Denník N

Mlč, radí šéfka štatistikov šéfovi informačných technológií

Foto - TASR
Foto – TASR

Štatistický úrad za 22-miliónový projekt vyšetruje polícia. Ministerstvo financií navyše žiada vrátenie vyše piatich miliónov eur.

Na internetovej stránke Štatistického úradu SR majú byť zverejnené v bežný pracovný deň ráno o deviatej ekonomické štatistiky. Pozorne ich sledujú bankoví analytici aj svetové agentúry, ktoré majú zastúpenie na Slovensku.

Dáta potrebujú v reálnom čase, s číslami sa dá obchodovať a akýkoľvek ukazovateľ môže ovplyvniť ceny na finančných trhoch. Často však trvá aj minúty, kým sa dáta natiahnu.

Reč je o štátnom webe, ktorého nefunkčnosť a náklady naň si všimla už aj Európska únia.

Nedávno ho prerobili ako súčasť projektu z eurofondov, za ktorý teraz Štatistický úrad vyšetruje Národná kriminálna agentúra a ministerstvo financií žiada z vyše 22-miliónového projektu viac ako päť miliónov eur späť.

Na kauzu upozornilo Rádio Slovensko.

Nefunkčnosť

Šéf informačného oddelenia Štatistického úradu Štefan Tóth vraví, že nový portál funguje bez problémov. „Cieľom bolo, aby sme pokročili. Nový systém je lepší ako starý.“

Skúsenosti agentúrnych novinárov, ktorých sme oslovili a ktorí si želali ostať v anonymite, sú iné. Minulý týždeň podľa jedného z nich meškali informácie k inflácii aj desať minút.

„Robím to viac ako desať rokov. Keď to porovnám s kolegami z iných krajín, toto je zatiaľ najhoršie – dostať sa v reálnom čase k údajom.“

V starom systéme sa objavila tabuľka s číslami vtedy, keď mala. Teraz to tak nie je. „Posledných pár dní začali posielať dáta aj emailom. Príde to relatívne v reálnom čase, môže to byť skôr ako z ich stránky.“

Web často využíva aj Transparency International. „Nová stránka je prehľadnejšia a komfortnejšia, je však nevýhodou, že často chýbajú dáta v tabuľkách na stiahnutie,“ vraví šéf Transparency Gabriel Šípoš.

Aj prístup k údajom zo sčítania obyvateľov za obce je extrémne komplikovaný, dáta sú v pdf súboroch aj v exceli a na rôznych miestach.

Analytik INESS Radovan Ďurana vidí zlepšenie oproti starému systému v kombinovaní údajov z krajov s celým Slovenskom.

Nová stránka je však podľa neho stále málo prehľadná, chýba mu aj prihlásenie na pravidelné odoberanie informácií o nových publikáciách, ktoré často nie sú dostupné elektronicky. 

Úrad vinu odmieta

Štatistický úrad mal na jeseň problém priebežne zverejňovať výsledky počas komunálnych volieb.

Za výpadky viní hackerov, na ktorých podal aj trestné oznámenie. Dôkazy o útoku úrad neposkytol. „Máme zmonitorované, že to bol hackerský útok, môžete tomu dôverovať, nemusíte,“ vraví šéfka úradu Ľudmila Benkovičová.

Za prvej vlády Smeru bola poradkyňou premiéra Roberta Fica a na Úrade vlády bola ako odborníčka na verejnú mienku už aj za Vladimíra Mečiara.

Výzvu ministerstva financií na vrátenie vyše piatich miliónov eur z projektu elektronických služieb odmieta. Štatistický úrad má vyše mesiaca na vrátenie peňazí, Benkovičová vraví, že sa voči výške sumy ohradia a budú žiadať ministerstvo financií, aby akceptovalo ich argumenty.

Súťaž mala zlé podmienky

Vyše 22-miliónovú zákazku Štatistický úrad platil najmä z eurofondov. Audítori Európskej komisie ukazujú na chyby v súťažných podmienkach, ktoré smerovali k určenému víťazovi.

Diskvalifikačné malo byť napríklad požadovanie obratu 20 miliónov eur za každý rok alebo požadovanie od uchádzačov expertov s individuálnou publikačnou činnosťou.

Benkovičová tvrdí, že pri práci na projekte (2010 – 2013) sa nedostatky nenašli a naznačila, že pochybiť mohol operačný program OPIS Úradu vlády. Spomedzi piatich uchádzačov zvíťazilo konzorcium Slovak Telekom a Microcomp Computersystém.

Takto spracovávajú voľby. Foto - TASR
Takto spracovávajú voľby. Foto – TASR

O tom, že by existovalo prepojenie medzi zamestnancami Štatistického úradu SR a víťaznými firmami, šéfka štatistikov nevie. „Nikto z tých, ktorí na tom pracovali, nebol predtým zamestnancom firmy, ktorá vyhrala. Ja som prvýkrát videla pána Jozefa Gála.“

On a Vojtech Lukács sú konatelia a spoločníci Microcomp Computersystém. Lukács bol v rokoch 1990 až 1992 vo firme Vidos so Štefanom Tóthom. Firma ani Štatistický úrad SR na otázky o prepojení neodpovedali, spojenie priamo nepotvrdil ani nevyvrátil Tóth.

„Na také veci neodpovedaj, nie si verejný činiteľ,“ radila mu v utorok Benkovičová po tlačovke. „Zrejme ste si vytiahli záznamy z obchodného registra a poznáte odpoveď. Poznáte? Poznáte, koniec, toľko,“ reagoval Tóth.

Polícia sa k vyšetrovaniu detailnejšie nevyjadrila, odkázala, že už vypočula viacerých ľudí a analyzuje listiny. Benkovičová hovorí, že „korekcie“ po audite žiada ministerstvo financií pri všetkých 16 štátnych orgánoch, ktoré Európska komisia vybrala na náhodnú kontrolu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie