Denník N

Prieskumy sa nemýlili: Hollanda v Elyzejskom paláci nahradí Macron alebo Le Penová

Macron a Le Penová súperia v 2. kole volieb. Foto – TASR/AP
Macron a Le Penová súperia v 2. kole volieb. Foto – TASR/AP

Tradičné politické strany pohoreli. Súboj o najdôležitejší post v krajine zvedú politický nováčik a radikálna politička.

Francúzi to pokojne môžu označiť za revolúciu. 7. mája si voliči budú vyberať prezidenta spomedzi dvoch netradičných kandidátov. O ich hlasy zvedie súboj nezávislý kandidát Emmanuel Macron a krajne pravicová Marine Le Penová.

Kým Le Penová o post v Elyzejskom paláci súperila už pred piatimi rokmi (získala 17,9 percenta a nepostúpila do druhého kola), Macron je úplný nováčik. Ak by radikálnu političku o dva týždne porazil, bol by najmladším prezidentom v dejinách krajiny. Zatiaľ je aspoň favoritom volieb.

Všetky prieskumy totiž hovoria, že v dueli s Le Penovou by sa mal stať jednoznačným víťazom – získať by mohol viac ako 60 percent hlasov. Pomôcť mu k tomu môže aj podpora jeho porazených protikandidátov z prvého kola.

Republikán François Fillon, socialista Benoît Hamon aj bývalý premiér Manuel Valls, ktorý v straníckych primárkach prehral s Hamonom, už vyzvali svojich voličov, aby v druhom kole podporili Macrona a zabránili tak Le Penovej, aby sa dostala do Elyzejského paláca.

Macrona z relevantných kandidátov nepodporil iba Jean-Luc Mélenchon. Podľa neho totiž Macron, líder hnutia En Marche, rovnako ako Le Penová ohrozí sociálne výdobytky Francúzov a neurobí nič pre životné prostredie.

Konečné výsledky 1. kola:

Emmanuel Macron: 23,9 %
Marine Le Penová: 21,4 %
François Fillon: 19,9 %
Jean-Luc Mélenchon: 19,6 %
Benoît Hamon: 6,3 %

Účasť dosiahla 78,69 %.

Zdroj: Le Monde

Na začiatku sa mu smiali

Macron – 39-ročný politik, ktorý doteraz nebol zvolený do žiadnej politickej funkcie – chce hneď vo svojich prvých voľbách získať ten najdôležitejší post.

Keď minulú jeseň založil svoje hnutie En Marche (Vpred), mnohí Francúzi si mysleli, že sa pripravuje na prezidentské voľby v roku 2022. Po oznámení kandidatúry ho väčšina politikov vysmiala. On sa však nevzdával: chodil po mestách, kam žiaden politik neprišiel, a stretával sa s voličmi.

„Keď s vami hovorí, položí vám ruku na rameno a díva sa vám do očí. Počúva vás, pýta sa vás a dáva vám pocit, že budúcnosť tohto sveta závisí od toho, čo poviete,“ povedal pre BFMTV François Xavier Bourmaud, autor jeho biografie. „Každému dáva pocit, že je dôležitý.“

Macrona teraz podporujú ľavicoví aj pravicoví politici, ktorí chcú krajinu uchrániť pred radikalizmom. Líderka krajne pravicového Národného frontu totiž získala druhý najvyšší počet hlasov.

Držala sa posolstva, s ktorým v roku 1972 prišiel jej otec Jean-Marie Le Pen, zakladateľ strany – nechať Francúzsko Francúzom. V príhovore zopakovala slogan svojej kampane: „Áno, som kandidátka ľudu. Nastal čas oslobodiť francúzsky ľud od arogantných elít.“

To sa jej sčasti aj podarilo hneď v prvom kole, pretože využila sklamanie Francúzov a zo súboja o Elyzejský palác vyradila tradičné politické strany.

Porážka „štandardných strán“

Prvýkrát od konca 2. svetovej vojny sa stalo, že do druhého kola prezidentských volieb sa nedostal zástupca niektorej z hlavných pravicových alebo ľavicových strán.

Zástupca pravice François Fillon tentoraz nepresvedčil voličov najmä preto, že od januára riešil škandály s platom manželky za fiktívnu prácu. To bolo v ostrom kontraste s jeho vyjadreniami o tom, že do politiky vráti morálku.

Získal rovnaký počet hlasov ako marxista Jean-Luc Mélenchon, ktorý chcel stopercentnú daň pre boháčov a referendum o EÚ.

Ďaleko za oboma kandidátmi skončil Benoît Hamon. Neúspešný kandidát socialistov, ktorých doteraz v prezidentskom úrade zastupoval neobľúbený François Hollande, svoju porážku označil za historický trest pre ľavicovú stranu.

Jednoznačnú prehru socialistov však naznačovali už predvolebné prieskumy. Tie sa tentoraz nemýlili ako v prípade referenda o odchode Británie z EÚ či prezidentských volieb v USA.

Správne totiž odhadli, že do druhého kola postúpia politickí outsideri – progresívny a sociálny liberál Macron a protiimigračná a euroskeptická Le Penová.

Kandidáti reprezentujú dve rozdielne vízie aj v oblasti zahraničnej politiky, Francúzi preto svojou voľbou o dva týždne rozhodnú nielen o budúcnosti svojej krajiny, ale aj Európy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie