Denník N

Politici útočia aj na Českú televíziu, jej šéf napriek tomu obhájil post

Staronový šéf Českej televízie Petr Dvořák. Reprofoto – ČT
Staronový šéf Českej televízie Petr Dvořák. Reprofoto – ČT

Keby Václav Mika kandidoval v Česku, mal by istotu aspoň v tom, že rozhodovanie o jeho zotrvaní by nebolo také spolitizované.

Pokiaľ nedávno Andreja Danka kritizovali za to, že navrhol zoštátniť RTVS, tak v susednom Česku by takýto nápad až taký originálny nebol. Novinári českej verejnoprávnej televízie sú podobne ako ich slovenskí kolegovia už dlhší čas napádaní zo strany najvplyvnejších politikov v krajine.

Napríklad minister financií Andrej Babiš označuje redaktorov Českej televízie (ČT) za „skorumpovanú pakáž“ a prezident Miloš Zeman už pred rokom hovoril v podobnom duchu ako Danko.

„Česká televízia by mala byť štátna, nie verejnoprávna. Verejnoprávnosť je hybridný pojem, ktorý zlučuje nedostatky verejnej a súkromnej televízie,“ povedal Zeman.

Napriek tomu generálny riaditeľ televízie Petr Dvořák teraz presvedčivo obhájil svoj post. V stredu prebehla voľba na pôde Rady Českej televízie, kde Dvořák zdolal svojho protikandidáta Martina Konráda pomerom 15:0. Získal tým nový mandát a môže viesť Českú televíziu až do roku 2023.

Na Slovensku prebehne voľba šéfa RTVS v druhej polovici júna. Svoj post bude chcieť obhájiť doterajší riaditeľ Václav Mika, politici ako premiér Robert Fico či predseda parlamentu Danko však otvorene dávajú najavo, že s Mikovou prácou nie sú spokojní.

„Verejnoprávne médiá hrajú hru o sledovanosť a je im úplne jedno, ako bude vyzerať diskusia o 5 minút 12. Chcú hádky a bordel. Preto si myslím, že vedenie Slovenskej televízie a rozhlasu absolútne zlyhalo, je to opozičná časť médií,“ povedal Fico v debate Hospodárskych novín.

Politici mimo dosahu

Keby Mika kandidoval v Česku, mal by istotu aspoň v tom, že rozhodovanie o jeho zotrvaní by nebolo také spolitizované. Český model sa od slovenského líši tým, že nového riaditeľa nevolia poslanci v parlamente.

Rozhoduje o ňom pätnásť členov Rady Českej televízie. Tí sú síce tiež volení poslancami, dostávajú však šesťročný mandát a každé dva roky je obmeňovaná tretina z nich. To znamená, že zloženie Rady nie je také závislé od aktuálnej konštelácie vo vláde.

Navyše, v Rade ČT nesedia iba politickí trafikanti, ale aj uznávané osobnosti. Súčasným predsedom je bývalý signatár Charty 77, absolvent Oxfordu a redaktor československej redakcie BBC Jan Bednář. Keď bolo potrebné, tak nemal problém verejne vystúpiť aj proti vládnym politikom.

Zrejme aj táto nezávislosť Rady pomohla súčasnému riaditeľovi Dvořákovi zostať vo funkcii. „V Rade Českej televízie sedia ľudia, ktorí nechcú byť spájaní napríklad s Babišom. Celý čas hájili televíziu proti útokom Babiša aj Zemana,“ hovorí komentátor českých Hospodářských novín Petr Honzejk.

Súčasný riaditeľ však bol podľa Honzejka favoritom aj preto, že nemal silného protikandidáta. Druhý finalista Martin Konrád je síce bývalým riaditeľom televízie Prima, nie je však taký rešpektovaný ako Dvořák, ktorý pred ČT viedol aj najsledovanejšiu televíziu Nova.

„Dvořák pôsobil v porovnaní s ostatnými kandidátmi ako najväčší profesionál. Má mnohé kontakty, v minulosti pracoval aj pre najbohatšieho Čecha Petra Kellnera (bývalého majiteľa Novy). Nie je to ľahko odstrániteľná osoba,“ dodal Honzejk.

Keď televízia hryzie

Českým politikom, rovnako ako slovenským, prekáža na verejnoprávnej televízii hlavne to, akým spôsobom o nich informuje v spravodajstve. „Pokiaľ spochybňujú televíziu, tak ich zaujíma iba spravodajstvo, určite nie dokumentárne filmy na stanici ČT2,“ hovorí Jindřich Šídlo, komentátor portálu Seznam Zprávy.

Odhaduje, že spravodajstvo Českej televízie zostane pod Dvořákovým naďalej relatívne kritické. „Zmeniť by to mohli parlamentné voľby, ktoré budú na jeseň. Dvořák síce dostal šesťročný mandát, politici by však po voľbách mohli teoreticky zmeniť zákony, dosadiť nových členov Rady, ktorí by riaditeľa odvolali,“ dodáva Šídlo.

Redaktori Českej televízie sú dlhodobo vo vzťahu k politikom ešte nekompromisnejší než redaktori RTVS. Predovšetkým publicistická relácia Reportéri ČT rozpútala niekoľko citlivých káuz. V januári napríklad v reportáži poukázali na majetkové nezrovnalosti Babiša, ktoré minister nedokázal vysvetliť.

Babiš následne reagoval nielen slovnými útokmi, ale aj podnetom na Radu ČT, kde pôvodne žiadal „personálne opatrenia“ voči redaktorom. „Ešteže Česká televízia nepatrí do Babišovho Agrofertu, to už by leteli,“ zastal sa ich aj premiér Bohuslav Sobotka.

Na porovnanie: analogická relácia RTVS Reportéri sa venuje spravidla iba regionálnym kauzičkám, kde nevystupujú žiadne „veľké ryby“.

Podobne viacerým českým politikom prekáža publicistická relácia 168 hodín, ktorá tiež poukazuje na rôzne pochybnosti – ale zároveň si  z politikov aj uťahuje. Najslávnejším kúskom relácie bolo video z roku 2011, na ktorom vtedajší prezident Václav Klaus kradne protokolárne pero pri návšteve Čile. Vo svojej show ho neskôr využil aj známy americký moderátor Jay Leno.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie