Denník N

Už skoro polovica Rusov žiada rezignáciu Medvedeva, Kremeľ len ťažko skrýva nervozitu

Ruský premiér Dmitrij Medvedev. Foto – TASR/AP
Ruský premiér Dmitrij Medvedev. Foto – TASR/AP

Prudký pokles popularity ruského premiéra súvisí s vyšetrovaním korupcie, ktorú rozbehol bloger Alexej Navaľnyj. Ruskí politológovia neveria, že by v blízkom čase odstúpil.

Už skoro polovica Rusov podľa prieskumu moskovského Levadovho centra je za odstúpenie ruského premiéra Dmitrija Medvedeva. Za jeho rezignáciu sa vyslovilo 45 percent opýtaných, plne ho podporujú len 3 percentá. Ešte pred rokom to bolo 14 percent.

Koncom marca zažili ruské mestá po celej krajine obrovské protikorupčné protesty. Viacerí mali so sebou transparenty kritizujúce premiéra Medvedeva. Vyprovokoval ich najmä investigatívny dokument blogera a opozičného lídra Alexeja Navaľného, v ktorom vykreslil utajené impérium ruského premiéra vrátane pompéznych víl a jácht.

Navaľného efekt

Slabý rating premiéra spájajú s dokumentom Nehovorte mu Dimon aj sociológovia Levadovho centra. Naopak, podpora Navaľného, ktorého ruské prokremeľské médiá ignorujú, stúpa a za prezidenta by ho chcelo už desať percent opýtaných.

„Áno, je jasné, že Medvedev je marionetkou Putina. Je jasné, že je jeho hromozvodom. Všetci vieme, že Putinových 17 rokov vládnutia je hlavnou príčinou degradácie krajiny. Tiež však platí, že ak má šéf vlády v autoritárskom režime, kde nie je slobody slova, taký rating podpory – musí odstúpiť s celou vládou,“ napísal Navaľnyj na svojom blogu.

Dokument Nehovorte mu Dimon s českými titulkami. Zverejnila ho webstránka tapolitika.cz.

Pripomenul tiež, že v hlavných ruských médiách je zakázané hovoriť niečo kritické o ruskej vláde. „Predstavte si, čo by sa stalo, keby Dimona ukázali v televízii,“ dodal bloger Navaľnyj. Na YouTube malo video už vyše 20 miliónov zhliadnutí.

Kremeľ sa tvári navonok ľahostajne k nepriaznivým číslam, podobne ako k vyšetrovaniu korupcie, ktorú rozbehla Navaľného nadácia v boji proti korupcii.

„Práca vlády je zložitá,“ vysvetľuje prudký pád popularity ruského premiéra Dmitrija Medvedeva hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ podľa neho potrebuje čas, aby zanalyzoval sociologické prieskumy.

Žiadne emócie nedáva najavo ani úrad ruského premiéra. „Premiér nedáva veľký význam prieskumom, obzvlášť urobeným Levadovovým centrom,“ povedala jeho hovorkyňa Natalia Timakova. A prieskum označila za politickú objednávku.

Lev Gudkov: Vláda neverí vo vlastnú legitimitu

Na jej slová už zareagoval šéf agentúry a jeden z najvýznamnejších ruských sociológov Lev Gudkov. Timakova by sa podľa neho mala za svoje slová ospravedlniť. Odmietol, že by mohlo ísť o politicky motivovanú sondu. Prieskum o podpore ruských politikov robí Levadovo centrum pravidelne roky.

Reakcia premiéra podľa neho svedčí o vlastnej neistote ruskej vlády, ktorá neverí vo svoju legitimitu a bojí sa šírenia hnevu medzi voličmi.

Nervozita v Kremli sa napriek predstieranej pohode nedá prehliadnuť. Stačí si spomenúť, s akou vervou zareagovali ruské silové zložky na marcové protesty po celom Rusku. Zatkli vtedy vyše tisíc ľudí.

Znalci ruských pomerov však neveria, že by Medvedev v blízkom čase, či do prezidentských volieb, ktoré sú naplánované budúci rok, odstúpil. „Nerezignuje. Rusko nie je parlamentná demokracia. A medzi jeho popularitou a udržaním sa v úrade nie je žiadna spojitosť,“ povedala Denníku N známa ruská politologička Ekaterina Schulmann.

Na druhej strane to však podľa nej môže oslabiť pozíciu jeho záujmových skupín vo volebnom roku a znížiť šance, že zotrvá premiérom nadlho.

Medvedev neodstúpi ani podľa Andreja Kolesnikova z moskovského Carnegieho centra. „Avšak nebude môcť súperiť o pozíciu prezidenta. Je to síce zvláštne, ale v našom Bielom dome veria, že by mohol mať nejakú šancu,“ povedal Denníku N Kolesnikov. V budúcnosti podľa neho zostane premiérom Medvedev alebo jemu podobná technická figúra, alebo niekto z tajnej služby.

Bol to práve Medvedev, s kým si Putin v rokoch 2008-2012 vymenili navzájom funkcie premiéra a prezidenta. Medzitým ruský parlament zmenil ústavu tak, aby mohol Putin kandidovať za prezidenta ešte dvakrát a mohol zostať v Kremli až do roku 2024.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie