Denník N

V čom všetkom sa v afére listov Dankovi ľudia dopustili chýb (+video)

Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan, ktorý je vo funkcii šéfa kancelárie Národnej rady aj počas terajšej vlády. Foto – TASR
Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan, ktorý je vo funkcii šéfa kancelárie Národnej rady aj počas terajšej vlády. Foto – TASR

Národná rada zatiaľ nedokázala vyvrátiť podozrenia opozície, že by aparát Andreja Danka mohol zneužívať bezpečnostné kontroly na čítanie listov pre poslancov.

Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan sa pri vysvetľovaní aféry kontroly listov pre poslancov dopustili viacerých chýb.

Ich vysvetlenia spochybňujú, že jediným dôvodom na sprísnenie kontrol pošty je bezpečnosť poslancov a zamestnancov parlamentu a že je takýto postup potrebný a primeraný. OĽaNO ich obviňuje, že porušujú listové tajomstvo a čítajú listy napríklad aj o korupcii funkcionárov vládnych strán.

„Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa, alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky,“ tvrdí šéfka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková. „Daná zásielka sa preveruje, nečíta,“ hovorila.

Video: Dankova hovorkyňa sa snaží vysvetliť otváranie listov
autorka: Martina Koník

V Guspanovom rozhodnutí sa dokonca priamo píše, že zamestnanci sú povinní otvoriť listové zásielky adresované poslancom, „pri ktorých nie je uvedený odosielateľ, alebo je odosielateľom fyzická osoba“.

Podozrivé je všetko

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová vraví, že na podateľni parlamentu skontrolovali všetku poštu, ktorá prišla poslancom jej hnutia od 7. apríla, odkedy nariadenie platí. V podateľni podľa nej otvorili bez výnimky každý ich list, ktorý nemal na obálke odosielateľa, alebo tam mal uvedenú fyzickú osobu.

Vedenie parlamentu tvrdí, že od začiatku platnosti nového príkazu takto preverili len 39 zo 789 doručených zásielok.

Z 39 preverovaných listov prišlo podľa Remišovej 13 klubu OĽaNO a z nich 10 pre Igora Matoviča.

Listy boli podľa Remišovej prelepené len papierovými pásikmi, čo nevylučuje, že si ich niekto čítal po ceste od prvotného otvorenia do osobných schránok poslancov.

Medzi otvorenými listami pre OĽaNO podľa nej nebol ani jeden, ktorý by obsahoval podozrivý predmet. Išlo vždy o obálky s jedným alebo viacerými listami papiera.

Naopak, listy od právnických osôb zamestnanci neotvárali.

K neobvyklosti postupu Remišová pridáva vlastnú skúsenosť. Spolu s manželom pracovali v Bruseli desať rokov pre Európsku komisiu. Hoci aj v tejto inštitúcii korešpondenciu kontrolujú skenerom, ani v jednom prípade nedostali list, ktorý by niekto otvoril z bezpečnostných dôvodov.

Najskôr röntgen, potom hmatom

Podľa informácií Denníka N všetky zásielky určené pre poslancov najprv prejdú cez röntgenový skener, ktorý ukáže, či sú v nich len papiere, alebo aj ďalšie predmety. Potom poštu kontrolujú zamestnanci Národnej rady fyzicky – hmatom zistia, či v nich nie je aj niečo ďalšie okrem papiera. Kontrola by mala prebiehať mimo budovy parlamentu, aby v prípade potreby nemuseli evakuovať aj celú Národnú radu, prípadne poslancov.

Druhým zásadným dôvodom, prečo by obavy Matoviča mohli byť opodstatnené, je však bod číslo päť Guspanovho nariadenia. Píše sa v ňom, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu troch mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje“.

To je priamo v rozpore s iným bodom, podľa ktorého majú zásielky kontrolovať „len v rozsahu, ktorý je nevyhnutný na zistenie bezpečnosti zásielky“, a zachovávať mlčanlivosť pri styku s listovým tajomstvom.

Dankova hovorkyňa Čižmáriková tvrdí, že pri vulgárnej pošte ide „na 99 percent“ o pohľadnice, ktoré si poslanci odmietali preberať, „a naši zamestnanci mali neprijaté zásielky“. Z nariadenia pritom nie je jasné, či ide len o zásielky, ktoré nepodliehajú listovému tajomstvu, alebo aj zalepené listy. Píše sa v ňom len o zásielkach. Podľa Čižmárikovej „je úplne logické, že pred uplynutím trojmesačnej lehoty budú vyzvané dané kluby, aby si ich prišli prebrať ešte pred skartáciou“. Ani o tejto povinnosti sa v nariadení nepíše, a aká je prax, nie je jasné, keďže platí len necelé tri týždne.

Remišová tiež vyvracia argument vedenia parlamentu, že poslanci si odmietali preberať vulgárne zásielky. V skutočnosti podľa nej chodia poslancom zásielky priamo do schránok a nie je priestor na to, aby si ich neprebrali.

Video: Záznam celej tlačovky Matoviča, Remišovej a Budaja
autorka: Martina Koník

Právny paškvil: Nechránia ani tajomstvo, ani bezpečnosť

Posledným problémom je právna rovina. OĽaNO pre kauzu podáva trestné oznámenie. Podľa Radovana Palu z advokátskej kancelárie Taylor Wessing v tomto prípade ide o nájdenie kompromisu medzi dvoma právom chránenými záujmami – ochranou života a zdravia poslancov a ich ústavným právom na ochranu listového tajomstva. Ak sa tieto dva záujmy stretnú, treba dať niektorému prednosť pri snahe o čo najmenšie poškodenie toho druhého.

Z rozhodnutia kancelára Národnej rady však podľa Palu vyplýva, že odsek o zadržaní zásielok, ktoré obsahujú vulgarizmy, alebo majú dehonestujúci charakter, je zjavne neprimeraným zásahom do listového tajomstva a nijako neslúži ochrane bezpečnosti. Vraví tiež, že ak chce kancelária parlamentu chrániť poslancov, je na jednej strane absolútne úzkostlivá voči listom od fyzických osôb a zároveň úplne benevolentná k listom od právnických osôb, teda firiem. Pritom ako odosielateľa môže na list fyzická osoba napísať hocikoho, aj právnickú osobu a naopak.

„Tak ako je napísané, opatrenie teda ani nechráni dostatočne bezpečnosť poslancov, zároveň však bezdôvodne a neprimerane zasahuje do listového tajomstva. Z hľadiska dodržania základných právnych princípov je to paškvil,“ myslí si právnik Pala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kontrola listov poslancom

Slovensko

Teraz najčítanejšie