Denník N

Vedenie parlamentu prestane otvárať listy poslancom, podľa Matoviča ich zadržiavali už skôr

Otvorený a znovu prelepený list pre Igora Matoviča. Foto N – Martina Koník
Otvorený a znovu prelepený list pre Igora Matoviča. Foto N – Martina Koník

Igor Matovič tvrdí, že listy určené poslancom otvárali už pred 7. aprílom, odkedy platí príkaz kancelára parlamentu na ich kontrolu. Minister vnútra Kaliňák povedal, že otváranie listov je „úradnícka prílišná iniciatíva“.

Vedenie parlamentu ustúpilo a prestane otvárať listy, ktoré do Národnej rady prišli poslancom. Spravili tak deň potom, čo na to upozornili poslanci OĽaNO.

Pokyn na otváranie listov poslancom a na vyraďovanie tých, čo obsahujú vulgarizmy alebo dehonestujúci obsah, vydal vedúci Kancelárie Národnej rady Daniel Guspan. Ten v stredu popoludní oznámil, že sporné body príkazu pozastavuje.

Opozícia kancelára a jeho priameho nadriadeného Andreja Danka obviňuje, že porušujú ústavné právo na listové tajomstvo.

Matovič: Keď Danko neodstúpi, budeme ho odvolávať

Igor Matovič, ktorý na otváranie listov upozornil, dnes prišiel s informáciou, že listy zadržiavali ešte pred vydaním príkazu zo 7. apríla. Matovič tvrdí, že šéfka podateľne mu povedala, že zadržané listy odniesli kancelárovi Guspanovi.

„Zbabelý kapitán Danko, ktorý nevypustil ani jedno slovo, ešte predtým zabezpečil systém, kde opozičným poslancom zadržiavali poštu bez toho, aby im o tom dali vedieť,“ tvrdí Matovič.

Matovič vyzval Danka, aby do piatkového poludnia odstúpil z funkcie. Inak dajú návrh na jeho odvolávanie v parlamente. Majú na to sľúbené už aj podpisy od SaS, Sme rodina a aj skupiny okolo Miroslava Beblavého.

Guspan ani Danko ešte nemali možnosť na jeho nové obvinenie reagovať. Predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) od otvorenia tejto kauzy verejne nevystúpil, komunikuje zaňho hovorkyňa a kancelár.

Video: Ako Dankova hovorkyňa obhajovala otváranie listov
autorka: Martina Koník

Kancelár bráni Danka

Kancelár Guspan trvá na tom, že poslancom listy nikto nečítal, a zároveň bránil svojho nadriadeného Andreja Danka. „Odmietam všetky tvrdenia o tom, že predseda parlamentu Andrej Danko rozhodol o tomto nariadení, alebo akýmkoľvek spôsobom zasahuje do korešpondencie poslancov, keďže prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí Kancelárie NR SR nie je v žiadnej kompetencii predsedu NR SR,“ napísal Guspan.

Guspan tiež opakuje, že Matovič takto len prekrýva svoje politické škandály.

Tretina z preverovaných 39 zásielok prišla Matovičovej OĽaNO a najmä Matovičovi osobne.

Matovič dnes tiež vyvracal obhajobu Dankovej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej. Tá tvrdila, že v 99 percentách išlo pri vulgárnych zásielkach o pohľadnice. Matovič hovorí, že v škatuli na vyradenú poštu boli najmä listy a len jedna pohľadnica. Tiež podľa neho nie je pravda, že rovnako postupujú aj iné štátna inštitúcie.

Otváranie poslaneckých listov sa napríklad v susednom Česku nedeje. „Listy sa, samozrejme, bežne neotvárajú, ale zalepené prejdú bezpečnostnou prehliadkou a potom sú doručené adresátom,“ odpísal Denníku N šéf tlačového odboru českej Poslaneckej snemovne Roman Žamboch. Iný postup nevylučuje len v prípade zvýšeného bezpečnostného rizika.

Kaliňák: Išlo o prílišnú úradnícku iniciatívu

To, že nejde o bežný postup štátnych inštitúcií, potvrdzujú aj slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). „Skôr išlo o nejakú úradnícku prílišnú iniciatívu, ktorá sa občas stáva,“ povedal o čítaní listov Kaliňák. „Nemyslím si, že to bol zámer poškodiť opozíciu,“ tvrdí Kaliňák.

Opatrenie podľa neho prekročilo rámec bezpečnostných opatrení.

Vedenie parlamentu sa pritom odvolávalo aj na usmernenie ministerstva vnútra.

Kaliňák si nemyslí, že išlo o príkaz Andreja Danka, a nevidí dôvod na jeho odchod z funkcie. „Toto nie je jeho štýl konania, je to môj osobný pocit a názor.“

Paragraf, ktorý hovoril o tom, že vulgarizmy sa majú skartovať, si Kaliňák nevšimol. „Ja som si to nepozrel, takže na to nebudem reagovať.“ Kaliňák povedal, že nevedel ani o smernici, ktorú ministerstvo vnútra k otváraniu obálok vydalo. Urobili to potom, čo prišla na ministerstvo spravodlivosti obálka s rádioaktívnym materiálom. Kaliňák povedal, že páchateľa chytili.

Maďarič: Mali by sa spamätať

Národnú radu kritizovali za čítanie pošty poslancov aj ďalší ministri z vládnej koalície. „Je to nonsens,“ povedal minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič.

„Úradníci, ktorí to urobili, by sa mali spamätať a takéto nariadenie, ktoré je v rozpore s ústavou, odstrániť,“ tvrdí Maďarič, ktorý nechce veriť, že by išlo o nariadenie predsedu parlamentu Andreja Danka, a pripisuje to horlivosti úradníkov.

„Kancelária Národnej rady sa zachovala alibisticky, pretože sa odvolala na usmernenie ministerstva vnútra, a to usmernenie, ako som si ho čítal, je v poriadku,“ dodal Maďarič.

„Vnímam to ako priveľkú horlivosť, ako keby niekto nemal dostatočný cit alebo znalosti pre primeranú proporciu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia,“ povedala zasa ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

„Z pozície ministerky spravodlivosti nemám vo vzťahu k parlamentu žiadne kompetencie, toto si musia vyriešiť medzi sebou v parlamente,“ dodala.

Koaliční podpredsedovia parlamentu Martin Glváč (Smer), Béla Bugár a Andrej Hrnčiar (obaja Most-Híd) sa pritom ešte v utorok Danka zastávali, hovorili, že ide len o bezpečnostné opatrenie, a Glváč s Bugárom aj útočili na Matoviča.

Opozícia je šokovaná

Andreja Danka vyzvala na odstúpenie pre škandál s listami aj SaS Richarda Sulíka. Podľa Sulíka by mal prevziať zodpovednosť za cenzúru najhrubšieho zrna a bezprecedentný spôsob porušenia ústavného práva“.

„Včera sme boli šokovaní informáciou, že v parlamentnej podateľni začali čítať a dokonca cenzurovať dôverné listy občanov poslancom NR SR,“ reagovala aj skupina poslancov okolo Miroslava Beblavého.

„Aj z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že bol takto neznámymi osobami otvorený list, ktorý obsahoval upozornenie na korupčné praktiky za súčasnej vlády. Tento list pritom okrem jedného listu papiera neobsahoval žiadnu ďalšiu látku či predmet.“

Poslanci hovoria, že očakávali ospravedlnenie Danka, ale keďže neprišlo, podporia návrh na jeho odvolanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie