Denník N

Mazurekov kamarát z detstva: Chválil Hitlera, Wehrmacht boli podľa neho super chlapi

Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. Foto – RTVS
Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. Foto – RTVS

Milana Mazureka polícia obvinila z extrémizmu a diskriminácie skupiny osôb. Bývalý kamarát Martin Čupka odkrýva jeho minulosť. Pýta sa: čo by robil, keby bol ministrom vnútra?

S Martinom Čupkom sme sa prvý raz videli na diskusii o extrémizme v Kežmarku, kde verejne odkryl terajšieho Kotlebovho poslanca Milana Mazureka požiadavkou, aby mu do očí povedal, že nikdy nepopieral holokaust. Teda ak je chlap. Mazurek neodpovedal. Poznajú sa od detstva, vyrastali spolu v Spišskej Belej. 

Postavili ste sa v Kežmarku a požiadali ste Milana Mazureka, aby vám povedal do očí, že nikdy nepopieral holokaust. Bol evidentne zaskočený a na otázku neodpovedal. Pripravovali ste sa na to alebo to prišlo zrazu?

Nepripravoval som sa. Prišlo to spontánne. Nahnevalo ma, keď som počul od starých chlapov z vlakových hliadok alebo od ľudí, ktorí tu ani nežijú, že sa boja chodiť do obchodu… Keď som videl, ako Miňo vystupoval voči doktorovi Traubnerovi a povedal, že sa utvrdil v názoroch na holokaust, naštvalo ma to. Keď sa ho pýtali novinári na holokaust, tak ho vraj nepopieral, nevedel, tvrdil, že nie je historik. Keď mal za sebou päť radov zelených tričiek v Kežmarku, zrazu vedel rozprávať o všetkom. Preto som vystúpil v diskusii. Potom ma mrzelo, že som to mohol povedať inak…

Ako inak?

Vyzeralo to dosť osobne, ako keby som išiel proti nemu. Mnoho ľudí sa ma potom pýtalo, či mu nezávidím. Čo mu mám závidieť? Viete, možno to bolo osobné, ale nie každý mu môže povedať pravdu.

Kontaktoval vás on alebo niekto z jeho ľudí po vašom vystúpení?

Napísal mi esemesku, nechcem však o nej hovoriť, bolo to osobné. Keby mi v sále povedal „áno, Martin, popieral som holokaust, bola to chyba“, prvý by som mu zatlieskal a požiadal by som ho o tričko.

Obsah vašich textoviek je súkromný, ale aký bol ich tón? Výhražný, alebo aký?

Nie. To by bola ich osudová chyba. Keby sa mi teraz niečo stalo, každý vie, že som mal problém len s ním. Spojili by si to, a keby zaspievali ďalší, bol by to ich koniec.

Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. foto - RTVS
Sála v Kežmarku bola pri vystúpení Martina Čupku plná ľudí, veľkú časť publika tvorili prívrženci Kotlebu. Foto – RTVS

Keď ste Mazureka vyzvali, aby vám do očí povedal, že nepopieral holokaust, reagoval, že vy by ste sa mali hanbiť za to, čo ste urobili v Taliansku a že ste zradili. Čo sa stalo v Taliansku?

Nič. Neviem. Pýtal som sa ho v esemeske, čo tým myslel, ale neodpovedal.

Kradli ste, urobili niečo iné, alebo si pán Mazurek len niečo vymyslel?

Nekradli sme. Zbierali sme jablká. Myslím si, že v tej situácii nevidel iné východisko, len takto zaútočiť.

Ako takto?

Jednoducho. Myslí si, že som jeden z tých, kto ho môže potopiť. Kamaráti tiež vedia, čo Miňo rozprával, že velebil Hitlera, ale mlčia, lebo chcú s ním chodiť zarábať do Talianska.

Velebil Hitlera? Ako?

Že plynové komory sú výmysel…

To ešte nie je velebenie Hitlera.

Nie je to popieranie holokaustu? Hovoril, že Hitlerjugend bolo dobré, že Hitler zaviedol varovania o škodlivosti na cigarety a podobné blbosti. Nepripadá vám to tak, že hovoril o ňom pozitívne? Keď rozprával o druhej svetovej vojne, hovoril len o Hitlerovi. Stále dookola obhajoval Tretiu ríšu. Sympatizoval s názormi, že Cigáni sú paraziti, treba s nimi urobiť poriadok, Wehrmacht boli super chlapi, odvážni mladí ľudia, išli do prvých radov, aj keď prehrávali vojnu, nebáli sa. Rusi a partizáni boli podľa neho aké svine, keď sa skrývali. To je málo? Chodil v bieločiernych maskáčoch, bieločiernej šiltovke, bombere a v kanadách.

Martin Čupka (24)

Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. foto - RTVS
Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. foto – RTVS

Pochádza aj žije v Spišskej Belej. Vyštudoval gymnázium, štyri mesiace po maturite strávil na absolventskej praxi na úrade práce v Kežmarku a potom išiel brigádovať do zahraničia. Skúsil aj štúdium na vysokej škole, ale po prvom semestri to vzdal. Pokračoval v zberoch v zahraničí, kým nedostal ponuku na post koordinátora na úrade práce. Momentálne predáva v obchode.

Myslíte si, že Mazurek je neonacista alebo že sympatizuje s týmito ideami?

Tak ako všetci kotlebovci. Veď o tom je ich propaganda.

Čiže myslíte si to?

Áno.

Názory na holokaust, Židov a Rómov mal stále rovnaké alebo…

Áno, a ako vidno, drží si ich dodnes. Ale namiesto odpovede na popieranie holokaustu zaútočil na mňa, že som chodil v bombere a hajloval som na Mierovke…

Odpovedali ste mu, že spolu…

… že sme chodili spolu. Vyznelo to, ako keby som sa priznal, že som hajloval, ale nemám vymetenú hlavu, aby som hajloval. Bomberu som nemal nikdy na sebe. Chodil som v bundesvéroch, tých čiernych nohaviciach, a nosil som kanady, lebo sa mi to páčilo.

Patrili ste k skínom?

Nie. Hlavu som si nikdy neholil, tričká s maltézskymi krížmi a podobne som nikdy nenosil.

Rozumiem tomu správne, že ste nikdy nepatrili k skínom, neonacistom ani ste s nimi nesympatizovali?

Nikdy. Akoby ma mohlo priťahovať niečo, čo narobilo toľko zlého? Ale vždy som sa hlásil k tomu, že problémových Cigánov nemusím. Keď to poviete verejne, tak z vás spravia hneď fašistu alebo neonacistu.

Video: Reportáž RTVS z diskusie v Kežmarku

Ako sa vlastne Mazurek dostal ku kotlebovcom?

Zbadal som ho až na kandidátke ĽSNS. Viem, že Miňo a jeho asistent Stano Susa chceli vstúpiť ešte pred voľbami do armády. Riešili sme to aj spolu, ale potom som sa na to vykašľal. Neskôr som sa pýtal Stana, ako dopadli v regrutačnom stredisku. Povedal, že Miňo vstupuje do politiky ku Kotlebovi a on ide s ním.

Myslíte si, že je niečo na Mazurekovi, Kotlebovi a ich ľuďoch nebezpečné?

Samozrejme. Predstavte si, že by sa dostali k moci. Miňo sa zahnal kameňom na ženu, do očí sa vysmieval starému pánovi, doktorovi Traubnerovi, ktorý prežil holokaust a zachraňuje životy. Čo by robil, keby bol ministrom vnútra? A Stano Susa ministrom obrany? Všetci sú podľa nich zlí. Prví zlí boli Cigáni, Židia, potom som to bol ja, lebo som povedal, že Miňo nie je taký, ako sa robí, a aj učitelia, ktorí dostávajú ocenenia Biela vrana. Ani oni pritom neurobili nič, aby tu bolo lepšie.

Aké ste mali ešte reakcie?

Ľudia sa ma pýtali, či sa nebojím, že ma policajti zavolajú na výsluch kvôli Mazurekovi, a dodnes nič. Nie že by som sa hlásil, ale nie je to trochu zaujímavé? Na druhej strane je dobre, že mi dali pokoj.

Vyzerá to, že sa s Mazurekom veľmi dobre poznáte. Odkedy?

Od malička. Bývali sme od seba tri domy v Spišskej Belej.

Hrávali ste hokej, futbal v jednom klube?

Hrali sme hokejbal, jazdili na bicykloch, sedávali sme s partiou na lavičke… Na strednej škole sme už nemali toľko času. Potom sme si urobili vodičáky. Jeho otec predával elektro cez internet, tak sme robili spolu rozvoz. Kamaráti z detstva.

Poznáte Mazureka. Myslíte si, že vytlačí Kotlebu?

Tak ďaleko nevidím, ale myslím si, že lezie Kotlebovi na nervy, lebo ho ohrozuje. Kaliňák chce vytlačiť Fica? Myslím si, že nie. Čo je Kaliňák bez Fica a Miňo bez Kotlebu? Nič.

Hovorili ste, že ste boli ich sympatizant, ak si dobre pamätám.

Nevolil som ich, neroznášal som letáky, nenosil som zelené tričko, ale páčilo sa mi, že chceli poriadok. Nikdy som sa netajil tým, že Cigánov nemusím.

Prečo?

Hnevá ma, že ľudia pracujú a dostanú 400 eur a oni nemusia odrábať pomaly ani aktivačné práce a dostávajú peniaze. Zažil som to na úrade práce.

Ak to tak bolo, nie je to chyba systému?

Neprekáža mi, že sú farební, ale to, že len nastavujú ruky a všetko im musíte dať. Keď som pracoval v Jurskom, mal som na starosti okolo sto ľudí. Sú tam takí, ktorí nebudú robiť nikdy, ale aj takí, ktorých som mal rád a je mi za nimi smutno. Na strednej škole som mal spolužiaka Cigána a dovolím si tvrdiť, že ani ja nie som na jeho úrovni. Rodina je slušná, podnikajú, on teraz študuje právo a je to super človek.

Útočili ste v mladosti proti Rómom? Bili ste ich, poľovali ste na nich?

Nie. Keď sme boli deviataci, chodili sme čakať kamaráta. Dupli sme nohou a Cigáni utekali. Páčilo sa nám to, lebo sa nás báli.

Mali ste niečo pri sebe? Bejzbalku, niečo iné?

Ja nie. Dakedy stačilo mať obuté kanady…

Páčilo sa vám to?

Naháňali sme im strach a komu mladému sa to nepáči. Mysleli sme si, akí sme frajeri a že tým vyriešime problém. Nevyriešili sme nič.

Ste rasista?

Nie. Mne neprekáža ich farba pleti. Zneužívajú to, že nemusia robiť, a dávky nedajú deťom, ale prepijú, prefajčia a nahádžu do automatov.

Mnohí z nich nepracujú, ale faktom je, že mnohých ani nikto nezamestná.

To je pravda, ale mnohým sa nechce.

Aj v majorite sú ľudia, ktorí nebudú nikdy pracovať, ale nikto nemá právo hovoriť, že tí alebo iní sú ako celok paraziti.

Netvrdím, že bieli sú lepší ako Cigáni, ale pozrite sa, ako to funguje. V osade sú ľudia, ktorí nič nepotrebujú a je im to jedno, ale aj skupina, ktorá vidí, že nemusí pracovať, aj tak dostane peniaze.

Zle nastavený systém?

Dobre, ale systém na Slovensku nezmeníte. Bohužiaľ, nedá sa to.

Kotleba má na webe heslo – odvahou proti systému.

Akou odvahou? Veď Miňo Mazurek nemal odvahu povedať mi do očí to, čo robil pred desiatimi rokmi.

Hovorili ste s ním o rómskej otázke?

Približne pred rokom sme sa stretli na ulici a povedal som to aj jeho asistentovi Stanovi Susovi. Hovoril som im, že keď chcú riešiť naozaj cigánsky problém, nech sa idú pozrieť do Jurského, ako vyzerá systém, ktorý nefunguje. Povedali – ozveme sa ti a neozvali sa dodnes. Mali možnosť to riešiť a ukázať mne ako občanovi, že ich zaujíma môj problém. Neriešili to. Problém s bytovkou v Belej takisto. Natočili si propagandistické videjko a to bolo všetko.

Myslíte si, že rómsku otázku v skutočnosti nechcú riešiť?

Politická strana, ktorá je založená na cigánskom probléme, ho nikdy nevyrieši. Keby ho vyriešila, nemala by dôvod existovať a zanikla by. Čo by potom kričali?

Prispieť na aktivity Zabudnutého Slovenska
boj proti extrémizmu môžete tu.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Milan Mazurek

Slovensko

Teraz najčítanejšie