Denník N

Po horalkách sú na rade Sulík s Matovičom

Danko chce stranám prikazovať počet členov. Jeho vlastná je pritom dôkazom, že veľa členov automaticky neznamená veľa úžitku.

SNS chce, aby politické strany museli mať najmenej 500 členov. Inak by neboli zaregistrované. Strana návrh predloží v júni. Detaily zatiaľ nie sú známe. Nie je teda jasné, či by dankovci chceli dodatočne odoberať registráciu už existujúcim stranám (v zuboch majú najmä OĽaNO), ktoré takú základňu nemajú, ale ich predseda pred časom naznačoval, že je to jedna z možností.

V ideálnom svete naozaj existujú masové politické strany s mnoho tisíc členmi, spomedzi ktorých stranícky aparát vyberá tých najlepších, ktorí strany vedú do volieb a potom za ne aj vládnu.

Lenže vo Francúzsku sme práve svedkami, ako presne takéto strany skolabovali, a aj na Slovensku máme príklady, že nie všetko funguje ako v teórii. HZDS bolo na slovenské pomery masové, ale tragické, SDKÚ de facto neexistuje, Smer tiež nedopadne dobre. Nič z toho však nie je dôkaz proti užitočnosti veľkých strán, len pripomenutie ich limitov.

Nápad Andreja Danka je kompletne zlý pre niečo iné. Neustále ospevuje štandardné strany (akože SNS a podobne) a odsudzuje neštandardné s málo členmi (najmä OĽaNO a SaS). Lenže keď prišlo na vec, jeho štandardná strana sa ukázala byť taká vykradnutá, že všetkých troch ministrov si musela požičať zvonka.

Naproti tomu matovičovci a sulíkovci síce majú svoje chyby, ale s hľadaním ministrov by nemali problém. No nielen oni. Beblavý s Mihálom ešte nemajú ani názov strany, ale hneď zajtra by mohli riadiť polovicu ministerstiev. Progresívne Slovensko to isté.

Andrej Danko sa zasa raz bude tváriť, že ide zlepšovať slovenský politický systém. V skutočnosti nedokáže vymyslieť nič zmysluplné, tak bude verejný priestor aspoň zaplavovať vatou a nezmyslami, ktoré sa tvária ako riešenie problémov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie