Denník N

Čo bude ešte Most-Híd schopný ospravedlniť?

Andrej Danko a Béla Bugár kritizujú prácu opozície. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Béla Bugár kritizujú prácu opozície. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je pochopiteľné, keď Most hlasuje za veci z programového vyhlásenia, ale často robí len nadprácu.

Pracovníci Národnej rady už nebudú otvárať listy určené poslancom. Vzhľadom na to, že sa tak stalo len deň po tom, čo sa o tom dozvedela verejnosť, to je dobrá správa. Lenže netreba zabúdať.

Predseda Národnej rady dá na peknú formu – vyhlasuje parlament za chrám, štátne symboly dal strážiť čestnej stráži, stará sa o to, ako chodia poslanci oblečení.

Obsah však zaostáva alebo dokonca ide proti forme – v chráme slova sa už nemožno siahodlho rozrečniť a útok na listové tajomstvo zakotvené v ústave nebol o nič lepší. Danko sa síce navonok správa civilizovanejšie ako jeho predchodca na čele SNS, ale podobnými krokmi dáva najavo, že až taký odlišný nie je.

Kým Danko pre svoju politickú históriu neprekvapuje, koaliční poslanci z Mosta-Híd ešte stále áno. Táto strana vysvetľovala svoj vstup do vládnej koalície jej bezalternatívnosťou, odhodlaním vybudovať hrádzu proti extrémizmu či snahou udržať zahraničnopolitické smerovanie Slovenska.

Nech si už o vzniku koalície myslíme čokoľvek, je dobré, že v zahraničnej politike to občas robí a pripomenie Ficovi programové vyhlásenie. Je tiež pochopiteľné, že Most hlasuje za všetko, k čomu sa koalícia zaviazala, a vlastne aj to, že nepodporila odvolanie Kaliňáka – keď už raz niečo podpísali a za niekoho hlasovali, ťažko sa cúva.

Lenže okrem toho vidieť aj veci, ktoré v žiadnej koaličnej zmluve a programovom vyhlásení nie sú. Raz sa Most dobrovoľne pripojí k zákazu transparentov v rokovacej sále, inokedy k lacnej kritike prezidentovho lietania, Bašternáka odbije tým, že mu stačia Kaliňákove dokumenty, a otváranie pošty Béla Bugár tým, že za všetko môže Matovič. S napätím čakáme, čo bude ešte Most-Híd schopný ospravedlniť a akú nadprácu ešte predvedie v nasledujúcich troch rokoch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kontrola listov poslancom

Komentáre

Teraz najčítanejšie