Denník N

Nemá zmysel voličom nahovárať, že im zaistíte úplnú bezpečnosť

Teroristický útok pri jednom zo symbolov Francúzska môže ovplyvniť rozhodovanie voličov pred nedeľnými voľbami. Foto – AP
Teroristický útok pri jednom zo symbolov Francúzska môže ovplyvniť rozhodovanie voličov pred nedeľnými voľbami. Foto – AP

Francúzska polícia ide na doraz a padá únavou na hubu, napriek tomu útokom zabrániť nedokáže. Nie je to totiž možné.

Zrušenie posledných predvolebných mítingov nebolo od francúzskych prezidentských kandidátov iba prejavom úcty k policajtovi zabitému pri štvrtkovom útoku v Paríži. Bol to aj veľmi racionálny krok.

Kampaň sa tak či tak končí a posledné stretnutia s voličmi by im už veľa nových hlasov nepriniesli. Naopak, zobrať hlasy by im mohlo, ak by o nich voliči nadobudli dojem, že v honbe za víťazstvom tragédiu ignorujú.

Veľmi rozumný krok to však bol aj z iného hľadiska. Nejde len o to, že predvolebné zhromaždenie je lákavým terčom teroristického útoku. Islamistickí aj domáci extrémisti pritom majú zvláštny záujem na tom, aby sa situácia pred voľbami vyhrotila.

Pravdepodobne by to pomohlo Marine Le Penovej a víťazstvo či aspoň rastúci vplyv Le Penovej by zase prehĺbili rozpory vo francúzskej spoločnosti, v celej Európe a ďalej by posilnili antagonizmus medzi Západom a moslimami. A to je presne to, o čo ide nielen radikálnym islamistom, ale aj európskym extrémistom na oboch koncoch politického spektra.

Zrušenie mítingov však pomohlo najmä francúzskym bezpečnostným zložkám, ktoré už únavou padajú na hubu. Od útokov v klube Bataclan v novembri 2015 sú v pohotovosti, vo Francúzsku platí rok a pol výnimočný stav. Po týchto útokoch boli bezpečnostné zložky posilnené, majú viac peňazí aj ľudí, polícii v uliciach pomáha armáda, napriek tomu všetkému však idú na doraz. Navyše musia okrem teroristov zvládať aj demonštrácie a často násilné pouličné protesty odborov a všemožných domácich radikálov.

Dohľad nad priebehom volieb a pátranie po príčinách včerajšieho útoku dajú bezpečnostným zložkám dosť práce aj bez toho, aby ešte strážili predvolebné mítingy.

Treba si však uvedomiť ešte jednu vec. Napriek tomu, že polícia, armáda a tajné služby posilňujú a idú na doraz, napriek výnimočnému stavu, sa včerajší útok podaril rovnako ako útok v Nice v júli minulého roku.

Západné vlády a politici by mali prestať ľudí po podobných útokoch ubezpečovať, že urobia všetko pre to, aby im zaistili úplnú bezpečnosť, a hlavne by ich nemali klamať tým, že im akýmkoľvek spôsobom úplnú bezpečnosť zaistiť dokážu.

Niečo také jednoducho nie je možné. Treba im to otvorene povedať a vysvetliť im, prečo napriek všetkému riziku a obetiam stojí za to tento boj viesť a vyhrať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie