Denník N

U Danka otvárajú listy poslancom a posudzujú, aký je ich obsah (+video)

Otvorený list pre Igora Matoviča. foto - OĽaNO
Otvorený list pre Igora Matoviča. foto – OĽaNO

OĽaNO upozorňuje, že porušenie listového tajomstva je zásadným porušením demokratických pravidiel a navrhnú odvolanie predsedu parlamentu. Podľa Danka sa nedeje nič neštandardné. Matovič podľa neho „účelovo manipuluje s informáciami“.

Zamestnanci parlamentnej podateľne čítajú listy poslancov Národnej rady, posudzujú ich obsah a určujú, či sa k poslancom vôbec dostanú. Robia to na základe písomného rozhodnutia, ktoré vydal šéf Kancelárie Národnej rady Daniel Guspan, ktorý je priamym podriadeným Andreja Danka. Upozornil na to líder OĽaNO Igor Matovič.

Príkaz je zo 7. apríla, zamestnanci sú odvtedy povinní otvárať listové zásielky, na ktorých nie je napísaný odosielateľ, alebo je ním fyzická osoba. To nie je jediný zásah do súkromia korešpondencie opozície.

V parlamente otvárajú poslancom listy, kontrolujú aj vulgarizmy
autorka: Martina Koník

Vulgarizmy a dehonestujúci obsah

Vedenie Národnej rady rozhodlo aj o tom, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu troch mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje“.

Poslanci tak ani nemusia vedieť o tom, že im vedenie parlamentu zadržalo poštu. Nevedie sa o tom žiadna dokumentácia a je len na radových zamestnancoch parlamentu, ako obsah pošty vyhodnotia.

Matovič na prax, ktorá je zrejme v rozpore s ústavou a právom na listové tajomstvo, prišiel po tom, čo dostal z podateľne niekoľko otvorených listov označených pečiatkou „Otvorené z bezpečnostných dôvodov“. Teraz zháňa podpisy ďalších opozičných poslancov a chce zvolať mimoriadnu schôdzu na odvolanie Danka. OĽaNO tiež podáva trestné oznámenie.

Prípadom sa začína zaoberať aj Generálny prokuratúra, ktorá „na základe medializovaných informácií požiadala o súčinnosť Kanceláriu Národnej rady“. Jej hovorkyňa Andrea Predajňová napísala, že „po zaobstaraní relevantných informácií rozhodnú o ďalšom zákonnom postupe.“

Podľa Igora Matoviča ide o jedno z najzávažnejších porušení demokratických pravidiel za desiatky rokov. Rozhodnutie od Dankovho podriadeného podľa lídra OĽaNO stavia opozičných poslancov pod úroveň väzňov, ktorým ako jediným na Slovensku kontrolujú obsah ich pošty. Väzňom však na rozdiel od opozície aspoň oznámia, že im listy zadržali. Čítal tiež z listov, ktoré obsahovali podozrenia z korupcie aj informácie z pozadia SNS a Andreja Danka.

Igor Matovič uprostred tlačovky o otváraní listov udrel listami do pultíka a odišiel so slzami v očiach a rozčúlený od novinárov, pokračovať musela Veronika Remišová. Potom sa Matovič vrátil.

Andrej Danko a Igor Matovič. foto N – Tomáš Benedikovič

Dankova hovorkyňa: Nerobí sa nič neštandardné

Danko cez šéfku komunikačného odboru parlamentu Zuzanu Čižmárikovú odkázal, že Matovič „účelovo manipuluje s informáciami“. Tvrdí, že iba postupujú podľa odporúčaní ministerstva vnútra a Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

„Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa, alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky,“ povedala Čižmáriková.

Kontrolujú podľa nej nielen zásielky pre opozičných, ale aj pre koaličných poslancov a zamestnanci musia dodržiavať zásady listového tajomstva.

Časť nariadenia, ktorá sa týka vulgarizmov, Čižmáriková vysvetľuje tým, že si poslanci nechceli takéto zásielky preberať a „99 percent“ z nich vraj boli pohľadnice.

Pred skartovaním ich podľa nej aj tak ešte chceli ukázať poslaneckým klubom, aby rozhodli, či sa skartujú.

Na otázku, či Danko o nariadení vedel, opakovane odpovedal, že ho nepodpísal, ale podpísal ho Guspan.

„Kancelária Národnej rady SR a jej zamestnanci v žiadnom prípade zámerne neporušujú ústavné právo na zachovanie listového tajomstva. Každá podozrivá zásielka, však musí byť aj podľa pravidiel ochrany ústavných činiteľov preverená. Rovnaké pravidlá platia na všetkých štátnych inštitúciách,“ napísal Guspan vo vyhlásení.

Národná rada tvrdí, že za posledných 14 dní platnosti novej smernice o bezpečnostných opatreniach, bolo z 789 doručených  zásielok, na základe špecifických pravidiel z Úradu na ochranu ústavných činiteľov, preverených 39 listových zásielok, čo tvorí 4,9 percenta.

Príkaz vedúceho Kancelárie NR SR. Zdroj: Igor Matovič

Čo je v príkaze: začína sa bezpečnosťou, potom aj skartovanie

Príkaz vedúceho Kancelárie Národnej rady Daniela Guspana o listoch sa začína pokynmi, že podateľňa musí byť vybavená ochrannými prostriedkami pre pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s listami. Aj ďalej príkaz menuje bezpečnostné dôvody otvárania listov.

Ďalej však príkaz hovorí o otváraní listov poslancom, ktoré nemajú odosielateľa alebo je odosielateľom fyzická osoba.

„Preveriť otvorenú listovú zásielku len v rozsahu, ktorý je nevyhnutný na zistenie bezpečnosti zásielky,“ píše sa tiež v príkaze.

Ďalší z bodov však už predpokladá, že listy musí niekto čítať. „Zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu 3 mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje,“ píše sa v príkaze.

Matovič viní Danka z kontroly listov poslancom (záznam tlačovky)
autorka: Martina Koník

Glváč a Bugár: Matovič len prekrýva svoje problémy s daňami

„Vystúpenie Igora Matoviča považujem za chabý pokus odvádzať pozornosť, prekryť svoje daňové podvody a výzvu bývalého spoločníka Vandáka, aby podstúpil detektor lži,“ odpísal k dnešnej Matovičovej tlačovke podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer).

„Jeho herecký výkon so slzou v oku bol už len čerešničkou na torte a pripomenul mi známe „Idem od vás, neublížil som“, keď sa so slzou na krajíčku lúčil a mával do kamier iný, starší politik,“ napísal s odkazom na televíznu rozlúčku Vladimíra Mečiara.

Glváč nariadenie o listoch považuje za internú vec parlamentu, detaily podľa neho musí vysvetliť vedúci kancelárie. Poslanci Smeru si podľa Glváča na nič nesťažovali.

Podobne reagoval aj Béla Bugár, Matovič sa aj podľa neho snaží odpútať pozornosť od svojich problémov. „Matovičovi tečie do topánok. Potrebuje odpútať pozornosť od svojich problémov,“ povedal Bugár pre TASR.

Bugár zdôraznil potrebu bezpečnosti. Pripomenul zásielky s bielym práškom aj obálku s rádioaktívnou látkou, ktorá prišla vlani v novembri ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd). Neprekáža mu kontrola podozrivých zásielok.

Voči obvineniam a Matovičovmu „excentrickému divadlu“ sa ohradil aj vedúci Kancelárie NR SR Guspan. Tvrdí, že zamestnanci parlamentu dodržiavajú listové tajomstvo, a že rovnaké bezpečnostné opatrenia dodržiavajú aj iné štátne inštitúcie.

Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan. foto – tasr

Hrnčiar: Povedali mi, že to je len bezpečnostné opatrenie

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (klub Most-Híd) tvrdí, že prezeranie listov v podateľni parlamentu je len bezpečnostné opatrenie. „Nevedel som o tom, že také nariadenie existuje, ale stihol som si prezistiť, že je to nariadenie vydané z bezpečnostných dôvodov,“ povedal s tým, že vysvetlenie má len sprostredkovane od vedúceho kancelárie Guspana.

Podľa Hrnčiarových informácií sa má nariadenie týkať najmä zásielok, pri ktorých je podozrenie, že môžu obsahovať aj niečo iné ako list. V príkaze je naozaj aj takýto bod (vtedy majú zamestnanci podateľne postupovať podľa pokynov ministerstva vnútra), ale až za pokynom otvárať listy bez odosielateľa a za pokynom o vulgarizmoch.

Igor Matovič navyše na tlačovke ukazoval aj obyčajné listy, ktoré pracovníci podateľne otvorili a čítali. Citoval práve listy s upozornením na korupciu.

Hrnčiar odmieta, že by koalícia mohla takto kontrolovať ľudí, ktorí opozičným poslancom nahlasujú korupciu. „Skôr si myslím, že Igor Matovič potrebuje prekryť svoj problém s účtovníctvom,“ tvrdí podpredseda parlamentu. „Po tom, čo ho včera pán Vandák vyzval, aby išiel na detektor, a povedal aj veľmi závažné veci, ktoré sa týkajú jeho pôsobenia vo firme, potrebuje prísť s niečím iným.“

Hrnčiar tvrdí, že žiadna cenzúra v parlamente nehrozí. „Ak ľudia nahlasujú korupciu, chcú sa väčšinou s poslancom stretnúť osobne. Materiály mu pošlú napríklad elektronickou poštou.“

E-maily poslancom nikto nekontroluje, kancelária parlamentu sa k nim nedostane. „Každý poslanec si musí zadať bezpečnostný kód, ktorý musí obsahovať veľké a malé písmená a čísla. Je to individuálny akt poslanca, ktorý robí na IT oddelení tak, že zamestnanec oddelenia počas tohto zadávania ide preč, aby ten kód nevidel,“ dodal Hrnčiar.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák hovorí, že o príkaze vedúceho kancelárie parlamentu otvárať listy poslancov vôbec netuší. „Neviem o tom naozaj nič, absolútne. Nevidel som tlačovku pána Matoviča, takže je mi ťažko sa k tomu vyjadrovať,“ povedal.

František Šebej z Mosta-Híd o príkaze nevie. „Nemám na to ani názor, lebo prvý raz to počujem. Netuším, o čo ide,“ hovorí. Na otázku, či je v poriadku, že by mu niekto kontroloval poštu, odpovedal, že nevie, ale asi to v poriadku nie je, no názor si ešte neurobil. Hanlivé listy občas dostáva, je však na to zvyknutý. Otvorené listy sa k nemu dostávajú, lebo požiadal pracovníčky zahraničného parlamentného výboru, ktorému predsedá, aby listy prečítali a dali mu len tie, ktoré sú relevantné.

Nicholsonová: Je to ľahko zneužiteľné

„7. apríla prišiel príkaz, aby otvárali listové zásielky, ktoré odoslal anonymný odosielateľ. Aj keď o tom sa dá pochybovať, lebo ak nie je uvedený odosielateľ na obálke, ešte nemusí byť anonymný, lebo sa mohol podpísať na list,“ potvrdila podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš-Nicholsonová.

Zamestnanci Národnej rady majú najskôr preskúmať list detektorom na pevné predmety, čo je podľa Nicholsonovej dobrá vec. „Lenže otázne je preskúmavanie obsahu listu, tam môžu byť anonymné podania, ktoré sú zaujímavé, ale zo strachu sa ľudia nepodpísali. A ak by prišlo anonymné podanie na kancelára alebo na kohokoľvek z nadriadených v podateľni, čo by s tým urobili? Je to veľmi ľahko zneužiteľné. Netvárme sa, že kancelár je nestranný človek,“ hovorí Nicholsonová.

Súhlasila by tak s detektorom, ale nesúhlasí, aby otvárali listy a preskúmavali listy. „Sme verejne činné osoby a ja chcem vedieť aj negatívne reakcie na mňa. Na to si platím asistentov, aby pracovali s poštou,“ povedala. Od 7. apríla jej zatiaľ neprišiel žiadny otvorený list, vysvetľuje si to tým, že jej neprišiel žiadny anonym, a preto to neotvorili.

Hnutie Sme rodina je pripravené podporiť návrh na odvolanie Andreja Danka. Reagovali tak na vystúpenie lídra OĽaNO Igora Matoviča, podľa ktorého predseda parlamentu nariadil otvárať listy poslancom.

„Pokiaľ sa to potvrdí, pridáme sa k odvolávaniu,“ povedal pre Tasr predseda Sme rodina Boris Kollár. Zdôraznil, že listové tajomstvo je garantované Ústavou SR. Odmieta, aby si zo základného zákona štátu robil niekto trhací kalendár.

Jeho stranícky kolega Peter Pčolinský potvrdil, že mu v parlamente otvorili poštu. Rozhodnutie o otváraní listov komentoval tým, že sa vo vedení parlamentu museli zblázniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kontrola listov poslancom

Slovensko

Teraz najčítanejšie