Denník N

Na scéne sa objavila strana Bezmena (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda, Bezák a Molnár vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Veľký protikorupčný pochod nie je len udalosťou týždňa. Nová generácia si začína tvoriť svoj príbeh demokratizácie Slovenska. Hodnotovo, kultivovane, slušne, zároveň rázne, odhodlane. Namiesto odchodu volia cestu občianskeho hlasu, pretože im na Slovensku záleží. Dobrá a veľmi dôležitá správa pre Slovensko, ktorú treba prijať s pokorou.

Prešľap týždňa

Nastupujúca generácia neverí úprimnosti slov boja proti korupcii. Dôvodov má niekoľko. Či už ide o personálne výkony zodpovedných, alebo uplatňovanie protikorupčnej legislatívy, alebo o samotnú tvorbu legislatívy. V príkrom rozpore s vyhláseniami politikov je totiž nenápadné oslabovanie sily legislatívy. Od januára 2016 je účinný zákon č. 401/2015 Z. z., ktorý zásadným spôsobom novelizoval zákon o prokuratúre. Podľa tejto novely sa už nemožno domáhať preskúmania zákonnosti rozhodnutia v trestnom konaní, ani preskúmania zákonnosti postupu prokurátora v trestnom konaní, postupu policajta v priebehu vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania podľa trestného poriadku. Dovtedy účinná forma nápravy inak nezákonného rozhodnutia dozorujúceho prokurátora existovala. Rozhodnutie dozorujúceho prokurátora už teda nemôže byť žiadnym iným riadnym ani mimoriadnym opravným prostriedkom upravené. Vláda nenápadne uvoľnila cestu v zastavovaní káuz, nemá kto preveriť alebo napraviť napríklad Kováčikovo konanie v trestnej veci, ak v nej ešte polícia nikoho konkrétneho neobvinila. A tak sa môže „skutok nestať“.

Podcenená udalosť

Ak sa politici dlhodobo presadzujúci politiku riešení typu pánov Beblavého, Mihála a ďalších nevzdávajú, chcú predstúpiť s ponukou a víziou, alternatívou k politike nenávisti a intríg, treba im zaželať dobrý vietor do plachiet a veľa síl.

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Udalosť týždňa

Veľký protikorupčný pochod. Zachytil som poznámku, že až taký veľký zasa nebol. Ale bol. Predovšetkým tým, že protest proti zlu neiniciovali starí politici, ale mladí ľudia. V tom je nádej.

Prešľap týždňa

Disciplinárny senát vedený sudcom Florovičom opäť nepotrestal sudcu Štefana Harabina za urážky šéfky Najvyššieho súdu. Čo už, keď sa prerazí dno, dá sa padať nekonečne hlboko.

Citát týždňa 1

„Nemyslím si, že ulica má určiť, kto má odstúpiť a kto nie,“ komentoval Béla Bugár požiadavky účastníkov protikorupčného pochodu. Keby to ulica neurčila v novembri 1989, kto by dnes poznal meno Béla Bugár?

Citát týždňa 2

„RTVS si zaslúži takého šéfa, ktorý jej vráti verejnoprávnosť,“ hovorí Fedor Flašík, ktorý sa podľa niektorých médií chce uchádzať o post šéfa tejto inštitúcie. Tejto perle ducha k dokonalosti chýba už len maličkosť: aby Flašíkova agentúra Donar zopakovala svoj protikováčovský humus spred dvadsiatich rokov a zavesila na budovu RTVS hodiny, ktoré by jej riaditeľovi Václavovi Mikovi odratúvali čas do vypršania jeho funkčného obdobia.

 

Eugen Korda, . týždeňkorda

Udalosť týždňa

  1. Referendum v Turecku zmení nielen tento štát, ale aj celý svet. Vzhľadom na to, že prezident Erdogan mieni plniť svoje sľuby, napríklad ten o opätovnom zavedení trestu smrti, tak je skoro isté, že rokovania Turecka o vstupe do EÚ sa skončia. Otázkou bude, samozrejme, aj jeho dôveryhodnosť ako člena NATO.
  2. Protikorupčný pochod. Už bolo o ňom napísané hádam všetko. Tak ja len toľko. Klobúk dolu pred vami, deti naše!

Prešľap týždňa

Trnavský arcibiskup Ján Orosch prirovnal vo svojej kázni arcibiskupa Sokola k Tónovi Srholcovi. Argumentoval tým, že oboch viedla ŠtB ako svojich spolupracovníkov. Zabudol však dodať, že zatiaľ čo Sokola ŠtB platila a zároveň aj vydierala za jeho údajné homosexuálne styky s mladými chlapcami a autonehodu, pri ktorej zomrel človek, tak Srholca spoluprácu prinútili podpísať po krutom mučení vo väzení, v ktorom strávil dlhé roky. Pán Orosch, mali by ste sa hanbiť.

Podcenená udalosť

Igor Matovič. Mám voči nemu veľa výhrad. Aj osobných. Ale to, čo predvádza Smer a jemu podriadená polícia, už hraničí s kriminálnym počínaním. Neviem, či ho chcú len zastrašiť, alebo naozaj aj plánujú odobrať mu poslanecký mandát. V povetrí však cítim závan Mečiarovej éry, keď z parlamentu vyhnali Františka Gauliedera.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

bezák

Udalosť týždňa

„Bolo to obrovské,“ napísal na fejsbúku o utorkovom protikorupčnom pohode jeden z mojich dvadsaťročných priateľov. Slovo „obrovské“ je v jazyku dnešných mladých vyhradené pre naozaj výnimočné zážitky. Vidieť, ako nápad dvoch stredoškolákov zaplnil námestie, bolo naozaj obrovským zážitkom. Kým sa však energia protestu nepremení na konkrétne hnutie s jasným politickým cieľom, nič sa nezmení.

Prešľap týždňa

Fedor Flašík zbohatol na únose našej krajiny. Tento spolupáchateľ mečiarizmu a Ficov spolutvorca by sa mal zaujímať o kanalizáciu, ktorou by sa mal presúvať, a nie o televíziu, ktorej chce byť riaditeľom.

Citát týždňa

„Pustite Danka k maturite!“ Transparent na protikorupčnom pochode.

 

Norbert Molnár, Új Szómolnar

Udalosť týždňa

Beblavý, Mihál a ďalší piati poslanci zakladajú stranu s pracovným názvom Bezmena. Môže to byť dobrá správa pre krajinu, hlavne pre opozičného mestského voliča. A je to zlá správa pre strany, ktoré lovia v tých istých vodách, hlavne pre SaS-ku, OĽaNO a stranu, ktorá už má meno (Progresívne Slovensko), len ešte neexistuje, alebo existuje, len ju copperfieldovským trikom nevidno. A to ešte nevieme, koľko poslancov do budúcich volieb odíde od Sulíka či Matoviča, koľko nových projektov sa ohlási a koľko sa zrealizuje, a kto je ešte pripravený mimo parlamentu vstúpiť do politiky typu Šanca. I keď si myslím, že tieto projekty sa nikdy nedostanú nad 5 percent, vrátane konzervatívno-liberálno-sociálneho (sic!) projektu Bezmena. Roztrieštenie demokratickej pravice nahráva neštandardným a populistickým stranám. Terajšie kroky nám naznačujú, že karty po budúcich voľbách bude rozdávať zase Smer.

Prešľap týždňa

Teroristický útok v Paríži tri dni pred prezidentskými voľbami. Všetko, čo vybudoval centrista a proeurópsky založený Macron, sa môže za jeden večer zmeniť. Le Penová dostala darček k voľbám. Aj keď si nemyslím, že by mohla vyhrať v druhom kole, jej víťazstvo v prvom kole by bolo pre Európu a pre normálnych ľudí veľmi zlá správa.

Citát týždňa

„Skutok sa stal.“ (demonštranti proti korupcii, Richard Raši, poslanec Smeru)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie