Denník N

Holjenčík radil úradu aj po odchode z funkcie. Bolo to zadarmo, tvrdí úrad

Jozef Holjenčík. Foto – TASR
Jozef Holjenčík. Foto – TASR

Opozičná SaS naznačila, že Jozef Holjenčík môže regulačný úrad ďalej ovplyvňovať, aj po odchode z funkcie mu totiž poskytoval konzultácie.

Jozef Holjenčík bol vplyvný, ale málo viditeľný úradník. Ako nominant Smeru šéfoval Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií.

Keď sa na začiatku roka prevalil škandál so zvýšením cien energií pre niektoré skupiny odberateľov, Holjenčík po intervencii premiéra Roberta Fica (Smer) z postu odstúpil.

Na regulačný úrad však Holjenčík chodil aj po tom, ako vo funkcii začiatkom februára skončil. Neoficiálne informácie o návštevách na úrade priznal pre Nový čas.

Vyjadril sa, že na úrad chodí iba na návštevy, keď ho pozvú na rokovanie, alebo keď potrebujú vysvetlenie k veciam, ktoré boli dlhodobo rozbehnuté. „O ničom nerozhodujem,“ citoval Holjenčíka Nový čas.

Pomáha s výročnou správou

Regulačný úrad vysvetľuje, že si Holjenčíka pozýva ako odborníka a bývalého šéfa. S čím presne a za koľko na úrade vypomáha?

„Bolo to niekoľko konzultácií, ktoré súvisia s vyhodnocovaním predchádzajúceho obdobia, konkrétne pri príprave dokumentov zhodnotenie predchádzajúceho regulačného obdobia 2012 – 2016 a výročná správa úradu za rok 2016,“ povedal hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz.

Dodal, že úrad naplno riadi jeho podpredseda Miroslav Čelinský a Holjenčík za svoje služby nič neinkasuje. „Bolo to bez akéhokoľvek nároku na honorár,“ dodal Igaz.

Regulačný úrad návštevy niekdajšieho šéfa Holjenčíka obhajuje tým, že alternatívu na úrade nemali. „Pána Holjenčíka si regulačná rada a úrad pozvali v súvislosti s vyhodnotením predchádzajúceho regulačného obdobia, z dôvodu jeho agendy ako bývalého dlhoročného predsedu,“ tvrdí Igaz.

Poslanci z opozičnej SaS sa však obávajú, že Holjenčík môže úrad naďalej ovplyvňovať. „Holjenčík na tomto úrade ešte stále úraduje, a to aj napriek tomu, že je zodpovedný za chaos s cenami energií, ktorý prepukol začiatkom tohto roku,“ povedala poslankyňa SaS Jana Kiššová.

Jej stranícky kolega Karol Galek sa obáva toho, že Holjenčík môže mať naďalej prístup k obchodným tajomstvám. Podľa poslanca pritom nič nebráni tomu, aby vláda nominovala šéfa úradu už aj dnes.

Nič s tým nezmôžu?

Galek a Kiššová si myslia, že Holjenčík chodí na regulačný úrad s tichým súhlasom vlády. Vyzvali preto ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer), aby zabránil ďalšiemu fungovaniu Holjenčíka na úrade. Hovoria, že to nemôže byť problém, keďže z funkcie Holjenčík sám odstúpil.

Žigovo ministerstvo hovorí, že s tým nemôže nič urobiť. „ÚRSO je nezávislý orgán a za jeho riadenie nesie plnú zodpovednosť súčasné vedenie. Rezort však už predložil do Národnej rady zákon, ktorý mení súčasné nastavenie úradu, na základe ktorého sa následne rozhodne o novom predsedovi úradu,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Novela, o ktorej hovorí, upravuje voľbu a kompetencie budúceho šéfa úradu regulácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie