Denník N

Matečnej ľudia urobili chybu a neuplatnili si v nástenkovom tendri škodu, ona tvrdí, že sa nič nedeje

Gabriela Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič
Gabriela Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo pôdohospodárstva sa neprišlo oboznámiť so závermi vyšetrovania v nástenkovom tendri a riadne si neuplatnili náhradu škody. Súd tak odkázal štát na civilné konanie. Ministerstvo vlastné zlyhanie nevidí. Obžalovaný Behul priznal, že najprv krivo vypovedal.

Štát urobil v kauze nástenkového tendra chybu a prekvapujúco si neuplatnil náhradu škody 3,6 milióna eur v termíne do skončenia vyšetrovania.

Ukázalo to pondelkové hlavné pojednávanie v kauze. Z vyjadrení predsedníčky senátu Ruženy Sabovej vyplynulo, že ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré je nástupcom ministerstva výstavby, sa ako poškodený orgán nedostavilo ani na oboznámenie sa so závermi vyšetrovania, kedy to ešte stále mohlo urobiť.

Štát na súde zastupuje riaditeľ právneho odboru Vasil Demjan, ktorý sa k vyšetrovaniu ako zástupca štátu vyjadroval aj v rokoch 2012, 2013 alebo 2014.

„Vieme, že je vedené trestné konanie, ale nemáme informácie, že by nejakým subjektom bola spôsobená škoda, súhlasíme s trestným stíhaním, v prípade odsudzujúceho rozsudku žiadame vzniknutú škodu vo výške, ktorá bude zistená orgánmi činnými v trestnom konaní, uhradiť,“ napísal Demjan vo vyjadrení v roku 2013.

Podľa súdu však takéto vyjadrenie nestačí a trestný poriadok si vyžaduje uplatnenie náhrady škody, ktoré je konkrétne – musí smerovať voči konkrétnej osobe a musí byť uvedená aj približná výška škody.

„Bez vyjadrenia,“ povedal Demjan na súde po výzve sudkyne, aby komentoval to, čo povedala. Neodpovedal ani na otázky novinárom, ktorých opakovane odporučil na tlačový odbor.

Video: Riaditeľ právneho odboru Vasil Demjan: Obráťte sa na tlačový odbor

„Ide o úplne nesprávne informácie. Ministerstvo si riadne uplatnilo a uplatňuje náhradu škody. S tvrdením predsedníčky senátu sa ministerstvo nemôže stotožniť,“ napísal hovorca Vladimír Michalík. Chybu na ministerstve nevidia, tvrdia, že ak by si neuplatnili náhradu škody, nemohli by byť ani poškodení.

Trestní právnici však upozorňujú, že ministerstvo konaniu buď nerozumie, alebo účelovo zavádza, a podľa nich platí to, čo povedala predsedníčka senátu Sabová.

„Poškodený si musí uplatniť nárok na náhradu škody do konca vyšetrovania, práva poškodeného mu zostávajú, aj keď si ho neuplatní,“ povedala rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. Nerozumie tomu, prečo sa ministerstvo nezúčastnilo záverečného oboznámenia sa so spisom.

„Preštudovanie spisu je právo každej strany, nie povinnosťou, je to na ich zvážení, boli o tom upovedomení. Nárok na náhradu škody je tiež právo poškodeného,“ povedala o konaní ministerstva prokurátorka Renáta Ontkovičová. Je bežné, že štát sa takýchto úkonov nezúčastní a neuplatní si škodu? „Verejné obstarávania zatiaľ pred súdom nie sú také bežné,“ povedala.

Ministerstvo na to neodpovedalo. Vyhlásilo ešte, že aj v obžalobe sa píše, že si škodu uplatnili. Predsedníčka senátu povedala, že voči jej rozhodnutiu, že ministerstvo si škodu neuplatnilo, nie je prípustný opravný prostriedok.

Riaditeľ právneho odboru Vasil Demjan s Mariánom Janušekom a s obhajcom. Foto N – Monika Tódová

Janušek: O Štefanovovi Slota povedal, že je odborník

V rokoch 2012 až 2016 bol ministrom pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer), teraz je ministerkou Gabriela Matečná (nominantka SNS). Práve nominanti SNS a bývalí ministri Marián Janušek a Igor Štefanov sú na súde obžalovaní.

Denník N oslovil aj predsedu SNS Andreja Danka, či by podľa neho nemala byť voči riaditeľovi právneho odboru Demjanovi vyvodená zodpovednosť. Na otázky zatiaľ neodpovedal.

Sudkyňa vyhlásila, že štát si ešte môže uplatniť škodu v civilnom konaní.

Súd v pondelok vypočúval obžalovaných v kauze. Štefanov aj Janušek povedali, že sa cítia nevinní. Štefanov úplne odmietol vypovedať. Ako obžalovaný má na to právo. Janušek na väčšinu otázok odpovedal „neviem“ alebo „nepamätám si“.

Janušek na otázku, ako sa jeho spoluobžalovaný Igor Štefanov stal riaditeľom Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, odpovedal: „Menoval som ho.“ Súd sa ho spýtal, za akých okolností. „Zo strany pána predsedu Slotu mi bolo povedané, že je odborník, a ja som s ním bol spokojný,“ povedal napokon Janušek.

Slota medzi spoluobžalovanými nie je, aj keď víťazom konzorcia zmanipulovaného tendra boli jemu blízke firmy Avocat a Zamedia.

Janušek sa vo výpovedi dvakrát odvolal na premiéra Roberta Fica a tvrdil, že nástenkový tender sa uskutočnil potom, čo premiér Fico počas svojej prvej vlády žiadal urýchlené čerpanie eurofondov. „Každý vedel, čo má robiť, ja som nebol odborník na tieto veci, každý tam mal svoju úlohu, ja si to už absolútne nepamätám, minister má kvantum iných povinností,“ povedal Janušek.

„Ak mi boli nejaké materiály predložené na podpis, tak to som podpisoval, napríklad vymenovanie členov do výberovej komisie,“ tvrdil ešte.

Šéf odboru: Nehovoril som pravdu, na žiadosť Štefanova

Na súde vypovedal aj vtedajší riaditeľ odboru ministerstva výstavby Radovan Behul, ktorý na poslednom pojednávaní deklaroval, že chce uzatvoriť dohodu o vine a treste. Jej súčasťou je priznanie. Sudkyňa na začiatku pondelkového pojednávania informovala, že k uzavretiu tejto dohody nedošlo. Prokurátorke to, čo vypovedal, na uzavretie dohody nestačilo.

Behul na súde vypovedal, že s nikým z obžalovaných sa na ničom nedohadoval a keď ako člen výberovej komisie odsúhlasil, že tender vyhralo konzorcium blízke SNS, myslel si, že vyberá najlepšieho uchádzača. Povedal, že na samotnú prípravu tendra, ktorá bola podľa prokuratúry tiež zmanipulovaná, nemal vplyv.

„Na úvod zasadnutia nás generálny riaditeľ voviedol do tohto verejného obstarávania takou formou, že nám vysvetlil, že obstarávanie bolo realizované jedným z najlepších odborníkov, že celý proces prebehol v súlade so zákonmi, a utkvela mi veta: niektorí ľudia mi za to ručia hlavou,“ hovoril Behul o Štefanovovi.

Behul priznal, že najprv na polícii vypovedal, že obstarávanie pripravovali úradníci na ministerstve, čo nebola pravda. Povedal to podľa neho na žiadosť Štefanova a právnika Juraja Hatvanyho, ktorý bol z víťaznej firm Avocat.

„Bolo to na sérií stretnutí, ktoré som osobnostne nezvládol, a vypovedal som tak, ako mi páni navrhovali,“ povedal Behul. Za krivú výpoveď mu podľa neho nič nesľúbili. „Hovorili, že je to mediálny tlak bez bližšej podstaty, a ja som bol v tom čase silno presvedčený, že je to tak. Spätne to považujem za svoju chybu a zlyhanie,“ dodal.

Zodpovedná za obstarávanie: Zneužili ma tí, čo ani nie sú obvinení

Zdenka Kudláčová, ktorá bola v nástenkovom tendri osobou zodpovednou za verejné obstarávanie, vypovedala, že sa cíti byť zneužitá na spáchanie trestného činu osobami, „ktoré podľa môjho názoru konali v predmetnom verejnom obstarávaní, ale do dnešného dňa nie sú pre stav dôkaznej núdze obvinené“. Kto sú tieto osoby, nepovedala. Kudláčová popiera, že by spáchala trestný čin, a vyhlásila, že ďalej nebude vypovedať. Súd dnešné pojednávanie prerušil a pokračovať bude zajtra o 9:00.

„Svojou nečinnosťou ministerstvo chráni obžalovaných ministrov, pretože ak budú odsúdení, škodu by museli nahradiť práve oni,“ reaguje na slová sudkyne Veronika Remišová, poslankyňa OĽaNO-Nova.

Pripomenula, že presadzujú zavedenie hmotnej zodpovednosti pre politikov a vysokých štátnych úradníkov. To bola napríklad aj súčasť programu Siete Radoslava Procházku, ktorá sa dostala do vládnej koalície, ale po rozpade z nej vypadla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie