Denník N

Macron to má isté na 99 percent, ale čakajú nás ešte napínavé časy

Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP
Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

„Piata republika sa otriasa v základoch, niečo také sme ešte nezažili,“ rozpráva francúzsky politológ MARTIN MICHELOT. Podľa neho napríklad nie je vylúčené, že Socialistická strana sa do konca roka rozpadne.

O Francúzsku po revolučnom prvom kole prezidentských volieb sme sa rozprávali s francúzskym analytikom Martinom Michelotom, ktorý pracuje v pražskom think tanku EUROPEUM ako zástupca riaditeľa. 

Čo je najdôležitejšie na výsledku prvého kola prezidentských volieb?

Tak jednoznačne jasné prvenstvo Emmanuela Macrona. To, že neskončil ako druhý, mu vytvorilo veľmi dobré podmienky na ďalší úspech. Na druhej strane, je pre mňa extrémne znepokojivé, že kandidáti, ktorých vyšetrujú za zneužívanie verejných financií, dostali taký dobrý výsledok, okolo 20 percent (Le Penová 21,5 percenta, Francois Fillon 19,9 %). To je veľmi znepokojivá správa, ktorá nehovorí nič dobré o francúzskom elektoráte. Voľby tiež potvrdili jeho nesmiernu polarizáciu. A do tretice, eliminácia kandidátov hlavných strán, ktorí sa nedostali do druhého kola. Niečo také sme v piatej republike ešte nezažili.

Prieskumy dávajú Macronovi vyše 60 percent v druhom kole – je isté, že vyhrá?

Na 99 percent je istým víťazom. Musela by nastať dokonalá politická búrka, obrat konzervatívneho kandidáta Francoisa Fillona v prospech Le Penovej, aj náhly hnev voličov z nejakého popudu.

Martin Michelot. FOTO - GMF
Martin Michelot. Foto – GMF

Prečo práve Macron?

Nebolo to ani tak o programe ako o osobnostiach. Le Penová a Fillon z volieb urobili akési referendum o sebe samých. Keď Fillona začali vyšetrovať, vyhlasoval, že len Francúzi môžu posúdiť, kým je. To bolo veľmi tragické na tých voľbách, že poriadny politický program nedostal veľa priestoru.

Prvý raz nebude prezident zo žiadnej hlavnej strany – ani zo socialistov, ani z konzervatívcov. Čo to znamená pre Francúzsko?    

Ocitli sme sa v úplne novej politickej realite, o akej sme ešte v piatej republike neslýchali. Aj preto s prípadným Macronovým víťazstvom v prezidentských voľbách sa francúzska dráma nekončí. V júni sú parlamentné voľby a dopadnúť to môže úplne všelijako, všetky scenáre sú otvorené. Nie je vylúčené, že vznikne konzervatívna vláda, ktorá bude mať malú väčšinu. Rovnováha v parlamente sa bude hľadať veľmi ťažko. Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude dariť novej generácii politikov v Macronovom hnutí En March! (Vpred!).

Zmenia republikáni a socialisti po prezidentskom fiasku svojich lídrov? 

Je jasné, že do júnových volieb to zostane, ako to je, už majú svojich kandidátov do parlamentu. Obrovská bitka v oboch stranách sa však rozbehne na jeseň. U republikánov je jasne vidieť snahu vytlačiť Fillona preč. Prvý raz nebudú mať konzervatívci kandidáta v druhom kole prezidentských volieb, to je niečo veľmi vážne. No a v prípade socialistov, ten výsledok Benoita Hamona so 6,4 percenta, to je úplná katastrofa. Pre stranu, ktorá vládla posledných päť rokov. Vôbec by ma neprekvapilo, keby sa Socialistická strana do konca roka rozpadla. V septembri ju bude čakať „krvavý“ stranícky kongres.

Mohlo by z oboch strán čerpať Macronovo hnutie? 

Myslím, že sa bráni tomu, aby ho brali ako nejakého recyklovača stratených politických kariér, to by bola chyba z jeho strany. Jedno je však isté, on ako neskúsený politik bude potrebovať silného premiéra. Niekoho, kto je veľmi zdatný a ostrieľaný vo vládnutí. Bez takého človeka nebude môcť vládnuť, ako by chcel – teda ako Barack Obama –, bez toho, aby musel sledovať dennodenné vládne boje do každého detailu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie