Denník N

Asmu Asadovú chcú pripraviť o britské občianstvo, podporuje manželove zverstvá

Asma Asadová, manželka sýrskeho prezidenta Bašara Asada v dobrom aj zlom. Foto – TASR/AP
Asma Asadová, manželka sýrskeho prezidenta Bašara Asada v dobrom aj zlom. Foto – TASR/AP

Kedysi jej manželstvo s alavitom Asadom brali ako pokus o zjednotenie krajiny, keďže je sama sunitka. Z jej moderného imidžu však zostal len dobrý vkus v obliekaní.

Mala prezývku Púšťová ruža, teraz jej hovoria Prvá dáma pekla.

Asma Asadová (41) pri svojom manželovi, sýrskom diktátorovi Bašarovi, zostáva v dobrom aj v zlom. Znamená to aj to, že zatvára oči pred tým, ako jeho režim zabíja vlastných občanov, ničí vlastnú krajinu a jej budúcnosť.

Jej lojalita je natoľko neotrasiteľná, že britskí liberálni poslanci navrhli ministerke vnútra Amber Ruddovej, aby Asadovej odobrala britský pas aj občianstvo. Podporil ich aj konzervatívny poslanec Nadhim Zahawi. Asadová je podľa neho „veľmi zapojená do propagandistickej mašinérie, ktorá pácha vojnové zločiny“.

Sýrska prvá dáma má britské aj sýrske občianstvo a svojho manžela verejne podporuje a odsudzuje kritikov. „Je súčasťou normalizačnej kampane režimu,“ tvrdí o nej expert na Sýriu Andrew Tabler. Asadová na svojom Instagrame ukazuje, ako navštevuje rodiny zranených vojakov, študentov, školy. Vyberá si zábery, kde nie je vidieť vojnová skaza, chodí skromne, ale stále štýlovo oblečená, dáva rozhovory ruským médiám. V nich napríklad hovorí o tom, že stojí pri svojom manželovi a otcovi jej troch detí, „lebo nikto ju nepresvedčil o tom, že by nemala“.

Alternatívna realita

„Zdá sa, že Asadová sa prispôsobila alternatívnej realite,“ hovorí profesor David Lesch, ktorý o Asadovcoch napísal knihu. Podľa neho a mnohých ďalších sa dá len ťažko predpokladať, že by nevedela, čo sa robí v Sýrii. Skôr to vyzerá tak, že svoju eleganciu, dobré spôsoby a znalosti cudzích jazykov využíva na to, aby o režime svojho manžela šírila propagandu.

V jej neprospech hrá aj fakt, že nie je typom submisívnej manželky, ktorá nemá inú možnosť, ako byť pri svojom manželovi a skloniť hlavu. Ešte stále má britské občianstvo, špičkové vzdelanie a podľa súkromných mailov, ktoré ešte v roku 2012 unikli na verejnosť, mala niekoľko ponúk z bohatých arabských krajín ochotných poskytnúť jej a celej rodine azyl.

Asadovci. FOTO - TASR
Asadovci. Foto – TASR

Tieto maily však odhalili aj to, že Asadová, okrem toho, že v čase, keď už boli v Sýrii tisícky mŕtvych a uväznených a desaťtisíce na úteku zo svojich domovov, nakupovala online lustre za 10-tisíc eur, je rovnako tvrdá a nekompromisná ako jej manžel.

Asadová, dcéra sýrskej diplomatky a uznávaného kardiológia, sa narodila a vyrástla v Londýne a je absolventkou prominentých súkromných škôl. Jej spolužiaci ju označujú za príjemnú, zdvorilú, ale so sklonmi k hnevlivým reakciám.

Politické manželstvo

Po univerzite pracovala pre medzinárodné banky a chystala sa na Harvard, keď sa počas návštevy u tety v Damasku stretla s Bašarom Asadom, ktorého už poznala z Londýna, kde študoval medicínu. Asad sa stal v júni 2000 prezidentom, v decembri mali svadbu.

To, že spolu chodia, sa verejne nevedelo a svadba sa zorganizovala príliš rýchlo, vyvolávalo špekulácie, či neišlo o viac ako len o manželský zväzok. Napríklad o politické spojenie a pokus o zjednotenie Sýrčanov. Asad je alavita, vyrastal v diktatúre svojho otca, Asadová je sunitka, vyrastala na Západe, kde jej rodičia žili roky.

Medzi náboženskými komunitami v Sýrii nikdy nebola dobrá krv, spojenie sunitky a alavitu sa dalo vnímať ako pokus postaviť medzi nimi most.

V prvých rokoch to tak aj fungovalo. Tak ako Asada pre jeho reči o pokroku, či sprvoti mäkší postoj k disidentom, označovali za nádej, tak vnímali aj Asmu. Prvé mesiace po svadbe cestovala po Sýrii, hovorila s ľuďmi, vyslovovala sa za zlepšenie pomerov sýrskych žien, pomáhala charitatívnym organizáciám. Zároveň fascinovala západné médiá pre svoj špičkový módny štýl a komunikáciu na úrovni.

Všetko sa zmenilo v roku 2011, keď sa začala sýrska občianska vojna. Na otázky medzinárodných médií, aký je jej postoj, najprv dlho neodpovedala, potom sa jasne postavila za svojho manžela. To bolo v roku 2012. Odvtedy názor nezmenila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie