Denník N

Robia nové umenie bez hraníc a žánrov a budú spolu súťažiť o Cenu Oskára Čepana

Cena Oskára Čepana má finalistov.
Cena Oskára Čepana má finalistov.

Finalistami ocenenia pre mladých umelcov sa stali APART Collective, Katarína Hrušková, Nik Timková, Zuzana Žabková. Vybrala ich medzinárodná porota.

„Myslím, že by sme mali byť pripravení na prekvapenia,“ hovoril kurátor Barnabás Bencsik s optimizmom tesne po vyhlásení finalistov 22. ročníka Ceny Oskára Čepana.

Tentoraz vyberala medzinárodná porota spomedzi päťdesiatky prihlásených autorov a autoriek, podmienkou prihlásenia sa do ceny je vek do štyridsať rokov.

„Som rád, že môžeme vyhlásiť štyroch finalistov, z ktorých tri sú ženy a jeden je kolektív, lebo to je situácia, ktorá nebýva pravidlom. Už to je vlastne dobrá správa, hoci to nebol náš cieľ – iba to takto dopadlo,“ hovorí Michal Novotný, český kritik a publicista.

Pre finálovú štvoricu je podľa neho  špecifické a spájajúce najmä to, že všetci pracujú naprieč viacerými médiami a majú skúsenosti nielen zo Slovenska. „Takáto cena by mala podporovať mladé a experimentálne umenie, ktoré reflektuje súčasný svet, a presne to by súčasné umenie robiť malo. Aj preto sme sa snažili vybrať umelcov, ktorí sa o to snažia. Dnešný svet zažíva krízu hraníc medzi jednotlivými disciplínami, ktoré sú neschopné spolu komunikovať. Umelci, ktorých sme vybrali, sa svojou tvorbou snažia tieto hranice aspoň trochu prekračovať a prepájať jednotlivé oddelené oblasti, rovnako ako aj výtvarné umenie s inými odbormi. A zároveň sú to autori, ktorí narúšajú tradičné úlohy v rámci umeleckej prevádzky – úlohy kurátora aj umelca, respektíve rozdelenie medzi jednotlivcom a kolektívom, a teda aj umelcom a umením,“ hovorí Novotný.

Okrem neho a Barnabása Bencsika rozhodovali aj britská kurátorka Lily Hall, umelkyňa, kurátorka a galeristka Kiki Petratou z Holandska a riaditeľka Východoslovenskej galérie Dorota Kenderová.

Finálová štvorica

Takými je aj Apart Collective, ktorého výstavu práve môžete vidieť v bratislavskej Kunsthalle. Apart funguje ako umelecká skupina a zároveň platforma, ktorá organizuje výstavy, diskusie alebo dokonca rozvíja vydavateľskú činnosť. „Doteraz som o nich nepočul, ale ich prístup na mňa urobil dojem. Vytvorili celkom nový model toho, ako môže umelec fungovať na scéne – nabúrali systém umeleckých inštitúcií, ako ho poznáme. Myslím, že je to naozaj niečo nové, oproti minulosti vidím v tom jasnú budúcnosť,“ hovorí Barnabás Bencsik z Maďarska.

Z výstavy Apart Collective vo Photoporte.

Ako ďalší spoločný rys tvorby finalistov zvýraznila porota najmä to, že mnohí pracujú aj vo forme performancie a je pre nich dôležité byť aktívnou súčasťou diela v konkrétnom čase a priestore.

Katarína Hrušková podľa poroty rozvíja dve línie – silným vizuálnym jazykom hľadá spôsoby, ako sa písané a hovorené slovo môže správať ako vizuálne umenie a fotografia ako performance. „V jej tvorbe je ukrytý zmysel intimity a nestálosti, zdôraznený prítomnosťou hovoreného slova a živého tela, ktorý uniká jasnej jazykovej interpretácii, ale zachováva silný estetický zmysel.“

Z performancie Kataríny Hruškovej.

Interdisciplinarita – a teda práca s viacerými žánrami – je charakteristická aj pre tvorbu Nik Timkovej, rodáčky z Košíc, ktorá pôsobí hlavne v Prahe. Vo svojej práci prepája módu s hudbou a vizuálnym umením, a vytvára svojráznu kombináciu mýtického s virtuálnym. Pracuje s materiálmi, ktoré má k dispozícii, a narúša predstavu o ich prirodzenosti aj autentickosti identity. „Spochybňuje pevnú hranicu medzi iróniou a úprimnosťou, vysokým a ľudovým. Tvorí ako súčasť medzikultúrnych umeleckých sietí nadväzujúcich na tradície undergroundu,“ zhodnotila jej tvorbu porota.

Z tvorby Nik Timkovej.

Štvrtou finalistkou je Zuzana Žabková, ktorá sa už vo finále ocitla pred troma rokmi. Zuzana prepája performance, video a inštaláciu ako umelkyňa, tanečníčka a choreografka. Pracuje s rôznymi inšpiračnými zdrojmi – od literatúry až po klasickú hudbu či film. To všetko prepája do jedného uceleného diela. „Pracuje s tým, čo znamená pozícia diváka, a pohráva sa s priamočiarosťou, bezprostrednosťou, zraniteľnosťou a vystavením sa vo vzťahu k druhým a zdôrazňuje napätie medzi živou udalosťou a dokumentáciou.“

Zuzana Žabková je aj choreografka a tanečníčka, čo využíva vo svojich dielach.

 

Štvorica finalistov má teraz čas na prípravu finálového diela, ktoré predstavia v Nitrianskej galérii na jeseň tohto roka. Víťaz získa 2600 eur a rezidenčný pobyt v New Yorku. Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia. Kompletné profily finalistov si môžete pozrieť na stránke Ceny Oskára Čepana. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie