Denník N

Ústavný súd: Kiska porušil práva kandidátov na ústavných sudcov

Milan Fulec, Eva Fulcová, Juraj Sopoliga, Tibor Sásfai, Miroslav Ďuriš. Tak už nás vymenuje? Foto - Tasr
Milan Fulec, Eva Fulcová, Juraj Sopoliga, Tibor Sásfai, Miroslav Ďuriš. Tak už nás vymenuje? Foto – Tasr

Senát Ústavného súdu rozhodol, že prezident Andrej Kiska porušil právo Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Ďuriša, keď ich odmietol vymenovať za ústavných sudcov a prikázal mu, aby vo veci znovu rozhodol. Rozhodnutie súdu ešte nemusí znamenať, že ich Kiska vymenuje.

Keď prezident Andrej Kiska 2. júla minulý rok rozhodol, že súčasťou jeho programu na očistenie justície, bude aj Ústavný súd, dalo sa predpokladať, že dnes príde aj takéto rozhodnutie Ústavného súdu. V lete sa na súde uvoľnili tri miesta pre nových ústavných sudcov. Parlament v réžii Smeru zvolil podľa zákona raz taký počet kandidátov  – teda šesť a prezident si z nich mal troch vybrať. Kiska však vybral iba jednu sudkyňu – Janu Baricovú a ostatných kandidátov – Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Jána Bernáta a Imricha Volkaia odmietol. Zdôvodnil to tým, že podľa neho nie sú dostatočne pripravení a skúsení na funkciu. „Žiadne skutočnosti nepotvrdzujú ani to, že ste vo vašej súčasnej profesii dosiahli všeobecne uznávané výsledky v niektorej oblasti právnej teórie alebo právnej praxe,“ napísal tiež kandidátom prezident.

Piati odmietnutí kandidáti sa obrátili na Ústavný súd s tým, že prezident niekoho z nich mal vymenovať. Prípad sa rozdelil na dva – jeden senát rozhodoval dnes o sťažnostiach Fulcovej, Sopoligu a Ďuriša, druhý senát, ale už v inom zložení, bude rozhodovať o sťažnostiach Bernáta a Volkaia.

Podľa prezidenta rozhodol jeden sudca

Senát v zložení Ľubomír Dobrík, Jana Baricová, ktorej zaujatosť Kiska namietal a Rudolf Tkáčik dnes rozhodli, že prezident porušil práva troch kandidátov a prikázal mu vo veci znovu rozhodnúť. Rozhodnutie si môžete vypočuť tu. Súd odmietol prezidentove argumenty, že kandidáti nie sú dostatočne zdatní na funkciu. Podľa súdu by museli zásadnejšie zlyhať, aby ich prezident mohol odmietnuť vymenovať.

Zároveň má prezidentská kancelária všetkým trom uhradiť trovy konania. Sudca Tkáčik k rozhodnutiu pripojil svoje odlišné stanovisko.

Senát, ktorý dnes rozhodol.
Senát v zložení Baricová, Tkáčik, Dobrík. Foto – Tasr

Sudca Dobrík prišiel na Ústavný súd ako nominant HZDS. Za vlády Vladimíra Mečiara bol v rokoch 1994-1997 štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti. Práve on bol tým, kto podľa prezidentovho poradcu Jána Mazáka rozhodnutie napísal.

„Je významnou skutočnosťou, že predseda senátu Tkáčik pripojil odlišné stanovisko. Z toho vyplýva, že nesúhlasí s výrokmi nálezu. Vznikla tak kuriózna situácia. Vo veci vlastne rozhodol hlas jediného sudcu. Sudkyňa Baricová je totiž podľa názoru hlavy štátu vo veci zaujatá so zreteľom na jej pomer k účastníkom konania – nevymenovaní kandidáti boli jej konkurentmi a ona jediná bola vymenovaná, pričom sťažnosť Juraja Sopoligu smerovala proti nej. To do značnej miery otvára otázku legitimity takého nálezu,“ povedal N Mazák.

Kiska počká aj na druhé rozhodnutie

Samotné rozhodnutie však neznamená, že niekto z trojice sa čoskoro stane ústavným sudcom. Prezident bude ešte čakať aj na rozhodnutie ďalšieho senátu – Ján Oros, Sergej Kohút a Ľudmila Gajdošíková, ktorý posúdi spoločnú sťažnosť Volkaia a Bernáta. Ak by mal tento senát iný názor, mohol by sa obrátiť na plénum súdu (teda všetkých jeho sudcov), aby rozhodlo.

Situácia môže zostať nejasná až do najbližších volieb, pretože Kiska žiada od parlamentu, aby zvolil nových kandidátov, čo Smer odmieta.

Prezidentov zástupca na súde a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák. Foto - Tasr
Prezidentov zástupca na súde a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák. Foto – Tasr

 

„V dôvodoch nálezu nezaznal žiaden argument, v čom spočívalo porušenie rovnakých podmienok na prístup k volenej funkcii. Z ústne prednesených dôvodov sa nedal vyčítať ani jasný právny názor, ako má postupovať prezident v ďalšom konaní, pričom treba podčiarknuť, že máme 5 nevymenovaných kandidátov a len dve voľné miesta. Nazdávam sa, že na jasnejší postoj hlavy štátu je potrebné počkať na písomné vyhotovenie nálezu,“ tvrdí Mazák.

Smer rozhodnutie Ústavného súdu privítal, opozícia ho kritizuje. „Rozhodnutie Ústavného súdu dalo za pravdu Národnej rade. Môžeme mať rôzne osobné názory, ale musíme rešpektovať ústavou dané právomoci tak prezidenta, ako aj parlamentu,“ povedal predseda Národnej rady Peter Pellegrini. Podľa neho parlament postupoval správne, keď nenavolil nových kandidátov potom, čo prezident odmietol tých, čo zvolil, vymenovať.

„Tento senát Ústavného súdu rozhodol v rozpore s výkladom celého pléna Ústavného súdu v kauze Čentéš. Môže sa nám zdať byť rozhodnutie v kauze Čentéš nesprávne, ale v súčasnosti je platným právom. V každom prípade ešte nič nie je skončené,“ hovorí predseda Novy Daniel Lipšic, ktorý upozorňuje, že v tej istej veci len s inými sťažovateľmi ešte bude rozhodovať iný senát Ústavného súdu.

SAS vyhlásila, že rozhodnutie súdu „potvrdzujúci najčernejšie podozrenia o systéme, akým u nás funguje súdnictvo, a to na najvyšších úrovniach“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie