Denník N

Banská Bystrica je prvýkrát v histórii hokejovým majstrom Slovenska, Nitru zdolala 4:1

Foto TASR – Branislav Račko
Foto TASR – Branislav Račko

Z majstrovského titulu sa teší aj 40-ročný Michal Handzuš, ktorý v posledom zápase prihral na dva góly.

Hokejisti Banskej Bystrice sa stali prvýkrát v histórii majstrami Slovenska. V piatom finálovom zápase porazili na domácom ľade Nitru 6:2 a v celej sérii triumfovali 4:1.

Bystrica sa dostala do finále aj v predchádzajúcich dvoch sezónach, s Košicami však prehrala na zápasy 2:4 a vlani podľahla Nitre rovnako 2:4.

Z majstrovského titulu sa teší aj 40-ročný Michal Handzuš, ktorý v posledom zápase prihral na dva góly.

Po kapitánovi Tomášovi Surovom zdvihol nad hlavu majstrovský pohár Tomáš Zigo, ktorý ho prevzal spolu s otcom a bratom. Rodina sa spoločne na kolenách pomodlila za manželku a mamu, ktorá zomrela počas play-off.

Piaty finálový zápas

HC’05 iClinic B. Bystrica – HK Nitra 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)

Góly: 6. Belluš (Handzuš, Wishart), 20. Higgs (Surový, Buc), 21. Surový (Hickmott), 25. Surový (Buc, Hickmott), 37. Belluš (Handzuš), 59. Zigo (Lamper) – 14. Rais (Mezei, Ručkay), 38. Blackwater (Milam, Slovák)

/Stav série 4:1 – Bystrica sa stala hokejovým majstrom Slovenska pre sezónu 2016/2017/

Dva veľké finálové obraty

Banská Bystrica vo finálovej sérii potvrdila vydarenú sezónu. Vyhrala v nej základnú časť, vo štvrťfinále zdolala Nové Zámky 4:1 na zápasy, v semifinále si rovnakým pomerom poradila s Martinom a výsledok 4:1 zopakovala aj vo finále s Nitrou.

Pri vyvrcholení sezóny ukázali Bystričania hokejovú aj psychickú silu, a to predovšetkým v zápasoch, ktoré sa hrali v Nitre.

Hráči spod Urpína totiž pricestovali na ľad súpera za stavu 1:1 na zápasy a v treťom finálovom stretnutí ešte v 55. minúte prehrávali 1:2. Dokázali však vyrovnať a 21 sekúnd pred koncom strelili víťazný gól.

Podobná situácia sa zopakovala aj v štvrtom finálovom zápase. Bystrica na nitrianskom ľade od úvodu duelu prehrávala 0:1, v 59. a 60. minúte však strelila dva góly, zvíťazila a v sérii viedla už 3:1.

V piatom stretnutí už Bystričania pred vlastným fanúšikmi dominovali a prvý majstrovský titul získali po víťazstve 6:2.

Výsledky finálovej série

1. zápas: Banská Bystrica – Nitra 4:1 /séria 1:0/
2. zápas: Banská Bystrica – Nitra 3:4 /séria 1:1/
3. zápas: Nitra – Banská Bystrica 2:3 /séria 1:2/
4. zápas: Nitra – Banská Bystrica 1:2 /séria 1:3/
5. zápas: Banská Bystrica – Nitra  6:2 /séria 4:1/

Foto: TASR - Branislav Račko
Foto: TASR – Branislav Račko

Výborní legionári aj Tomáš Surový

Banská Bystrica položila základ premiérového majstrovského titulu na kvalitných zahraničných posilách. Trojica Kanaďanov Brock Higgs, Jordan Hickmott a Mathew Maione nazbierala v 162 zápasoch 162 bodov, americký brankár Bacashihua patril k najlepším v súťaži.

Legionárom výborne sekundoval kapitán Tomáš Surový, ktorý nazbieral v 59 zápasoch 67 bodov.

Mathew Maione oslavuje gol. Foto TASR - Branislav Račko.
Mathew Maione oslavuje gol. Foto TASR – Branislav Račko.

Országh: Sú to fantastické pocity

K Poháru Vladimíra Dzurillu doviedol Bystricu 39-ročný tréner  Vladimír Országh, pre ktorého je to prvá veľká trofej v pozícii kouča.

V doterajšej histórii vybojovali najviac extraligových titulov Slovan Bratislava a Košice – zhodne osem. Trikrát získali majstrovskú trofej hráči Dukly Trenčína, dvakrát HKM Zvolen a raz sa z nej radovali hokejisti MsHK Žilina a HK Nitra.

„Pocity sú fantastické. Takto vlani sme tu smútili, preto sme radi, že kvôli našim fanúšikom to teraz vyšlo. Som neskutočne rád, že to chalani doviedli do titulového konca. Bolo vidieť, že Nitranom ubúdajú sily, najmä psychické. Hrali sme zodpovedne, popadalo nám to tam a zaslúžene sa tešíme,“ povedal Országh bezprostredne po zápase v rozhovore pre RTVS.

„Bystrica dávala v sérii ľahšie góly ako my a to rozhodlo. Závery predošlých zápasov nás stáli sériu, aj keď na detailnejšie rozobratie príčin nášho finálového neúspechu bude ešte čas,“ konštatoval tréner Nitry Andrej Kmeč. „Súper hral možno nie oku lahodiaci hokej, ale účelný. Veľmi nás to bolí a mrzí, lebo sme boli opäť blízko titulu, ale nedosiahli sme naň,“ dodal.

Reakcie po finále (tasr)

„Je to fantastické, sme veľmi radi, že sa to podarilo, konečne sme pre Banskú Bystricu priniesli titul,“ nechal sa počuť kapitán Tomáš Surový. „Sila kolektívu sa prejavila, jeho obrovská súdržnosť v momentoch, keď sme museli čeliť prekážkam.“

Tréner Nitranov Andrej Kmeč racionálne hodnotil sériu. „Sme športovci, všetci túžili vo finále vyhrať. Hráčom som poďakoval za celú sezónu, nemáme sa za čo hanbiť. Sme sklamaní, je to čerstvé, no sezóna bola úspešná. Bolo veľmi ťažké dostať sa do finále, hrali sme neustále o špicu, aj finále sme neodohrali zle, no vyhrať môže len jeden.“

Kapitán Nitranov Branislav Mezei rozprával po zápase tak smutno a rozčarovane, že ho nebolo takmer ani počuť. „Sklamanie je to obrovské, mali sme asi v sérii my viesť 3:1, no domáce zápasy, napriek tomu, že sme ich dobre rozohrali, sme nezvládli. V piatom zápase už bola Bystrica lepšia a zaslúžene vyhrala.“

Pilierom v obrane „baranov“ bol Michal Sersen. „Oplatilo sa prísť sem zo Slovana a som rád, že som si sezónu predĺžil. Toto sú zápasy a emócie, pre ktoré sa oplatí hokej hrať. Vyťažili sme zo štyroch vyrovnaných formácií a fyzicky sme všetko zvládli, nevzdávali sme sa, bojovali, aj otočili zápasy, ktoré sa pre nás dobre nevyvíjali.“

Tréner Bystričanov Vladimír Országh veľmi túžil po titule. „A poviem vám, že naozaj dlho, aby som mohol takýto pocit v Banskej Bystrici zažiť, či už ako hráč, alebo tréner. Ako hráčovi sa mi to nepodarilo, vlani sme boli titulu veľmi blízko. Ďakujem týmto ľuďom, ktorí nás neúnavne povzbudzovali. Bystrica je hokejové mesto, som šťastný za chalanov, ktorí tu boli dva roky a sú Bystričania. Ďakujem Tomášovi Surovému, Mišovi Handzušovi, aj Ivanovi Majeskému, ktorý bol našou súčasťou. Ja i Rišo Zedník sme boli taktiež súčasťou tímu, vždy sme hovorili, že na sklonku kariéry, keď sa do Bystrice vrátime, pokúsime sa dosiahnuť pre mesto niečo veľké. Chalani to fantasticky zvládli, ešte raz im ďakujem.“

Už legenda slovenského hokeja Michal Handzuš oslavy špeciálne prežíval. „Pokusov som mal viac, som rád, že konečne to vyšlo, a prečo práve teraz, no chalani sa zomkli, hrali dobre celú sezónu, mužstvo bolo výborné, aj tréneri, fungoval celý servis. Proti Nitre sme veľmi chceli vyhrať, no aj Nitrania, treba dať klobúk pred nimi dole. Vyšli nám závery zápasov v Nitre, aj trochu šťastia sme mali a séria až taká jednoznačná nebola, ako hovorí výsledok. Pre mňa titul znamená veľmi veľa, vždy som si chcel titul užiť práve tu, je to taký Stanley cup v malom. Navyše ak si ho užívate doma pred vlastnými fanúšikmi, to sa neprihodí každému. Je to historický moment a byť jeho súčasťou je veľmi krásne.“

Foto TASR - Branislav Račko
Foto TASR – Branislav Račko

Prehľad doterajších majstrov v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži aj s trénermi:

1993/1994: Dukla Trenčín (František Hossa)
1994/1995: HC Košice (Ján Selvek)
1995/1996: HC Košice (Ján Faith)
1996/1997: Dukla Trenčín (Jaroslav Walter)
1997/1998: Slovan Bratislava (Ernest Bokroš)
1998/1999: HC Košice (Ján Selvek)
1999/2000: Slovan Bratislava (František Hossa)
2000/2001: HKM Zvolen (Ernest Bokroš)
2001/2002: Slovan Bratislava (Miloš Říha)
2002/2003: Slovan Bratislava (Július Šupler)
2003/2004: Dukla Trenčín (Dušan Gregor)
2004/2005: Slovan Bratislava (Miloš Říha)
2005/2006: MsHK Žilina (Ján Šterbák)
2006/2007: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger)
2007/2008: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger)
2008/2009: HC Košice (Anton Tomko)
2009/2010: HC Košice (Rostislav Čada)
2010/2011: HC Košice (Rostislav Čada)
2011/2012: Slovan Bratislava (Jan Neliba)
2012/2013: HKM Zvolen (Peter Mikula)
2013/2014: HC Košice (Anton Tomko)
2014/2015: HC Košice (Peter Oremus)
2015/2016: HK Nitra (Antonín Stavjaňa)
2016/2017: HC ’05 Banská Bystrica (Vladimír Országh)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie