Denník N

Aló presidente na TA3

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Debata bez súpera má výhodu. Ficovi v nej prejde aj neustále opakovaná nepravda.

Autor pôsobí v Inštitúte SGI na projekte Demagog.SK

Demagog.SK pravidelne kritizuje fakt, že výsostné právo diskutovať s predsedom vlády majú výhradne Béla Bugár a Ján Figeľ.

Kritike čelia aj časté monológy Roberta Fica, pri ktorých mu často neoponuje ani moderátor. Čo však hovoriť a písať vo chvíli, keď premiér „diskutuje” so svojím ministrom.

Chýba kontrola

O dominancii predsedu vlády v relácii nad jeho ministrom svedčí aj fakt, že Peter Žiga počas celej relácie povedal len tri faktické výroky, kým jeho šéf až päťkrát viac.

Jednou z príjemných výhod debatovania bez súpera je premlčanie zjavnej, či dokonca už niekoľkokrát opakovanej nepravdy. Vyhlásenie premiéra, že jeho vlády neprivatizovali absolútne nič, nie je pravdivé, na čo Demagog.SK upozorňuje už niekoľko rokov.

Vo februári 2010 Fico odobril predaj prešovskej teplárne, ktorá bola majetkom košickej teplárne a na čele ktorej sedel nominant Smeru. Podpísanie memoranda o porozumení s nemeckou spoločnosťou Deutsche Telekom o predaji 49 percent akcií Slovak Telekomu, teda vytvorenie priestoru na privatizáciu, taktiež nehovorí o absolútnom odmietnutí privatizácie štátneho majetku.

O Slovenských elektrárňach na hraniciach korektnosti

Absentujúca opozícia v relácii prirodzene umožnila Robertovi Ficovi hovoriť o privatizácii Slovenských elektrární spôsobom, ktorý je na hranici korektnosti. Niekoľkokrát napríklad spomenul, že „vláda Mikuláša sprivatizovala elektrárne za 32 miliárd korún”. Korektné je však dodať, že to nebola cena za stopercentný podiel v elektrárňach, ale len za 66 percent akcií.

Predseda Smeru preháňal, keď hovoril o porovnateľnom výkone Vodného diela Gabčíkova a atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Tvrdil, že kým vodné dielo vyrobí 720 megawattov ročne, dva bloky atómovej elektrárne vyrobia 800 megawattov ročne.

Podľa oficiálnych informácii skutočne sedí výkon vodnej elektrárne, Fico však výrazne podcenil aktuálny ročný výkon atómovej elektrárne. Pred modernizáciou mal jeden blok výkon 440 megawattov, po modernizácii už 505 megawattov. Oba bloky v Jaslovských Bohuniciach teda vyprodukujú ročne 1010 megawattov energie, čo je o 40 percent viac ako Gabčíkovo.

Pachuť

Formát samodiskusií a divadelných debát, podobný tej, ktorá sa odohrala na TA3, sa zvykol objaviť v krajinách ako napríklad Venezuela za čias Huga Cháveza.

Dnes je úplne jedno, či so svojím ministrom debatoval Robert Fico, alebo by to bola Iveta Radičová či niektorý z pravicových lídrov. Pachuť nad abnormálnosťou takéhoto formátu debaty by mala byť rovnaká.

Upravené 18. marca 2015 o 13:40.
Robert Fico nehovoril o ročnej produkcii elektrární, ale o ich kapacite.
Preto sme v texte štyrikrát preškrtli nadbytočné slovo ročne. Na závery uvádzané v článku to nemá vplyv.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie