokoch od založenia firmy nepracovala u Bukovčáka len rodina a on začal zamestnávať desiatky ľudí. Konečne si mohol kúpiť auto.

„Vtedy som išiel do predajne s autami a hovorím – chcel by som najlacnejšiu feliciu, akú máte. Tak sme si kúpili prvé auto,“ povedal.

K úspechu firme pomohol najmä vstup Slovenska do Európskej únie, keď sa im otvoril európsky trh a čoskoro sa dostali aj do USA. Práve tam je kiteboarding veľmi populárny.

Keďže sa kiteboardy Crazy Fly vyznačujú kvalitou a štýlovým dizajnom, patria medzi tie najlepšie. A Jozef Bukovčák je dôkazom, že odhodlanie a snaha nevzdať sa môžu viesť k úspešnému podnikaniu.

7. Pioniersku cestičku chcú pripomínať cyklochodníkom

Pionierska železnica, ktorá sa ťahala z Prešova do Zlatej Bane, slúžila v 60. rokoch minulého storočia na prepravu turistov. Pre nedostatok peňazí na potrebnú opravu však vydržala len do roku 1969. Teraz by ju mal pripomínať nový cyklochodník.

„V prevažnej miere bude kopírovať trasu pionierskej železničky,“ povedala pre RTVS autorka projektu Apolónia Sejková. „Začiatok ide po trase bývalého splavného kanála.“

Cyklochodník pomôže aj obciam v okolí, ktoré majú každý rok problém so stekaním vody. Bude totiž slúžiť aj ako protipovodňové opatrenie.

Autori projektu chcú trasu cyklochodníka predĺžiť až k Dubnickým opálovým baniam. Prešovská radnica plánuje cyklochodník postaviť z európskych peňazí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie