Denník N

Festival Cirkul’art už nebude v Medickej záhrade, musel sa presunúť do divadiel

Otvorenie festivalu nového cirkusu Cirkul'art v bratislavskej Medickej záhrade v lete 2014. Na snímke talianska skupina Corro Coridore con megafoni a organizátor Pavol Kelley (vpravo). Foto - TASR
Otvorenie festivalu nového cirkusu Cirkul’art v bratislavskej Medickej záhrade v lete 2014. Na snímke talianska skupina Corro Coridore con megafoni a organizátor Pavol Kelley (vpravo). Foto – TASR

Organizátor festivalu Pavol Kelley a starosta Starého Mesta Radoslav Števčík sa nevedia dohodnúť, kto môže za zrušenie obľúbeného festivalu nového divadla v Medickej záhrade.

Festival Cirkul’art sa minulý rok konal v Medickej záhrade zrejme naposledy. Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík na odporúčanie Krajského pamiatkového úradu rozhodol, že taká veľká akcia do parku nepatrí.

Už minulý rok bolo vedenie festivalu do poslednej chvíle v napätí, či im festival v záhrade povolia. „To si my organizátori nemôžeme dovoliť. Umelci sem často letia niekoľko hodín a musíme vedieť, na čom sme. V tíme sme si preto povedali, že tadiaľto cesta nevedie,“ hovorí producent festivalu Pavol Kelley.

V Medickej záhrade bol festival šesť rokov. Veľké platené predstavenia bývali pod šapitó a k tomu boli verejnosti zadarmo prístupné medzi stromami a na tráve menšie vystúpenia, medzi stanmi bolo mnoho klaunov, hudobníkov či akrobatov. Na predĺžený víkend pritiahol cirkus vždy do centra Bratislavy stovky ľudí.

To je minulosť. Organizátori akciu rozdelili na niekoľko dní počas mája a presunuli ju z parku na viac miest, napríklad na námestie pri Eurovei, do Starej tržnice a bratislavských divadiel.

Mal by tam byť pokoj

„Na niekoľkých stretnutiach so starostom sme o našom festivale hovorili,“ vraví Kelley. „Stále sme sa však stretávali s tým, že by v tej záhrade mal byť pokoj a radšej tam nič nerobiť.“

Už roku 2012 vydal Krajský pamiatkový úrad odborné stanovisko, v ktorom v záhrade odporúča obmedziť počet masových podujatí a minimalizovať umiestnenie konštrukcií a prístreškov. Historickú záhradu označujú pamiatkari za miesto pokoja, ktoré pomáha kontaktom ľudí, ticha a obdivu prírody.

Festival však napriek tomu pokračoval a počet jeho návštevníkov sa každoročne zvyšoval. Dnes si pamiatkari myslia, že Cirkul’art už Medickú záhradu prerástol a je mu viac na príťaž.

Medická záhrada je verejne prístupný park, kam ľudia bežne počas roka chodia na prechádzky, pikniky či na detské ihrisko. Okrem cirkusového víkendu býva súčasťou Bielej noci, akcie, pri ktorej sú po Bratislave rôzne svetelné atrakcie.

Festival Cirkul'art v Medickej záhrade v lete 2014. Foto - TASR
Festival Cirkul’art v Medickej záhrade v lete 2014. Foto – TASR

Ambasádor festivalu Kemka je nešťastný

„Dlhé roky som žil vedľa Medickej záhrady a viem, že vždy bola v katastrofálnom stave. Vďaka Cirkul’artu sa tá záhrada prečistila a slúžila tomu, komu má, ľuďom v Starom Meste. Som nešťastný z toho, že to takto dopadlo,“ hovorí Juraj Kemka, ktorý bol v roku 2012 ambasádorom festivalu.

Na festival chodil každý rok. „Trávili sme tam tri dni aj so ženou a neskôr aj so synom Šimonom. Bolo to super. A hlavne ste videli, že to malo zmysel, lebo tam bolo z roka na rok viac ľudí a záhrada zrazu ožila,“ opisuje Kemka.

Pamiatkarom sa nepáči práve zvyšujúca návštevnosť festivalu. Už minulý rok pre veľkosť akcie neodporúčali konanie festivalu v Medickej záhrade. Starosta to však po dlhých rokovaniach povolil. Mestská časť je totiž správcom Medickej záhrady a zodpovedá za jej ochranu a starostlivosť.

V Starom Meste neboli cirkusy

„Keď som nastúpil do úradu, pamiatkari ma upozornili, že festival je tam bez ich súhlasu. A že organizátor je povinný ho získať,“ vysvetľuje starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Tvrdí, že ak by festival získal povolenie pamiatkarov, v parku by zrejme mohol zostať. „Úspech a kvalita toho podujatia je obrovská. Žiaľ, Medická záhrada je limitovaná plotom a viac ľudí sa do nej nevojde.“

Števčík si dlho myslel, že ďalší ročník festivalu bude na Kuchajde v mestskej časti Ružinov. „Tam by to mohlo byť úplne skvelé. Je to širšie centrum mesta, je to dostupné. Podobné priestory my v Starom Meste nemáme. Tu nikdy neboli cirkusy. Tie boli vždy v Petržalke, v Ružinove.“

Podľa jeho slov boli v roku 2016 proti festivalu aj poslanci z komisie životného prostredia. „S masovou akciou v Medickej záhrade doteraz nesúhlasia.“

Starosta Števčík sa už počas svojho pôsobenia vo funkcii dostal do sporu s obyvateľmi, keď jeho úrad chcel skrátiť otváracie časy podnikov do desiatej večer, či keď vytlačil dizajnérov v lodných kontajneroch zo Šafárikovho námestia.

Festival Cirkul'srt v Medickej záhrade v lete 2014. Foto - TASR
Festival Cirkul’art v Medickej záhrade v lete 2014. Foto – TASR

Prišli o partnerov

„Na jednej strane niekto rieši, že ten park je národná kultúrna pamiatka, ale na druhej strane sa o ňu nestarajú. Sú tam posprejované lavičky, múry, deravé chodníky, rozbité kvetináče a koše,“ čuduje sa organizátor festivalu Kelley. „Nemáme pocit, že by sa o tú záhradu starali tak nadštandardne, ako nadštandardne nás tam nechceli.“

Riaditeľ festivalu tvrdí, že pre zmenu miesta im odišlo deväť partnerov, ktorí projekt podporovali. „Robili to preto, že festival ponúkal dobrú atmosféru, ľudia si tam mohli oddýchnuť a prísť s deťmi do parku, kde ich každú chvíľu zabávali nejakí umelci.“

Vincent Leroy / Mechanické pole / FR, priestorová svetelná inštalácia v Medickej záhrade. Foto - Petra Rjabininová
Vincent Leroy / Mechanické pole / FR, priestorová svetelná inštalácia v Medickej záhrade. Foto – Petra Rjabininová

Riaditeľovi festivalu pred rokom Staré Mesto odoslalo dokument, v ktorom im dali na vedomie, že mesto už v budúcnosti s festivalom v Medickej záhrade nebude súhlasiť.

„Mali sme veľmi tvrdé zmluvné podmienky. Volalo sa to zmluva o spolupráci, ale podľa nášho právnika to bola skôr zmluva o nespolupráci. Mesto nám daňou napríklad spoplatnilo štvorcové metre pod šapitó. Aj to bol pre nás signál, že tam nie sme vítaní,“ sťažuje sa Kelley.

Pavol Kelley organizuje aj festival Kremnické gagy. V Kremnici sa však s podobnými problémami nestretol. „Vedenie mesta berie festival pozitívne a náš projekt nijako neovplyvňujú voľby. Všetci to vnímajú ako rozvoj turizmu, podporu kultúry a celé mesto tým projektom žije. Toto sa s komunikáciou so Starým Mestom nedá porovnať.“

Festival Cirkul'art v Medickej záhrade v lete 2013. Foto - TASR
Festival Cirkul’art v Medickej záhrade v lete 2013. Foto – TASR

Kultúra je v Medickej už storočia

Záhrada vznikla podľa Krajského pamiatkového úradu v druhej polovici 18. storočia. Jej majitelia v nej oddychovali, usporadúvali záhradné slávnosti, koncerty a predstavenia.

Nebola však určená pre širokú verejnosť, ani veľké spoločenské podujatia a zvyčajne sa v nej konali príležitostné akcie pre 100 až 120 ľudí. Počas festivalu Cirkul’art prichádzali do parku stovky až tisícky ľudí.

Pred konaním festivalu organizátori každoročne pripravovali park na príchod známych umelcov aj veľkého množstva ľudí.

„Opravovali sme chodníky, lampy a koše, rekonštruovali sme lavičky, natreli sme ich. Snažili sme sa tú záhradu upraviť už v roku 2010 tak, aby sme sa nehanbili priniesť sem účinkujúcich z Austrálie, Kanady, Japonska, Francúzska a iných vyspelých krajín,“ hovorí Kelley. Po skončení festivalu zasa vysádzali trávu.

„My nie sme problémom tej záhrady. Jej problémom je, že 360 dní sa tam nič nedeje,“ dodáva Kelley.

Cirkul’art je festivalom nového cirkusu, ktorý vznikol vo Francúzsku asi pred 30 rokmi. Ide o divadlo inšpirované cirkusovými disciplínami, nepracuje však so zvieratami.

Medická záhrada na fotkách

Bratislavská Medická záhrada. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislavská Medická záhrada. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislavská Medická záhrada. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislavská Medická záhrada. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislavská Medická záhrada. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislavská Medická záhrada. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 15.7. 2015. Zeleň v Medickej záhrade. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislava, 15. 7. 2015. Zeleň v Medickej záhrade. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 15.7. 2015. Zeleň v Medickej záhrade. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislava, 15. 7. 2015. Zeleň v Medickej záhrade. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vincent Leroy / Mechanické pole / FR, priestorová svetelná inštalácia, Medická záhrada, Blumentálska 10
Vincent Leroy / Mechanické pole / FR,
priestorová svetelná inštalácia, Medická záhrada, Blumentálska 10

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie