Denník N

Korupcia v Rusku a u nás – až príliš silná podobnosť

Slovenský premiér Robert Fico a ruský premiér Dmitrij Medvedev v Moskve 2. júna 2015. Foto – TASR
Slovenský premiér Robert Fico a ruský premiér Dmitrij Medvedev v Moskve 2. júna 2015. Foto – TASR

Ak sú nehanebné Medvedevove výroky o boji proti korupcii také podobné Ficovým, je podobná aj ich korupčná prax?

Na úvod dva citáty:

„Vláda vníma korupciu v spoločnosti ako vážny dlhodobý problém a robí konkrétne kroky pre jej potláčanie a odstránenie.“

„Korupcia nielenže musí byť postavená mimo zákona, ale nesmie byť ani spoločensky akceptovateľnou.“

Autorom prvého je slovenský premiér Robert Fico, autorom druhého ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Premiér Fico býva v luxusnom byte, ktorý na papieri patrí bohatému človeku podozrivému z okrádania štátu. Premiér Medvedev trávi čas v rezidenciách a na jachtách patriacich nadáciám, do ktorých naliali ruskí oligarchovia najmenej miliardu eur.

V skutočnosti niet pochýb o tom, že luxusné domy, vinice v Rusku a v Toskánsku, farma v Kurskej oblasti, jachty a ďalšie majetky patria Medvedevovi. Ak sa chcete priučiť tomu, ako sa perú špinavé peniaze a ako sa vytvára korupčná chobotnica, pozrite si tento film Alexeja Navaľného, do ktorého redakcia portálu tapolitika.cz dodala české titulky.

Film má 50 minút a neoľutujete ani jedinú z nich. Videlo ho už 20 miliónov ľudí a koncom marca vyhnal do ulíc ruských miest desiatky tisícov ľudí, ktorí protestovali proti korupcii.

Už aj Rusom s ich tradičnou odovzdanosťou voči ich biednemu osudu zrejme dochádza trpezlivosť. Podľa analýzy Credit Suisse je v Rusku najvyššia sociálna nerovnosť zo všetkých veľkých ekonomík sveta, keď 10 percent najbohatších Rusov vlastní 87 percent všetkého majetku v krajine a podľa ďalšej analýzy má jedno percento Rusov v bankách uložených 46 percent z celého objemu vkladov.

Isteže, Slovensko nie je Rusko. Lenže citáty slovenského a ruského premiéra v úvode tohto textu sú si podozrivo podobné, rovnako ako sú si podozrivo podobné slovenská a ruská skúsenosť s tým, že politici z najvyšších poschodí moci sú justíciou dôsledne chránení pred akýmkoľvek postihom za korupciu.

Navaľného film je dokonalou ukážkou investigatívnej žurnalistiky spracovanej ako zábavný film, z ktorého vám behá mráz po chrbte. A po jeho zhliadnutí sa nedá nepoložiť si otázku: ak sú nehanebné Medvedevove výroky o boji proti korupcii také podobné Ficovým, je podobná aj ich korupčná prax? Je možné, že byt v komplexe Bonaparte v skutočnosti patrí Ficovi, tak ako Medvedevovi v skutočnosti patria všetky tie luxusné domy a rozľahlé pozemky?

Tá otázka je voči Ficovi možno nespravodlivá, ale slovenský premiér neurobil nič pre to, aby bolo nespravodlivé sa ju opýtať. On by si mal Navaľného film pozrieť ako prvý.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie