Denník N

Cenzor Danko je bezpečnostným rizikom pre štát

Predseda parlamentu ukázal, ako vníma slobodu, a ani mu nedošlo, že robí niečo zlé.

Napíšete svojmu poslancovi a chcete od neho, aby sa pozrel na prípad korupcie. Odteraz musíte rátať s tým, že váš list nebude čítať on, ale ľudia predsedu parlamentu Andreja Danka alebo priamo on. Už asi nenapíšete. Danko síce nevie rozprávať, čítať však vie a nepíšete predsa jemu. Napríklad aj preto, že je veľmi pravdepodobné, že práve on je z partie, ktorá tú korupciu pácha.

Bol to hlúpy nápad. Ťažko sa vôbec predstavuje, kto príčetný by mohol vymyslieť, že kancelária parlamentu bude čítať listy, ktoré prichádzajú do parlamentu poslancom, a cenzurovať, ktoré sa k nim dostanú.

Nenechajme sa popliesť tým, že na škandál upozornil Igor Matovič. Zdá sa, že listy čítajú všetkým. Napriek tomu. Danko Matoviča neznáša až tak hlboko, že sa ľahko predstavuje, že v snahe vyhrať nad ním mu začne čítať aj poštu. Pre jeho transparenty a tričká urobil z parlamentu materskú škôlku, kde sa viac kontroluje, čo máte oblečené a či náhodou nemáte vo vrecku horalku, ako to, čo hovoríte.

Igor Matovič je naozaj viac herec ako politik. Teraz sa však zdá, že slza v oku vyhŕkla nie iba ako divadlo. Jeho vulgárny slovník a šašovské správanie by nemali byť zámienkou na zľahčovanie. Nie je to Matovič, čo kontroluje listy.

Neobstojí ani obrana postavená na bezpečnosti. Tá je nepochybne dôležitá. Preto listy prechádzajú cez detektor kovov, preto ich prehmatávajú, či tam nie je podozrivý prášok. Ak je však bezpečnostným rizikom každý list od fyzickej osoby, dospeli sme do štádia výnimočného stavu. A na to nevidieť žiaden dôvod. Iba že by sa Andrej Danko bál všetkých obyvateľov tejto krajiny.

Koalícia sa snaží tváriť, že sa nič špeciálne nedeje. Je to však neospravedlniteľné. Predseda parlamentu a druhej najsilnejšej koaličnej strany Andrej Danko ukázal, ako vníma slobodu. Zdá sa, že mu ani nedošlo, že robí niečo zlé. Inak by to predsa nerobili oficiálne.

Ľahko sa predstavuje, že v jeho SNS sú zvyknutí na to, že o všetkom rozhoduje predseda a súčasťou je aj to, že číta, čo si píšu jeho ľudia. Kontrola nadovšetko. V slušnej spoločnosti je to však neprijateľné. Je to prekážka normálneho života, kde sa ľudia rozprávajú a dôverujú si.

V roku 2017 je pravdepodobné, že oveľa viac podnetov od občanov prichádza poslancom emailom. Ak však Danko číta aj klasické listy, akú máme istotu, že to nerobí aj s elektronickou poštou? Najmä keď každú chvíľu nejaká súkromná komunikácia nelegálne unikne a je pokojne možné, že z tajných služieb. Tam svojich ľudí dosadil spolu so Smerom práve on.

Andrej Danko by mal iste veľa čítať. Mohlo by mu to pomôcť. My by sme ho však mali mať už prečítaného: Andrej Danko je bezpečnostné riziko štátu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kontrola listov poslancom

Komentáre

Teraz najčítanejšie