Denník N

Epidémie osýpok zvyšujú počet očkovaných

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Od začiatku marca médiá informujú o epidémiách osýpok v niektorých európskych krajinách. Mierne sa zvýšil aj počet detí, ktoré boli zaočkované.

Začiatkom marca zverejnili informácie o veľkej epidémii osýpok v Rumunsku, kde v dôsledku tohto ochorenia aj umierali ľudia. Epidémie sa objavili aj v iných krajinách Európy – v Maďarsku či v Taliansku, niekoľko stoviek prípadov zaznamenali aj v Británii a Nemecku, ochorenie zaregistrovali tiež na Morave.

Aj na Slovensku máme po rokoch prvý prinesený prípad. Potvrdil sa u študenta z Talianska, ktorý je na UPJŠ v Košiciach.

Po  informáciách o prepuknutí ochorení v európskych krajinách vyzval hlavný hygienik aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker, aby rodičia, ktorí odmietli zaočkovať svoje deti, tak urobili. Práve blízkosť epidémií je totiž silný argument na to, aby rodičia zmenili svoje rozhodnutie a dali dieťa zaočkovať.

„Nebezpečie, ktoré sme tu desiatky rokov nezažívali, sa zrazu priblížilo. Preto je otázne, či bude zaočkovanosť naďalej klesať. Pediatri tvrdili, že ak v Bratislave umrie niekto na meningokokovú infekciu, mnoho rodičov dá hneď svoje deti zaočkovať. Keď sa reálna hrozba približuje, rodič reaguje iným spôsobom,“ povedala Mária Hatoková z Ústavu experimentálnej psychológie Slovenskej akadémie vied, ktorá robila výskum o tom, prečo stúpa počet ľudí, ktorí odmietajú očkovať svoje deti.

„Najväčšia skupina sa rozhoduje aj podľa toho, čo sa deje v našom regióne a či je hrozba blízko,“ dodala.

Údaje sú problém

Či sa to aj deje, je ťažké zistiť. Úrad verejného zdravotníctva nemá aktuálne dáta o tom, koľko detí je zaočkovaných a či sa po epidémiách v blízkych krajinách trend neočkovanosti zmenil.

Úrad totiž zbiera údaje o zaočkovanosti len raz ročne – k 31. augustu. Preto „momentálne nedisponuje oficiálnymi údajmi“.

Aktuálnejšie informácie by mali mať zdravotné poisťovne, ktoré vakcíny preplácajú. Podľa údajov dvoch menších súkromných poisťovní, ktoré majú zhruba tretinový podiel na trhu, počet preplatených vakcín v marci mierne stúpol.

Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa však údaje z marca ešte nemá. „Komplexné informácie za marec by mali byť k dispozícii v júni,“ tvrdí poisťovňa, v ktorej sú dve tretiny poistencov.

Mierny nárast

Práve údaje za marec ukazujú, že počet zaočkovaných detí mierne rastie, naznačujú to dáta z Dôvery a Unionu.

V marci tak Dôvera preplatila takmer 3400 vakcín. To je najviac od začiatku roka, keď preplácali menej ako 2700 vakcín. Je to viac aj medziročne, ale nie výrazne, len o 160 vakcín.

Mierny nárast bol aj v najmenšej poisťovni Union. V marci preplatili takmer 1100 vakcín, v januári a februári to bolo 880. V marci tak preplatili najviac vakcín za posledného pol roka.

Výraznejší nárast vidieť v Prešovskom a v Košickom kraji, kde je počet očkovaných najvyšší za pol roka, čo ukazujú údaje od Unionu.

Očkovanie proti hroziacej epidémii je po novom jednoduchšie. Ak totiž rodič nedal zaočkovať svoje dieťa vtedy, keď mal, poisťovňa mu vakcínu aj po tomto termíne preplatí automaticky. Nebude teda potrebovať povolenie poisťovne tak, ako to bolo doteraz.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie