Denník N

Britský veľvyslanec: Anexia Krymu nesmie zostať novou realitou

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Aj rok po odtrhnutí Krymu existuje cesta späť. Ak Rusko stiahne vojská z Krymu a východnej Ukrajiny.

Pred rokom Kremeľ pomohol na Kryme zinscenovať nelegálne a nelegitímne referendum, ktoré vyvrcholilo anexiou Krymu od Ukrajiny. Prekreslil mapu Európy silou a prehĺbil narastajúcu krízu na Ukrajine.

Referendum narýchlo pripravené za necelé dva týždne bolo výsmechom demokracie. Neboli tam nezávislí, medzinárodní pozorovatelia. Namiesto toho plnili „malí zelení mužíkovia“, ako ich nazvali miestni, vôľu prezidenta Putina. Ich vybavenie, prízvuk a tréning boli ruské napriek tomu, že nemali identifikačné insígnie.

Anexia pod falošnou zámienkou

V čase pred takzvaným referendom bola vypnutá ukrajinská terestriálna televízia na Kryme a tí, čo hovorili proti ruskej okupačnej armáde, boli vystavení zastrašovaniu a hrozbám. Odvtedy niekoľko ľudí zmizlo a ďalší boli nájdení mŕtvi, jeden so známkami mučenia.

Toto všetko sa dialo pod falošnou zámienkou ruskej administratívy, že práva rusky hovoriacich ľudí na Kryme boli Kyjevom ohrozené.

Lenže minulý týždeň Vladimir Putin priznal, že anexiu Krymu plánoval týždne pred referendom. Celý čas však medzinárodnému spoločenstvu tvrdil, že nezvažoval pripojenie Krymu k Rusku a odmietal prítomnosť ruských vojsk.
Vieme, že rusky hovoriaci ľudia na Kryme, alebo v inej časti Ukrajiny neboli nikdy ohrození. Vysoký komisár OBSE krátko po anexii vyhlásil, že tam neboli „žiadne dôkazy o násilí alebo hrozbe“.

V skutočnosti správy OSN, kancelárie Vysokého komisára pre ľudské práva a komisára Rady Európy pre ľudské práva objasnili, že ľudské práva začali byť na Kryme ohrozené až po ruskej okupácii. Pocítili to hlavne etnické skupiny, ako je komunita krymských Tatárov.

Nie bagatelizácii

Je dôležité, aby sa význam anexie Krymu nebagatelizoval. Ruská agresia na Kryme a v Donbase nie je hrozbou len pre Ukrajinu, ale aj pre zvyšok Európy.

Anektovaním ukrajinského územia, narušením územnej integrity a destabilizovaním východnej časti krajiny, neustálym zásobovaním vojakmi a zbraňami narušilo Rusko demokratický poriadok 21. storočia.

To je flagrantné porušenie niekoľkých záväzkov, ktoré Rusko má, vrátane Charty OSN, Záverečného helsinského aktu OBSE a Dohody o rozdelení Čiernomorskej flotily. Preto je Rusko izolované v Bezpečnostnej rade OSN aj v širšom medzinárodnom spoločenstve.

Všetky členské štáty Európskej únie preto musia čeliť výzve, ktorú kroky Ruska predstavujú pre naše spoločné hodnoty a našu bezpečnosť. Žiadna krajina, akokoľvek veľká, nemôže bagatelizovať medzinárodné normy bez toho, aby čelila dôsledkom.

Nesmieme akceptovať nelegálne anektovanie Krymu ako novú realitu. Faktom zostáva, že bolo nelegálne, Krym zostáva okupovaným, a zraniteľná časť jeho občanov musí znášať dôsledky neliberálnej ruskej politiky.

Existuje cesta von

Je smutné, že ak by Rusko od minulého roka neokupovalo Krym a nenútilo jeho obyvateľov k voľbám – ľudia na Kryme by dnes žili svoj bežný život v mieri, tak ako za posledných 23 rokov. Bez hrozieb, ťažkostí a fyzického nebezpečia, ktoré s nezákonným anektovaním prišlo.

Existuje cesta, ako sa z tejto situácie dostať. Rusko stále môže svoje vojská z Krymu a východnej Ukrajiny stiahnuť, dodržať svoje záväzky z Minska a umožniť Ukrajine riadiť svoju vlastnú krajinu.

Ale kým sa tak stane, nebudeme ignorovať to, čo sa na Kryme udialo. Naša pozícia je jasná. Anexia Krymu je neakceptovateľná a budeme pokračovať v obhajovaní našich hodnôt vrátane sankcií, ktoré trestajú tých, čo sú zodpovední za odobratie Krymu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie