Denník N

Prvú nemocnicu po revolúcii postaví Kaliňák, fungovať má v novembri

Vizualizácia nemocnice sv. Michala v Bratislave.
Vizualizácia nemocnice sv. Michala v Bratislave.

Nemocnica stojí 50 miliónov eur, z nich zhruba polovica pôjde na prístroje a nábytok. Bude mať moderné CT aj magnetickú rezonanciu.

Prvá štátna nová nemocnica od revolúcie v roku 1989, ktorú stavia ministerstvo vnútra, má začať fungovať v novembri tohto roka. Stojí v bratislavskej mestskej časti Staré mesto a nebude veľkým koncovým zariadením, ako je Univerzitná nemocnica v Bratislave, bude skôr na úrovni krajskej nemocnice.

Celkovo bude mať Nemocnica sv. Michala 110 lôžok. V prípade potreby sa bude dať rozšíriť na 140 lôžok.

Minister vnútra Robert Kaliňák by chcel väčšiu nemocnicu – aj s 200 lôžkami. Preto dúfa, že časom im mesto povolí rozšírenie.

V nemocnici bude aj 50 ambulancií.

Bude tam CT aj magnetická rezonancia

Nová nemocnica by mala vyjsť na 50 miliónov eur bez DPH, polovicu z toho dal štát na stavbu, zvyšnú časť na vybavenie. Nahradí dnešné zariadenie, ktoré patrí ministerstvu vnútra a obrany v časti Patrónka v Bratislave. Na  pozemku, kde je tam dnes staršia nemocnica, má vzniknúť nová Univerzitná nemocnica v Bratislave cez PPP projekt.

„Len minimum nábytku či prístrojov prenesieme z nemocnice z Patrónky,“ hovorí minister vnútra. Majú tam napríklad magnetickú rezonanciu, ktorá má 17 rokov.

V novej nemocnici by malo byť špičkové vybavenie. Kaliňák tvrdí, že nakúpili to najlepšie, aby im to dlhšie vydržalo. „Nebudeme mať neskôr peniaze na obnovu prístrojov,“ dodal.

Bude tam nová magnetická rezonancia za 1,6 milióna bez DPH, CT-prístroj stojí 1,3 milióna eur.

Nemocnica je akciová spoločnosť a jej akcionármi sú ministerstvo vnútra a obrany. Mala by slúžiť špecializovaným zložkám, policajtom či záchranárom. Minister však hovorí, že asi 80 percent dnešných pacientov sú bežní pacienti. Očakáva, že po spustení novej nemocnice to bude 90 percent.

Nemocnica eviduje účtovnú stratu zhruba dva milióny za minulý rok, prevádzku majú však nulovú a netvorí dlh. Účtovnú stratu majú kvôli odpisom. „Sme nútení takto hospodáriť, lebo sme akciová spoločnosť,“ hovorí riaditeľ nemocnice Marian Križko.

Vizualizácia nemocnice.
Vizualizácia nemocnice.

Dodávateľa už majú

Štát už dokončil aj obstarávanie prístrojov, ešte však nepodpísal zmluvu s dodávateľom. Do súťaže sa prihlásili len tri firmy, a to aj napriek tomu, že si súťažné podmienky vyžiadalo viac ako 50 firiem.

Kaliňák hovorí, že tri ponuky nie sú málo. „Mohol byť aj jeden záujemca,“ dodáva.

Elektronickú aukciu vyhrala firma E-BA so sídlom v Bratislave. Kaliňák tvrdí, že cenu v aukcii znížili o desatinu, celkovo tak zaplatia vyše 22 miliónov eur. V sume je aj desaťročný servis. Firma dodá takmer 900 položiek, od stolíkov až po prístroje. O tom, že by rozdelili súťaž, Kaliňák neuvažoval, nákup vo veľkom balíku je podľa neho efektívnejší.

Ak by jednotlivé položky nakupovali zvlášť, museli by urobiť podľa neho 20 súťaží, čo by bolo aj ekonomicky náročné. „Nie je štandardné nakupovať to naraz, lebo nikto tak nenakupuje, lebo nemá prostriedky na to, aby obnovil celú diagnostiku,“ hovorí minister.

Nemocnicu na Mickiewiczovej nenahradia

Nemocnica má dnes peniaze od poisťovní aj ministerstva vnútra. Od poisťovní však budú chcieť viac peňazí.

Ročne hospodári so zhruba 12 miliónmi eur a má vyše 3000 hospitalizácií. Aj keď chce tento počet zvýšiť, nebude schopná nahradiť napríklad nemocnicu v Bratislave na Mickiewiczovej ulici. Podľa Kaliňáka ani nie je dohoda s ministerstvom, že by nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, ktorá patrí do Univerzitnej nemocnice, zavreli a jej pacientov by prebrala nová nemocnica ministerstva vnútra.

„Nie sme schopní ju nahradiť,“ hovorí Križko. V novej nemocnici totiž budú akútne lôžka, ale koncové nemocnice podľa neho často suplujú aj sociálne lôžka, kde sú ľudia, ktorí nepotrebujú akútnu starostlivosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie