Denník N

Višňovský: Ľudia dostali nádej, že na Slovensku budú znova vyrastať dobrí hokejisti

Ľubomír Višňovský sa momentálne venuje aj výstavbe športového areálu v bratislavskej Rači. Foto – archív TASR
Ľubomír Višňovský sa momentálne venuje aj výstavbe športového areálu v bratislavskej Rači. Foto – archív TASR

Ľubomír Višňovský (40) pred rokom ukončil hokejovú kariéru. Naposledy sa ukázal v pozícii konzultanta pri hokejovej reprezentácii do 18 rokov.

Najväčším talentom slovenského tímu na domácich majstrovstvách sveta do 18 rokov bol Martin Fehérváry. Ľubomír Višňovský si myslí, že ak má Slovan každý rok plátať financovanie klubu, radšej by sa mal vykašľať na KHL. Ako bývalý hráč Edmontonu praje zisk Stanleyho pohára tomuto kanadskému klubu.

Ako hodnotíte účasť hokejistov na domácom šampionáte?

Obsadili konečné šieste miesto, ale hra bola výborná. Chalani nesklamali, hral sa pekný, atraktívny hokej. Ľudia dostali nádej, že znova budú na Slovensku vyrastať dobrí hokejisti, čo je super. Mal som z toho dobrý pocit.

Boli ste konzultant slovenského tímu – aké ste mali úlohy?

Komunikoval som s trénermi a chalanmi, dával som rady a skúsenosti. Sledoval som aj druhé tímy. Mojou úlohou bolo chalanom aj dodávať sebavedomie.

Boli ste s nimi aj na ľade?

Počas sezóny áno, ale počas majstrovstiev už nie. Tam sme mali mítingy, na ktorých sa ma chalani pýtali rôzne veci. Išlo o to, aby z mojej strany cítili dôveru. Pred šampionátom a počas neho je to o tom, aby sa naladila forma a bola v poriadku psychika.

Čo ich najviac zaujímalo?

Hlavne sa pýtali, ako som to zvládal ja, čo ma posúvalo a kde som bral motiváciu hrať na takej úrovni aj po dlhých rokoch. Pýtali sa aj na veci zo súkromia, napríklad aké mám autá, bolo to zábavné.

Keď ste vy boli v ich veku, zaujímali vás rovnaké veci alebo niečo iné?

Doba bola úplne iná, neboli sociálne siete, nemali sme mobily. V televízii nebolo toľko zápasov NHL, bolo to trochu iné.

Čím to bolo, že hrali tak dobre? Dobrou generáciou či kvalitným trénerom?

Stretlo sa tam pár šikovných chalanov, celú sezónu boli pokope, tréner ich posúval. V projekte osemnástky suploval kluby, pretože chalani z nich neprišli fyzicky pripravení na medzinárodný hokej. Tréner si to oddrel aj s realizačným tímom počas celého roka. Niektorí chalani zo zahraničia prišli dobre pripravení, iní menej. Tí to však nahrádzali tým, že odohrali veľa ťažkých zápasov v kvalitných ligách.

Najlepšie hodnoteným slovenským obrancom bol Martin Fehérváry – ako sa vám pozdáva?

Z celého tímu bol asi najďalej, vo Švédsku hráva už aj seniorský hokej, v tíme bol najväčší talent. Obrana hrala naozaj výborne, či už Kupec, Žiak, Ivan a ďalší. Každý zápas niekto vynikol, obrana si splnila svoje. V médiách ich oznámkovali dvojkou, vraj pustili veľa gólov, ale hrali fakt dobre.

Kapitán Martin Fehérváry. Foto N – Peter Kováč

Keď ste pred rokom končili kariéru, hovorili ste, že to pre vás nie je jednoduché. Aký bol váš prvý rok bez vrcholového hokeja?

Sem-tam som mal chvíle, že mi to chýbalo a rád by som znova zažil hokejovú atmosféru. Zatiaľ je to v pohode, všetko funguje, starám sa o rodinu, riešim si veci, nenudím sa. Pracujem na záležitostiach okolo areálu v Rači a mocem sa aj okolo mojich súkromných vecí. Mám rôzne koníčky, chodím trénovať, zatiaľ je to v poriadku.

Mali ste veľké problémy s platničkami, ako to s nimi vyzerá?

Musím trénovať, lebo ak prestanem, tak sa to rozpadne, pokope ich držia len svaly.

Takto pred rokom ste mali 36 zo 42 povolení na výstavbu športového areálu v Rači. V akom stave je to teraz?

Vyzerá to tak, že nám už schválili územný plán. Keď to bude stopercentne právoplatné, ideme na stavebné povolenie a stavať. Začína sa to hýbať. Termín začiatku výstavby závisí od stavebného povolenia.

Kariéru ste ukončili ako hráč Slovana Bratislava. Túto sezónu klub viac ako výsledky riešil meškajúce výplaty. Mal by sa stále zubami-nechtami držať v KHL?

Sú na to dva pohľady. Na hráčom chýbajúce peniaze nevplývajú dobre, pretože sa nemôžu sústrediť na hokej. Manželky a rodiny ich nútia, aby domov nosili peniaze. Bez toho to nejde, z niečoho musia žiť. Ak to má takto fungovať rok čo rok, radšej sa vykašľať na KHL a vrátiť sa do slovenskej ligy. Zvýšila by sa jej úroveň.

Na druhej strane, diváci sú hladní po lepšom hokeji, chodia sa pozerať na kluby ako CSKA Moskva či SKA Petohrad. No keď na to človek nemá peniaze, nech to nerobí. Sponzorské zmluvy sú podpísané, no tie peniaze nemusia vždy prísť. Vedenie však vie, do čoho ide, treba to nechať na nich.

Po dlhých rokoch v klube končí generálny manažér Maroš Krajči. Ako ste ho vnímali z pozície hráča?

S Marošom som vždy mal dobrý vzťah. Vždy platilo, na čom sme sa dohodli, aj keď to niekedy meškalo, to je asi v každom tíme. Maroša mi je ľúto, za dvadsať rokov tam spravil kus roboty. Bude mi tam chýbať, vedel som, že keď prídem do VIP priestorov, vždy tam bude, teraz to bude iné. Uvidíme, kto bude nový generálny manažér, sám som zvedavý.

Višňovský krátko po poslednom zápase kariéry v roku 2016. Foto – archív TASR

Chicago druhýkrát za sebou vypadlo v prvom kole play-off o Stanleyho pohár. Prekvapilo vás to?

Áno, no nie každá sezóna je dobrá. Potrebujú novú krv, nový impulz. Treba si nechať starých dobrých šikovných hráčov, no doniesť aj mladých a vytvoriť správny mix. Klub je každý rok na hrane platového stropu, pretože základ kádra majú dlhodobo podpísaný, preto pre nich nie je jednoduché poskladať tím.

Koho favorizujete na zisk Stanleyho pohára?

Fandím Edmontonu, v ktorom som hrával. Sú tam mladí chlapci. Neskutočné, čo predvádza Connor McDavid. Klobúk dole, je to hviezda veľkých rozmerov, škoda, že som si proti nemu nezahral. Už v tomto veku je to pán hokejista.

Prvýkrát sa môže stať, že na začiatku seniorského šampionátu nebude mať Slovensko v tíme ani jedného hráča z NHL. Niektorí hráči tvrdia, že nemajú zmluvu na budúcu sezónu. Zažívajú tlaky?

Tlak je hlavne od agenta. Keď je hráč bez zmluvy a náhodou sa zraní, klub s ním ani nezačne rokovať. Jeho kariéra je tým ohrozená. Je to obrovský risk. Ja som väčšinou mával dlhodobejšie zmluvy, netrápil som sa s tým, len som dal vedieť, či som, alebo nie som zranený.

Ako vidíte šance slovenského tímu na majstrovstvách sveta?

Závisí to od momentálnej formy. Niekedy sa stáva, že príprava je ťažká, prvý zápas sa vyhrá a už to ide. Chalanom držím palce. Sú tam šikovní mladí chlapci, hlavne treba dávať góly, potom je hokej jednoduchší. Zatiaľ mali šance, no nedávali góly. Ťažko sa mi to však hodnotí, nevidel som veľa zápasov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v hokeji do 18 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie