Denník N

Máte 45 alebo plat menej ako 858 eur? Odíďte z 2. piliera, radí štát

Smer znova nekorektne agituje pre odchod z druhého piliera.

Foto - TASR
Foto – TASR

Sociálna poisťovňa, ktorú vedie nominant Smer Dušan Muňko, sporiteľom v druhom pilieri opäť pošle letáky s odporúčaním, kedy by mali z neho vystúpiť.

Druhý pilier je otvorený od pondelka a ľudia môžu z neho vystúpiť alebo do systému vstúpiť do 15. júna. Dovtedy ho Ficova vláda otvorila, v poradí už štvrtý raz. Pre úplnosť, tí, čo v druhom pilieri ešte neboli a majú menej ako 35 rokov, môžu do druhého piliera vstúpiť aj neskôr.

Sociálna poisťovňa v letáku na jednej strane píše, že neexistuje jednoznačná odpoveď, pre koho je už druhý pilier nevýhodný. Vzápätí však píše, že druhý pilier má pre sporiteľa zmysel, ak si v ňom bude sporiť aspoň 25 rokov a zarábať viac ako je priemerná mzda. Svoje odporúčania konkretizuje aj detailnejšie a uvádza ich aj na svojej webovej stránke.

Čo ľuďom odporúča Sociálna poisťovna:

  • Sociálna poisťovňa odporúča z druhého piliera vystúpiť tým, čo zarábajú menej ako priemernú mzdu 858 eur alebo majú nepravidelný príjem.
    Dokopy má ísť o milión sporiteľov. Toto číslo použil nedávno aj premiér Robert Fico, keď vysvetľoval, prečo idú znovu otvoriť druhý pilier. Celkovo si v druhom pilieri sporí 1,46 milióna ľudí.

Ekonómovia hovoria, že pozerať sa len na príjem nestačí. Rozhoduje aj vek a teda dĺžka sporenia. Ak má niekto 30 rokov a menej, mal by podľa ekonóma Michala Nalevanka zostať v druhom pilieri aj vtedy, keď má podstatne nižší príjem ako 858 eur. V takomto veku má človek pred sebou dlhé obdobie na to, aby si v druhom pilieri vytvoril dostatočné úspory.

No aj pri starších ľuďoch vidia ekonómovia príjmovú hranicu, pri ktorej by sa už mali ľudia rozhodovať, či zostať v druhom pilieri, alebo nie, výrazne nižšie ako spomínaných 858 eur. Napríklad prepočty ekonómov z Univerzity Mateja Bela (UMB) ukázali, že v prípade starších ľudí tesne pred dôchodkom je takouto kritickou hranicou hrubý zárobok 600 eur.

  • Za rizikovú skupinu označila Sociálna poisťovňa aj tých, čo zarábajú v hrubom menej ako 1072,50 eura, čo je 1,25 násobok priemernej mzdy. No tí by sa už mali rozhodovať aj podľa veku a teda dĺžky sporenia a podľa výnosov v dôchodkovom fonde, v ktorom si sporia. 

Pri takejto príjmovej hranici by ekonómovia z UMB odporučili aj päťdesiatnikom v druhom pilieri skôr zostať. „Ak má niekto 50 rokov a zarába trebárs 858 eur, mal by zvážiť viacero okolností. Napríklad stabilitu príjmu alebo potenciálnu kariéru a tiež faktor dedenia v druhom piliera,“ hovorí Ján Šebo z UMB. No ak 50-ročný človek zarába menej ako 400 eur, mal by z druhého piliera vystúpiť.

Aj investičný analytik Nalevanko považuje pre 50-ročného človeka za kritickú úroveň príjmu 400 eur. U 55-ročného sporiteľa zase 600 eur. „Ak sa budú rozhodovať sporitelia v tomto veku a ich príjem je nižší, odporúčal by som návrat do Sociálnej poisťovne,“ hovorí Nalevanko v rozhovore pre Denník N.

  • Sociálna poisťovňa odporúča vystúpiť z druhého piliera aj tým, čo majú 45 a viac rokov. Za rizikovú skupinu označila ľudí vo veku od 41 do 45 rokov, tí by sa mali rozhodovať aj podľa svojho príjmu.

Čo na takýto argument poisťovne hovoria ekonómovia? Zoberme si napríklad štyridsiatnika, ktorý zarába trebárs 700 eur. „Ak je možnosť, že bude nepretržite pracovať, odporučil by som mu zostať v druhom pilieri, no určite by mal zmeniť fond z garantovaného na negarantovaný,“ hovorí Nalevanko. Alebo sa potom zamyslieť, č si nezačne sporiť na dôchodok trebárs v dobrovoľnom treťom pilieri.

Ekonómovia UMB radia z druhého piliera skôr vystúpiť tým štyridsiatnikom, ktorí zarábajú 600 eur a menej. Kritickou príjmovou hranicou z pohľadu rozhodovania je 400 eur.

Aj tieto odporúčania platia za podmienky, že by platili dnešné pravidlá pre prvý aj druhý pilier. „No ak prejde návrh inštitútu minimálneho dôchodku tak, ako ho schválila vláda, aj nižšie príjmovým skupinám sa oplatí zostať v druhom prípade a sporiť si hoci aj v rizikovejších fondoch. Majú totiž istotu, že dostanú aspoň minimálny dôchodok,“ hovorí Šebo.

Napríklad tí, čo odpracujú viac ako 40 rokov, by podľa aktuálneho návrhu dostali tak či tak minimálny dôchodok vyšší ako 300 eur.

Sociálna poisťovňa ešte pripomína, že jej odporúčania platia za predpokladu, že by sa prvý a ani druhý pilier v budúcnosti nemenil. To už dnes neplatí, lebo vek odchodu do dôchodku sa bude postupne zvyšovať podľa toho, ako bude rásť dĺžka dožitia na dôchodok. „Do roku 2030 musia prebehnúť zásadnejšie zmeny, ktorých výsledkom bude znižovanie priznávaných starobných dôchodkov,“ predpokladá Ján Šebo z Univerzity Mateja Bela.

Máte odísť z 2. piliera? Odpoveď nájdete v jednej tabuľke

Zdroj: UMB

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie