Denník N

Na Slovensku je po rokoch prípad osýpok, veľká epidémia zatiaľ nehrozí

Pred osýpkami sa dá chrániť len tým, že sa vyhnete nakazenému alebo sa dáte zaočkovať.

Už deväť rokov nebolo na Slovensku domáce ochorenie osýpok, teda nik sa nenakazil na Slovensku. Mali sme tri prípady, keď niekto zo zahraničia prišiel s osýpkami. Teraz sa k nim pridal štvrtý.

Ide o študenta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Má 25 rokov, pochádza z Talianska a proti osýpkam nebol zaočkovaný. Pravdepodobne sa podľa nemocnice nakazil koncom marca v Srbsku, epidémia je však aj v Taliansku.

Malé epidémie sú možné

Študent už dnes nie je v nemocnici, ale v domácom liečení a hygienici ubezpečujú, že urobili všetko, aby nevznikla epidémia. Všetkých ľudí, ktorí s ním prišli do kontaktu, poslali na vyšetrenie a ich zdravotný stav monitorujú.

„Neočkované osoby boli odoslané k svojim praktickým lekárom na účel očkovania proti osýpkam,“ hovoria hygienici. O osýpkach tiež informovali príslušné klinické pracoviská Univerzitnej nemocnice v Košiciach, ktorá má skontrolovať, či jej pracovníci majú očkovanie proti osýpkam.

Aj napriek tomu, že nepredpokladajú veľkú epidémiu, „vzhľadom na pokles zaočkovanosti proti osýpkam v Slovenskej republike je teoreticky možný vznik malých epidémií, ak dôjde k importu osýpok do nezaočkovanej komunity“.

Záujem o očkovanie rastie

Populácia sa dokáže osýpkam brániť, ak je očkovaných viac ako 95 percent ľudí. Celkovo je Slovensko pod touto hranicou – 94,5 percenta. Najhoršie sú na tom Bratislavský kraj (92,9 %), Trenčiansky (92,1 %), Banskobystrický (94,2 %) a Košický kraj (94,6 %). Situácia je u nás podľa odborníkov ešte priaznivá.

Ide o vlaňajšie údaje u dvojročných detí. Novšie údaje Úrad verejného zdravotníctva nemá. Zbiera ich totiž len raz ročne. Nevie tak povedať, či stúpol počet zaočkovaných detí po informáciách o tom, že sú prípady osýpok na Morave, v Maďarsku či v Rumunsku, kde osýpky zabili niekoľko ľudí. Dá sa však podľa nich predpokladať, že nárast očkovania nastal.

„Zaznamenali sme v súvislosti s medializáciou prebiehajúcich epidémií osýpok v susedných krajinách zvýšený záujem o očkovanie,“ tvrdí Úrad verejného zdravotníctva.

Kto je ohrozený?

Najväčším rizikom sú osýpky pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní. Deťom podávajú prvú vakcínu povinne od 15. do 18. mesiaca veku.

Ohrozené tak sú aj deti do tohto veku, ktoré ešte nemohli byť očkované. „Ak bola matka imúnna v čase tehotnosti, jej dieťa má po pôrode asi do šiestich mesiacov protilátky od matky, ktoré dieťa chránia do istej miery,“ hovorí Peter Visolajský, detský lekár vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení u detí. Vyznačujú sa častými komplikáciami, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najviac nákazlivým prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.

Ako sa šíri epidémia (pôvodný zdroj tu)

View post on imgur.com

Ide o vírusovú infekciu, ktorá sa prenáša vzduchom. „Takže možnosti sú dve – neprísť do kontaktu s infikovaným človekom, čo je pomerne zložité, keďže vírus chorý vylučuje ešte predtým, ako sa uňho objavia typické príznaky. Jedinou efektívnou možnosťou prevencie teda zostáva očkovanie,“ hovorí Visolajský.

„Teda rodičia, ktorí doposiaľ odmietali očkovať svoje dieťa, by svoje rozhodnutie mali prehodnotiť a dať svoje dieťa zaočkovať.“

Rodičov vyzýva na očkovanie aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. „Odporúča všetkým váhajúcim rodičom, aby sa poradili so svojimi pediatrami, aby mali viac informácií o všetkých prínosoch i rizikách, no aj o tých, ktoré vyplývajú z možných následkov nezaočkovania.“

Ak však rodičia nedali zaočkovať svoje dieťa vtedy, keď ho podľa očkovacieho kalendára mali, poisťovne vakcíny nemusia preplatiť automaticky. Napríklad Union mal doteraz systém nastavený tak, že ak dieťa nebolo očkované v riadnom termíne, preplatenie musel schváliť revízny lekár. Union teraz od tohto ustupuje a bude očkovanie preplácať aj bez schválenia revízneho lekára.

Chcú takto uľahčiť očkovanie detí, ktoré neboli očkované podľa očkovacieho kalendára. „Osýpky sa pomaly presúvajú aj do nášho regiónu, preto je potrebné rýchlo zvýšiť počet zaočkovaných detí,“ povedal riaditeľ Unionu Michal Špaňár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Osýpky

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie