Denník N

Danko sa pri kauze listy schoval za kancelára, ten prišiel s jedom

Predseda parlamentu Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan (vľavo) – Foto N: Tomáš Benedikovič
Predseda parlamentu Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan (vľavo) – Foto N: Tomáš Benedikovič

Kancelária Národnej rady odmieta akúkoľvek chybu pri hromadnom otváraní pošty poslancov. Novou verziou je, že chceli ochrániť zákonodarcov aj pred papierom napusteným jedom.

Úradníci, za ktorých zodpovedá predseda parlamentu a SNS Andrej Danko, aj tri dni po rozbehnutí kauzy otvárania listov opozičných poslancov odmietajú, že by akokoľvek pochybili.

Jediným miernym náznakom sebakritiky je, že šéf kancelárie a priamy Dankov podriadený Daniel Guspan povedal, že pre znenie vety v jeho pokyne použili „nešťastnú“ formuláciu. Hovoril o príkaze, podľa ktorého mali zamestnanci podateľne posudzovať vulgárnosť korešpondencie poslancov a podľa toho ju vyradiť na skartovanie.

Novým vysvetlením na otváranie obálok bolo podľa Guspana aj riziko, že by chcel niekto poslancov otráviť. Obálky otvárali aj po tom, ako prešli röntgenovým detektorom, dozimetrom zisťujúcim rádioaktivitu a aj ich ručne prehmatali.

„Niektoré látky je možné zistiť skenerom na rádioaktivitu, ale niektoré napríklad chemického charakteru, to znamená napustenie listu nejakým jedom, nie je možné zistiť, aby ste sa opticky alebo vizuálne presvedčili o tom, že je ten obsah v poriadku.“

Daniel Guspan je kancelárom ešte od čias, keď bol predsedom parlamentu Pavol Paška (Smer).

Ospravedlniť sa? To nemyslíte vážne

Guspan sa ospravedlnil „poctivým zamestnancom na podateľni“ za výroky Igora Matoviča.

„To nemyslíte vážne,“ reagoval Guspan na otázku, či sa nechce poslancom ospravedlniť aspoň za to, že ich o otváraní obálok podľa ním určených pravidiel ani len dopredu neinformoval. Tvrdil, že „prax otvárania listov existuje v Národnej rade, nepamätám sa, ako dlho, určite za štyri, alebo päť rokov, čo som tu ja, je to niečo, čo je štandardné“. Teraz sa podľa neho len otvárali v „trošku vyššej intenzite“ z dôvodu bezpečnostných hrozieb.

Kancelár hovoril, že nevie, že ho za otváranie zásielok kritizovali ministri spravodlivosti, vnútra aj kultúry. „Skôr išlo o nejakú úradnícku prílišnú iniciatívu,“ hovoril v stredu minister vnútra Robert Kaliňák, opatrenie podľa neho prekročilo rámec bezpečnostných opatrení. Vedenie Národnej rady sa pritom pri pokyne odvolávalo na odporúčania ministerstva vnútra.

„Dôrazne ich odmietam a ohradzujem sa voči jeho (Matovičovým) tvrdeniam, že akýkoľvek zamestnanec kancelárie, alebo ja, alebo predseda Národnej rady, pán Danko, číta listy poslancov. Táto predstava je absolútne zvrátená a absurdná. Nie je založená na žiadnom dôkaze, ani na žiadnej indícii,“ vravel Guspan, ktorý sa pred novinármi ukázal až po troch dňoch na tlačovke s názvom Reakcia na krivé obvinenia poslanca Igora Matoviča.

Parlament priznal, že dali otvoriť celkom 39 listových zásielok poslancov. Koľko z nich patrilo opozičným zákonodarcom, ktorých je menšina, zatiaľ nie je jasné. Trinásť z nich však bolo určených klubu OĽaNO a z nich desať Matovičovi. Podľa informácií Denníka N najmenej ďalších päť smerovalo na klub Sme rodina, najmenej dve SaS a jedna Miroslavovi Beblavému. Celkový počet listov, ktoré patrili opozícii, tak už teraz tvorí väčšinu, keďže ich je najmenej 21.

Poslancovi Petrovi Pčolinskému zo Sme rodina dokonca otvorili list od jeho matky a na obálke bolo pritom jej meno. Ďalšie otvorené zásielky môžu ešte byť v osobných schránkach poslancov, ktoré si ešte nevybrali.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič chce Danka

Igor Matovič v reakcii na Guspanovu tlačovku vyzval Andreja Danka, aby neposielal za seba kauzu listy vysvetľovať hovorkyňu alebo svojho podriadeného a prišiel sám. „Vyzývam pána kapitána ŠtB, aby on sa sem išiel postaviť.“

Matovič sa Guspana pýta, ako mali pracovníčky podateľne zisťovať jed v papieri v korešpondencii pre poslancov, pre ktorý otvárali obálky. Chce vedieť, či mali napríklad príkaz listy olizovať. Myslí si, že skutok, ktorý kancelár spáchal, sa trestá sadzbou štyroch až ôsmich rokov väzenia.

O kauze bude mimoriadne rokovať parlamentný výbor pre ľudské práva.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko dovolenkuje

Predseda parlamentu Andrej Danko sa pre kauzu stal opäť terčom zábavy, podobne ako pri kauze kapitán. Médiá a vtipkári na internete z neho robia „poštára Danka“. Danko sa zatiaľ pred novinármi neukázal. Podľa informácií Denníka N by mal byť od utorka na dlhodobo plánovanej dovolenke mimo Európy. Vrátiť by sa mal až na budúci týždeň.

Guspan pohrozil poslancom, že pokiaľ majú problém, že im úradníci otvárajú obálky, môžu si ich preberať osobne v miestnosti mimo budovy parlamentu. „Budú musieť strpieť to, že v prípade, že sa takáto vec stane (pošta bude kontaminovaná), niekedy samotný zákrok trvá aj päť hodín. Čiže počas tohto zákroku budú musieť strpieť to, že budú musieť byť uzavretí v tejto miestnosti, pokiaľ sa nedohodneme nejakým iným spôsobom.“

Kancelária parlamentu druhý deň odmieta poskytnúť Denníku N zoznam poslancov, ktorým otvorili poštu. Guspan tvrdil, že by to mohol urobiť len so súhlasom týchto poslancov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kontrola listov poslancom

Slovensko

Teraz najčítanejšie