Denník N

Ako vznikol lietajúci pes Falco? Spýtate sa jeho otca na Visegrad Film Forum

Foto - Warner Bros
Foto – Warner Bros

Päť dní projekcií, diskusii a workshopov bude tento týždeň na pôde bratislavskej VŠMU. Ťahákom sú filmoví hostia.

Kto by si z detstva nepamätal Nekonečný príbeh s Falcom? Ako lietajúceho psa vyrobili sa môžete po premietaní rozprávky naživo opýtať britského tvorcu špeciálnych efektov Colina Arthura.

Ukrajinca Sergeja Loznitsu preslávil po festivaloch dokument o Majdane, z jeho starších filmov premietnu oceňovanú Blokádu o obliehaní Leningradu nacistami.

Pohľad do zákulisia televíznych seriálov ponúkne české trio Štěpán Hulík, Pavla Janoušková KubečkováTomáš Hrubý za projektami Horiaci ker a Pustina pre HBO. Doplní ich výkonný producent komerčnej televízie pre strednú Európu Steve Matthews.

 

S režisérom Paolom Sorrentinom na Mladom pápežovi, Mladosti a Veľkej nádhere spolupracovala talianska architektka Ludovica Ferrario. Na prednáške porozpráva aj o tom, ako pre seriál z vatikánskeho prostredia vytvárali repliku Sixtínskej kaplnky.

Aké to je obetovať pre film vlastný dom? O tom niečo vie nezávislý britský filmár Peter Strickland, ktorému sa riskantný ťah oplatil. Za snímku Katalin Varga získal Strieborného medveďa z Berlinale a cenu Objav roka Európskej filmovej akadémie.

Ako asistentka rakúskeho režiséra Ulricha Seidla začínala Rakúšanka Anja Salamonovitz, ktorá predstaví svoje autorské, politicky angažované snímky.

Viac o informácii o programe a sprievodných hudobných parties Visegrad Film Forum nájdete tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie