Denník N

Mapa slobody slova potemnela, Fico podľa Reportérov bez hraníc stráca nervy pri kritických otázkach

mapa - RSF
mapa – RSF

Situácia médií sa zhoršila v dvoch tretinách sveta. Prispeli k tomu aj vulgárne útoky slovenského premiéra o špinavých protislovenských prostitútkach.

Na mape sveta s indexom slobody slova, ktorý pripravuje každý rok medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc, to vidno na prvý pohľad. Situácia médií, ktoré čelia čoraz bežnejšie útokom zo strany autokratických lídrov, sa výrazne zhoršila.

Krajiny vyznačené čiernou sú na tom veľmi zle, červené zle, oranžové sú problematické, žlté sú v podstate uspokojivé a biele sú na tom najlepšie.

Klasicky dobre sú na tom škandinávske krajiny, ktoré sú na špičke s Nórskom. Naopak, najhoršie sú krajiny ako Severná Kórea, Eritrea, Turkmenistan, Sýria a Čína. „Čiernych“ krajín je až 21, čo je o tri viac ako minulý rok, červených 51, teda o dve viac než vlani.

Situácia sa zhoršila v približne dvoch tretinách sveta.

Jedným z najvážnejších prípadov je Turecko, z ktorého sa po neúspešnom pokuse o prevrat stala najväčšia väznica pre novinárov na svete. Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana využil vyhlásenie výnimočného stavu na masívne represie svojich kritikov. Vyše sto novinárov tam bolo zatknutých bez riadneho súdu.

Erdogana zaradili na zoznam 35 predátorov tlače, kde sú diktátori ako Kim Čong-un či bieloruský prezident Alexander Lukašenko a venezuelský prezident Nicolas Maduro.  

Extrémne zle je na tom aj Mexiko, kde minulý rok zavraždili desať novinárov.

Fico stráca nervy

Slovensko je žlté na 17. mieste. Oproti roku 2016 si pohoršilo o päť miest. Reportéri bez hraníc zvýraznili dva najväčšie problémy – najprísnejší zákon o ohováraní v EÚ, pre ktorý hrozí až osem rokov väzenia, a rastúce nepriateľstvo voči novinárom. V oboch prípadoch figuruje slovenský premiér Robert Fico.

„Veľa právnických úkonov proti novinárom bolo vznesených podnikateľmi, politikmi a predstaviteľmi súdov. Premiér Robert Fico, ktorý inicioval viacero súdnych sporov, pri novinároch často stráca nervy. Keď sa ho pýtali na korupciu počas tlačovej konferencie v novembri 2016, opísal viacerých novinárov ako špinavé protislovenské prostitútky a odmietol sa ospravedlniť. Jeho výbuch je typickým prejavom nevraživosti, ktorý uplatňujú politici voči novinárom,“ píšu vo svojej správe Reportéri bez hraníc.

Ficov vulgárny útok na médiá do veľkej miery zatienil inak hladký a bezproblémový chod prvého slovenského predsedníctva v Európskej únii.

Jeho slová označila za neprijateľné predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Za netolerovateľný sexistický jazyk kritizovala slovenského premiéra aj česká komisárka Věra Jourová, ktorá má v Európskej komisii na starosti rovnosť žien a mužov.

„Komentáre slovenského premiéra Roberta Fica vyzerajú naozaj veľmi extrémne,“ povedal Denníku N vplyvný bruselský novinár Ryan Heath, ktorý pracuje ako editor portálu Politico. Podľa expertov sú také útoky zo strany premiéra oveľa nebezpečnejšie ako fejkové správy a dezinformácie šírené na konšpiračných stránkach.

„Takéto osobné útoky sú oveľa škodlivejšie než prehnané reakcie na pofidérne spravodajské stránky, ktoré preberajú ruskú propagandu. Stránky, ktoré šíria klamstvá, sú úspešné pre veľmi slabé mediálne povedomie a Ficove výroky len posilňujú nedôveru ľudí voči tlači, ktorú kritici vykresľujú ako elitársku,“ hovorí francúzsky analytik Martin Michelot z pražského think-tanku EUROPEUM.

Napriek tomu je Slovensko v prostredí krajín V4 na tom podľa RSF najlepšie. Viditeľnejšie problémy so slobodou slova sa objavili v Česku (23.). A veľmi znepokojivé v Poľsku (54.) a Maďarsku (71), ktoré podobne ako Ukrajinu (102.) zafarbili na oranžovo, teda krajiny s viditeľným problémom.

Život v týchto krajinách je podľa RSF pre novinárov veľmi komplikovaný.

Babiš: Nie som oligarcha a nevlastním médiá

Koncentrácia vlastníctva médií podľa RSF dosiahla v Česku kritickú hranicu.

„Od roku 2008 noví oligarchovia začali využívať vlastné bohatstvo na skupovanie novín, aby skonsolidovali svoj vplyv. Jedným z nich je Andrej Babiš, ktorý je vicepremiér aj minister financií a zároveň vlastník dvoch najvplyvnejších denníkov (Mladá Fronta Dnes a Lidové noviny),“ píšu RSF.

Práve preto českí poslanci prijali zákon známy ako Lex Babiš. Problém tým však podľa českých novinárov nezmizol, pretože sa to dá obísť prevodom majetku na členov rodiny či lojálneho právnika.

Správa Reportérov bez hraníc rozhorčila najpopulárnejšieho českého politika, ktorého strana ANO môže na jeseň vyhrať parlamentné voľby. Nie som oligarcha a médiá nevlastním, napísal pre českú agentúru ČTK.

„Oligarchia je podľa wikipedie koncentrácia moci v rukách malej skupiny ľudí, a to je dnes ČSSD. Oligarchovia sú ľudia, ktorí oligarchiu podporujú, a to ja rozhodne nie som,“ povedal Babiš. „Ja žiadne médiá nevlastním a neovplyvňujem ani som neovplyvňoval,“ dodáva.

Naopak, podľa neho je oligarchom Zdeněk Bakala, ktorého vydavateľstvo Economia vydáva týždenník Respekt a Hospodářské noviny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie